En skräckmästare är borta

Bilden i mitten: Anders Wiklund/Scanpix

På 70-, 80- och början av 90-talet kändes det som att Hans Arnolds bilder fanns överallt. Bokomslag, skivomslag, veckotidningarnas skräcknoveller. Alla bildsattes de av den Schweizfödde men sedan 1947 i Sverige bosatte konstnären. Han kanske inte sågs som en ”fin” konstnär av konstetablissemanget men han påverkade definitivt bildvärlden för mig som var nio år när 80-talet började.

Pontus Hammarén, chef för Borås konsthall, säger till TT Spektra:
– Han har på senare tid fått något av en upprättelse. Han sågs på 70-talet som ganska kitschig, hans verk vara ”bara illustrationer”, inte fin konst. I dag har de gränserna allt mer suddats ut och det har skett en nivellering. Hans Arnold har på det sättet betytt väldigt mycket för många yngre konstnärer.

Själv upptäckte jag honom i mormors Hemmets Journal-tidningar där hans bilder prydde skäcknovellerna. När jag blev lite större och sträckläste Hans Helmut Kirsts böcker var det Arnolds bilder som prydde omslagen. Hade jag gillat Abba så hade han nog funnits i min skivsamling också. Omslaget till Abbas ”Greatest hits” bär hans signatur liksom det till Astrid Lindgrens bok ”Älskade syster”. Bilderna kännetecknades inte bara av skräck utan också av humor och hade en milt erotisk underton – inte sällan i form av vackra unga kvinnor med 60-talslook.

I måndags gick denne skräckmästare ur tiden efter en längre tids sjukdom. Han blev 85 år gammal.

På väggen där hemma hänger två av Hans Arnolds verk i form av litografier. Den ena av dem syns till vänster i triptyken ovan. Den heter ”Som fan läser bibeln”. Fan själv, i bilden, är ett självporträtt av konstnären. Notera att det sitter en liten ängel fastklämd mellan sidorna i den tunga boken. Bredvid ”Som fan läser bibeln” på min vägg hänger Arnolds bild ”Ätrajungfrun”; en tavla som blivit något av en symbol för min födelsestad, Falkenberg.

Imorgon lämnar jag Malmö och åker hem till Göteborg. När jag kommer fram ska jag hälla upp ett glas whisky och höja det mot Fan/Hans Arnold på tavlan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv