Svettas över Wiehe

Jag jobbar på en recension av Mikael Wiehes karriäromspännande nya bok och cd-box. Med 16 cd-skivor att ta sig igenom och sammanfatta är det svettigt jobb. Jag tar en brejk och listar mina tio favoritlåtar med Wiehe från de senaste 40 åren (utan inbördes ordning).

Basin Street Blues
…ska nya röster sjunga

Basin Street Blues från 1988 är min favorit bland Wiehes soloplattor. Titelspårets nostalgiska återblick till åren med jazzbandet och mediterande över tidens gång slår an strängar i mig. Samma mediterande går igen i plattans avslutande ”…ska nya röster sjunga” som för övrigt Monica Zetterlund gjorde fantastiskt på scen mot slutet av sitt turnéliv (och på skivan ”Varsamt” men då i ett arrangemang som idag låter ganska daterat).

Sakta lägger båten ut från land

LP:n Sjömansvisor från 1977 är väl mest känd för ”Titanic (Andraklasspassagerarens sista sång)” men det är den här tolkningen av Dylans ”It’s all over now baby blue” som är min favorit.

Valet

”Song of choice” av Peggy Seeger (underskattad folksångerska som är syster till Pete Seeger, hustru till Ewan ”Dirty old town” MacColl och styvmor till Kirsty MacColl) tycks tyvärr aldrig bli inaktuell. Wiehe har översatt texten och gjort en förnämlig inspelning av den tillsammans med Björn Afzelius på deras duoplatta från 1986.

Vem kan man lita på?
Keops pyramid
Victor Jara
Huddinge Huddinge
Danslåt för yttrandefriheten

Nationalteatern var kanske egentligen roligare, Träd, Gräs & Stenar tyngre och Blå Tåget mer anarkistiska men det går inte ta ifrån Hoola Bandoola Band att de mellan 1971 och 1976 byggde upp en rejäl låtskatt från framför allt Wiehes penna.

Fascismens racka
Har banken ta’tt din villa

Thatcheråren satte ordentlig fart på den politiska rockmusiken i England liksom Reagan-administrationen i USA. Med de konservativa bakom rodret i Sverige har vi ännu inte sett någon motsvarighet här på hemmaplan men för Wiehe har den uppenbarligen inneburit en rejäl nytändning. På ”Ta det tillbaka!” från i våras är han rejält förbannad och det klär honom.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv