Lördagshyllning till Bette Midler

Redaktör H och jag sitter på en tyst och lugn webbredaktion. I vanlig ordning diskuterar vi gubbrock i allmänhet – Redaktör H är om möjligt äldre än vad jag är – och Rolling Stones i synnerhet. Framför allt diskuterar vi vilken Stones-period som egentligen går att lyssna på.

Han hävdar Mick Taylor-åren (1969-74) medan jag menar att mellan 1966 och 76 var de allt bra. Bästa plattan Beggars Banquet kom ju faktiskt året innan Taylor kom med.

Sedan kom vi in på väldigt ojämna ”Some girls” från 1978 som har ”Miss you” och ”Beast of burdon” som försonande drag. Men den bästa versionen av ”…burdon” är ändå Bette Midlers. Därav denna lördagshyllning.

Bette Midler som den elaka häxan i filmen Hocus Pocus tar sig an Screaming Jay Hawkins ”I put a spell on you”. Ruskigt camp.

På tal om camp… vad kan möjligen vara mer camp än att köra ”Boogie woogie bugle boy” utklädd till sjöjungfru under en show i Las Vegas? I Bette Midlers värld känns det dock helt naturligt.

Bette Midler är också inblandad i en av mina absoluta favoritduetter (i konkurrens med allt som Gram Parsons och Emmylou Harris spelat in tillsammans). Tom Waits immiterar Louise Armstrong och Bette Midler gör en fantastisk Ella Fitzgerald på Waits ”I never talk to strangers”.

Mellan 2000 och 2001 i hade Bette Midler en kortlivad sitcom som hette kort och gott ”Bette”. I Halloween-avsnittet dök en av Midlers kompisar upp för en annan duett; en viss Dolly Parton. Snacka om drömduett.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.