Åter på banan

Så, kära läsare, nu är jag tillbaka efter en lång tystnad. Om jag nu har några läsare kvar. Tystnad är ju inget bra sätt att behålla kontakten.

Coronasmittan slog hårt; på några dagar blev alla musikevenemang avlysta, publiken begränsades till en handfukk personer, liksom det tillåtna antalet interpreter. Det fanns inget att skriva om. Sommarens stora festivaler ute i Europa blåstes av, de svenska sommaroperorna flyttades till nästa år. Inget bra läge för en musikskribent, Och gastronomin, mitt andra stora intresse, gick på lågvarv. Men nu ska det börja röra på sig igen även om betingelserna är annorlunda. Skånes två symfoniorkestrar, Malmö Symfoniorkester och Helsingborgs Symfoniorkester har börjat spela igen – utan publik eller med begränsad publik. Men som väl är skickar man ut streamade konserter via internet. Ett synnerligen intressant experiment – kanske kan konstmusiken få ny publik om den är lättillgänglig och gratis.

I torsdags var det konsert både i Malmö Live och Helsingborgs Konserthus. Jag satt flera hundra mil därifrån i en ljuvlig kväll i Provence och kunde ta del av båda. Ibland är det inte dumt med den nya tekniken.