En del godbitar – men ingen riktig höjdare

En hel del som tilltalar, knappt något som avskräcker, men inte heller något som får en att rensa almanackan och längta i förväg. Så är helhetsintrycket av Malmö Symfoniorkesters generalprogram för 2017-2018. Det presenterades i dag av MSO:s nye programchef Per Hedberg. Mer sentida musik än under föregående år men inget beställningsverk, endast ett uruppförande och två Sverigepremiärer. Det där med att Sveriges symfoniorkestrar ska understödja samtida svensk tonkonst verkar vara en regel med modifikation.

Men visst finns det flera godbitar i programmet. Redan vid säsongsöppningen 14 september kommer spelårets uruppförande, Tobias Broströms ”Stellar Skies” för flöjt och orkester. Solist är Malin Nordlöf, stämledare i MSO. Nathalie Stutzmann dirigerar.

11 och 12 oktober är den säregne men mycket skicklige Kit Armstrong solist i Brahms första pianokonsert, dirigent är Mario Venzago. På programmet står också Alban Bergs Sonat i orkestrering av Theo Verbey. Och den 26 och 27 leder MSO:s chefdirigent Marc Soustrot framförandet av Dmitrij Sjostakovitjs Leningradsymfoni.

Jean-Philippe Collard är solist och Marc Soustrot dirigent i Ravels Pianokonsert för vänster hand i ett uppförande 23 och 24 oktober. På programmet står också musik av Dukas och Fauré samt Ottorini Respighis söta tonmålning ”Roms pinjer”.

Anne Sofie von Otter kommer 11 januari 2018 tillsammans med kvartetten Brooklyn Rider med verk av Glass, Janacek och Björk, till synes samma program som i Tivolis konsertsal i somras; då var det mycket givande.

Alten Lilli Paasikivi och tenoren Robert Dean Smith är solister i Gustav Mahlers ”Das Lied von der Erde” den 1 februari. Dirigerar gör Marc Soustrot.

Sverigepremiär blir det 26 april på Fredrik Högbergs Violinkonsert. Solist är Isabelle van Keulen och Anna-Maria Helsing dirigerar.

Ovanstående är ett högst personligt urval ur spelårets program. Naturligtvis finns det massor av annat. I Skånska Dagbladets fredagsutgåva finns det en betydligt mer utförlig presentation.