En charmerande julsaga

Foto: Malin Arnesson
Foto: Malin Arnesson

Så här, en knapp vecka före julafton är det läge att öppna stora säcken och plocka fram alla lovorden: Malmö Operas uppsättning av Snödrottningen är en charmig julsaga i överdådig infattning, fylld av fantasi och poesi, enkel men inte banal, vacker för ögat och med musik som är både njutbar och tankestimulerande. En konstnärlig succé definitivt och förmodligen också en publiksuccé; förhoppningsvis har Malmö Opera en uppsättning som kan packas upp i juletid åtskilliga år framöver.

Man måste säga att det var ett djärvt grepp av operachefen Bengt Hall att lägga ut en beställning på en sagoopera till Benjamin Staern. Denne har ju på senare år blivit en etablerad tonsättare med flera uppförda verk, intelligenta i arkitekturen och med mycket intressant tonspråk. Mestadels verkar han hämta sina verktyg snarare i fyrverkerilådan än i konfektasken och mer ägna sig åt apokalypsen än åt sagan med lyckligt slut.

Men i Snödrottningen möter man en annorlunda Benjamin Staern: han använder hela paletten, från det mörka, bombastiska till det ljusa och lätta; han blandar in stildrag från olika epoker och han aktar inte för rov att i vissa passager kontrastera med rena banaliteter i slagdängestil. Allt med genomtänkta harmonier och tydlig, noggrann orkestrering. Det blir en spännande och mycket tilltalande helhet. Antagligen kommer musiken anklagas för att vara för avancerad; inte av den yngre publiken, barn har mer öppet sinnelag än vad man tror, utan av deras medföljare som fått sin smak cementerad av skvalradions enfald.

Snödrottningen, Malmö Opera, 161208
Foto: Malin Arnesson

Likaså misstänker jag att det kommer att höjas röster mot det inte helt glättade innehållet: Snödrottningen i sig är ju minst sagt elak, hon sätter is i hjärta och ögon på pojken och flickan binds, drogas och hotas av diverse inte genomsympatiska väsen. Sådant ska inte visas på scen, det är ju övergrepp. Men barnen i publiken klarar det nog – de har redan tillbringat flera hundra timmar med betydligt värre skeenden, förmedlade av statstelevisionen och de kommersiella tv-kanalerna och det utan den värme och poesi som man möter i den här uppsättningen.

Däremot går det inte ens med värsta vilja i världen säga något ont om scenografi, kostymer och ljus. Fyllt av tilltalande sagoestetik, fantasifullt och välgjort till tusen med operans alla tekniska resurser. Enbart detta är tillräckligt att motivera ett besök.

Också om de medverkandes prestationer finns bara gott att säga. Susanna Stern sjunger Snödrottningen med glasklar och intensiv sopran, Frida Johansson gör ett förtjusande porträtt av Gerda, vackert sjunget och mycket trovärdigt agerande, Wiktor Sundqwist låter sin varma tenor flöda trots att han förvandlats till is och Maria Streijffert hanterar sina tre roller som Mormor, Blomstergumma och Rövarkärring med välsjungen humor och avvägt utspel. Bengt Krantz bjuder på stor opera som Renen Bä och Sebastian Durán gestaltar Kråkan med självsäker elegans likt en rövarhövding.

Dirigenten Stefan Solyom är väl förtrogen med Benjamin Staerns musik, han har uppfört flera verk tidigare. Nu leder kan föreställningen med väl avvägt tempo och perfekt kontroll över orkesterklangen.

Sammantaget: Ännu en succé för Malmö Opera och förhoppningsvis början på en ny jultradition.

 

Foto: Malin Arnesson
Foto: Malin Arnesson

 

SNÖDROTTNINGEN

opera av Benjamin Staern med libretto av Anelia Kadieva Jonsson efter H C Andersens saga

Regi: Elisabeth Linton

Dirigent: Stefan Solyom

Scenografi: Rikke Juellund

Kostym: Astrid Lynge Ottosen

Ljus: Ulrik Gad

Koreografi: Sara Ekman

Medverkande: Susanna Stern, Frida Johansson, Wiktor Sundqvist, Maria Streijffert, Sebastian Durán, Bengt Krantz med flera

Malmö Operas barnkör

Malmö Operaorkester

Urpremiär 17 december på Malmö Opera