Mycket fin romanskonsert

anna_larsson_alt

Med fem sånger av Richard Strauss, samtliga skrivna före 1900, avslutade Anna Larsson, ackompanjerad av Francisca Skoogh en konsert med rubriken ”Romanssånger i finstämd dialog” på Palladium i söndags kväll. Det blev en helt lysande avslutning på en några mycket givande timmar. Anna Larssons tolkningar hade allt man kan begära: perfekt musikalitet, en röst med utsökt timbre och imponerande plasticitet och framför allt fyllda med väl kontrollerad känsla. Och Francisca Skooghs pianoackompanjemang var av samma höga klass: följsamt med genomtänkt fördrag och föredömligt anslag. Det blev också ”Morgen” ur ”Vier Lieder” op 27 som blev extranummer.

Tidigare hade de framfört tre stycken ur Alma Mahlers ”Fünf Lieder” och sångerna i Robert Schumanns interiör ”Frauenlibe und Leben” samt Alexander von Zemlinskys ”Sechs Gesänge” op 13. Jag måste erkänna att för mig var denne von Zemlinsky bara ett namn, jag kan inte påminna mig att jag har hört något av hans verk tidigare men dessa sex sånger visade sig vara ett intressant exempel på eklekticism från det tidigare 1900-talet, trevligt att lyssna på men inget epokgörande tonsätteri. Vad jag kan begripa så låg lejonparten av upplevelsen i utförandet, Anna Larsson och Francisca Skoogh kramade ur mesta möjliga musik ur kompositionerna.

Konserten på Palladium var början på en turné som sträcker sig till Helsingborg, Oskarshamn, Linköping och Varberg.