Underbara Bachtolkningar

Angela Hewitt

”Hon är mer bachsk än Bach själv.” Så skrev en tysk kritiker om den kanadensiska pianisten Angela Hewitt. Och han är inte ensam att ösa lovord över henne. Hon anses vara en av de stora Bachinterpreterna i världen och dessutom har hon gjort sig känd för storartade tolkningar av fransk barockmusik.

I tisdags gav hon en konsert i Tivolis konsertsal i Köpenhamn. Det var enbart Bach på programmet och konserten var en av de första i det projekt med att uppföra samtliga Bachs soloverk för klaver som hon planerar under kommande fyra åren.

Hon började med ett tidigt verk, Fantasi i c-moll från1704, fortsatte med en Aria Variata ”alla Maniera Italiana” från 1710 innan det var tid för konsertens huvudpunkt, de två- och trestämmiga inventionerna från 1720. Två capriccion från tiden runt 1705 och Fantasi och fuga i a-moll från 1725 blev avslutningen. Plus Arian från Goldbergvariationerna som extranummer. Ett mycket intressant program, en del mindre känt och det övriga väl värt att höra igen.

Angela Hewitt tillhör de puristiska Bachinterpreterna. Hennes anslag är jämnt, exakt med små modulationer i dynamiken, fraseringar och stämföring extremt tydliga och hon avhåller sig från tydliga rubaton. Så här som beskrivning låter det kallt och maskinmässigt men det är där hon visar sin styrka och sitt geni, hennes tolkningar är varma och musikaliskt fullödiga, det var Bachs absoluta musik på sin höjdpunkt, en njutning för både öra och hjärna.