Stort steg för orgelprojektet

orgel_stpetri

Det stora orgelprojektet i S:Petri kyrka i Malmö tog på fredagen ett stort steg framåt. Då återinvigdes tre av kyrkans orglar, delar i det som inom en inte avlägsen framtid ska bli Skandinaviens största orgel och en av världens modernaste.

Jag tycker om att lyssna till orgelmusik, både tidig och modern och kan med nöd och näppe läsa ett orgelpartitur men när det kommer till detaljer, instrumentuppbyggnad och teknik är jag hopplöst handikappad. Jag begriper skillnaden mellan labial- och lingualpipor men kan inte något om mensurer, kort och lång uppsats och alla andra skillnader, inte heller något om olika trakturer. Det blir att sitta och lyssna utan att egentligen ha ett begrepp om varför det låter som det gör.

Alltnog, vid återvigningen medverkade kyrkans tre organister: Alexander Einarsson, Carl Adam Landström och Martin Arpåker. På programmet stod musik av Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Dietrich Buxtehude, William H Harris och Max Reger.

Orgelmusik i sig är något särskilt och kyrkoakustiken gör den än mer speciell. Helheten, klangmassorna, fyller öronen samtidigt som de små, små detaljerna på något sätt blir extra pregnanta. För en icke insatt är det nästan omöjligt att komma med ett vederhäftigt omdöme om utförandet, det blir mer känslor än underbyggda åsikter. Men vackert var det, och mycket imponerande.

Med tanke på att orglarna i S:t Petri kommer att genera åtskilliga uppföranden framöver är det bara att läsa in sig och lyssna så mycket som möjligt för att inte i fortsättningen komma med allmänt svammel som detta lilla aktstycke.