Falstaff i full blom

Foto: Miklos Szabo
Foto: Miklos Szabo

Verdis Falstaff i Peter Langdals uppsättning från 2013 är tillbaka på Operaen i Köpenhamn. Repremiären var i lördags man ger ytterligare sju föreställningar i mars. Line Kromann står som regiansvarig för den här omgången; om hon gjort några förändringar av Langdals original är de så varsamma att de inte gick att upptäcka. Langdals uppsättning är en fars, med farsens alla karaktäristika men han gör inte avkall på de konstnärliga och musikaliska kraven och Line Kromann håller benhårt fast vid de kraven.

Pier Giorgio Morandi ersätter Leo Hussain på dirigentpulten.

I rollbesättningen är Donnie Ray Albert tillbaka som Falstaff tillsammans med Mathias Hedegaard och Sten Byriel som de två kolingarna Bardolph och Pistol. Nicole Heaston sjunger Mrs. Alice Ford och ryske Roman Burdenko Mr Ford. Det unga kärleksparet Fenton och Nanetta gestaltas av Gert Henning-Jensen och Gabriella Pace och Susanne Resmark kommer åter som den bastanta Mrs. Quickly.

Vid premiären för knappt tre år sedan skrev jag att ” Det Kongelige Opera lägga ännu en trofé till raden av minnesvärda uppsättningar. Frågan är om den inte hör hemma i absoluta framkanten; det är sällan ett operaverks konstnärliga kvaliteter tas så väl tillvara och presenteras i en version med gnistrande elegant scenografi och kostym, engagerat tempo och i det närmaste perfekta musikaliska insatser från både sångare och orkester.”

Det omdömet är relevant även för repremiären. Och frågan är om de sångarnas prestationer inte nu är ännu bättre. Donnie Ray Albert skapar en mänsklig och ganska sympatisk Falstaff med kraftfullt utspel och mäktig baryton, Nicole Heaston gör Mrs. Ford med fint agerande och varmt behaglig sopran och Roman Burdenko som Ford var en storartad upplevelse i både röst och agerande. Och övriga ensemblen är lika högklassig.

Pier Giorgio Morandi håller föreställningen i ett snabbt men inte hetsigt tempo med fast grepp om orkestern och lyhörd följsamhet mot solisterna; körens prestationer är som vanligt excellenta.

För dem som missade uppsättningen 2013 är det bara att rekommendera att försöka få biljett till någon av föreställningarna i den här omgången. Det är verkligen värt både besvär och pengar.

 

FALSTAFF

opera av Giuseppe Verdi med libretto av Arrigo Borito efter Shakespeare

Regi: Peter Langdal/Line Kromann

Dirigent: Pier Giorgio Morandi

Scenografi: Ashley Martin-Davis

Kostym: Karin Betz

Ljus: Jesper Kongshaug

Medverkande: Donnie Ray Albert, Nicole Heaston, Roman Burdenko, Gabriella Pace, Gert Henning-Jensen, Jen Christian Tvilum, Mathias Hedegaard, Sten Byriel, Susanne Resmark, Hanne Fischer, statister

Det Kongelige Kapel

Det Kongelige Operakor

Repremiär 13 februari