Polarpriset till Cecilia Bartoli

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli

Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli får Polarpriset 2016 inom klassisk musik (inom populärmusiken får den svenske låtskrivaren Max Martin priset).

Cecilia Bartoli, som fyller femtio om några månader, måste anses vara nutidens mest framgångsrika artist inom klassisk musik med över 10 miljoner sålda skivor. Hon har firat triumfer på operascener över hela världen med sina rolltolkningar i alla de stora operorna och blivit känd för sitt röstomfång på över tre oktaver.

Men förutom den artistiska fulländningen är det hennes repertoarval på senare år som gör henne intressant. Hon har forskat mycket kring barockens operamusik, lyft fram glömda pärlor och givit ny lyster åt gamla favoriter. På våra breddgrader är hon en ganska sällsynt gäst. Jag har hört henne i två konserter, i Malmö och Köpenhamn; båda gångerna med barockarior.

Puristerna klagar på att hennes sångteknik är både okonventionell och för yvig. Må de klaga, något mer välljudande är det svårt att föreställa sig och hennes scenpersonlighet är minst lika glänsande som rösten.

Varmaste gratulationer till Cecila Bartoli för priset och till Polaprisjuryn för dess goda smak!