Konsertant Fidelio med hög klass

BeethovenDenna recension var publicerad på Skånska Dagbladets kultursida 25 januari

Fullsatt salong, storartade solistinsatser, orkestern på topp och rent sydländska ovationer från publiken. Med det konsertanta uppförandet av Ludwig van Beethovens opera Fidelio i lördags kan Malmö Symfoniorkester lägga ännu en succé till handlingarna.

Knappast något annat verk i operalitteraturen ger så full utdelning i konsertant framförande som Fidelio, en scenisk uppsättning tillför inte speciellt mycket: handlingen är banal, libretton är tekniskt misslyckad. Kvaliteterna finns i musiken, även om den av vissa kännare karaktäriserats som mer symfoni än opera och det är i den som Beethoven angriper tyranniet och orättvisorna och för fram sin hyllning till friheten och självständigheten. Och visst har Fidelio dramatiska förtjänster, särskilt i andra akten. Dessutom är verket, vid sidan av Webers Friskytten den enda betydelsefulla tyska operan mellan Mozart och Wagner, bara det berättigar att det finns kvar på den stående repertoaren.

Marc Soustrots ledning av framförandet i lördags var utsökt. Äkta beethovensk klang i orkestern, väl avvägd i balans och dynamik och med perfekt stöd för både kör och solister. Och de sångarnas prestationer var definitivt av högsta klass: Malin Byström som Fidelio, en sopran med spänst och energi, återhållet väl kontrollerat vibrato och full glans även i de högsta höjderna; Gisela Stilles Marzelline, mer mogen och nära nog gränslös i klangen. Miklos Sebestyén imponerade som Don Pizarro med stor energi i sin klangfulla basbaryton och Jakob Zethner gav tyngd och värdighet åt rollen som Don Fernando. Och Daniel Johansson som Florestan: rollen är en favorit bland många tenorer men den kräver mycket; visst klarade han den men det märktes att han fick arbeta på toppen av sin förmåga. Dessutom: vad hade hänt med kören? Det var inte den kraft och precision som man är van vid från Malmö Operakör. Bristfällig instudering eller var det placeringen på läktaren som var orsaken?

Som en upplysning till kalenderbitarna: MSO har gett Fidelio i konsertant version tidigare, i april 2002. Cynthia Makris och Raimo Sirkiä hade huvudrollerna, Markus Lehtinen dirigerade.

FIDELIO

opera av Ludwig van Beethoven med libretto av Joseph Sonnleithner och Friedrich Treitschke, konsertant uppförande

Dirigent: Marc Soustrot

Solister: Malin Byström, Daniel Johansson, Miklos Sebestyén. Gisela Stille, Bengt-Ola Morgny, Jakob Zethner, Wilhelm Schwinghammer

Malmö Symfoniorkester

Malmö Operakör

Malmö Live 23 januari