En mycket tunn soppa

Körbärsduetten, den musikaliskt bästa scenen. Scott Quinn som Fritz och Natalya Romaniw som Suzei. Foto Jyske Opera/Anders Bach
Körbärsduetten, den musikaliskt bästa scenen. Scott Quinn som Fritz och Natalya Romaniw som Suzei. Foto Jyske Opera/Anders Bach

Pietro Mascagni skrev L’amico Fritz 1891, ett år efter succén med Cavalleria Rusticana. Det skulle dröja 124 år innan den uppfördes i Danmark. Sverige var snabbare, i Stockholm gavs den redan 1895 men den har hela tiden varit en ganska rar fågel på operahusen världen över.

När man nu får tillfälle att uppleva den vid Jyske Operas gästspel i Köpenhamn blir det ganska lätt att förstå varför. Ett litterärt ganska magert librettto med urvattnad intrig enligt formulär 1a och snuttifierad musik utan bärande långa linjer och med bara några få passager som fastnar; kort sagt, ett stycke långtråkig operaunderhållning. Förmodligen hade Fritz fastnat i byrålådan om han inte hade föregåtts av den dramatiskt och musikaliskt högtstående Cavalleria Rusticana.

Uppsättningen i sig är habil och visar på en hantverksmässig skicklighet. Handlingen är framflyttad till 1940. Varför framgår inte klart men det ger regissören möjlighet att klä på några av de medverkande nazistuniformer och låta dem vifta med en hakkorsflagga. Eftersom det är en rabbin inblandad kan man misstänka att handlingen äger rum i judisk miljö jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår tankegången.

Så det blir de medverkandes prestationer som räddar uppsättningen. Scott Quinn gör en sympatisk och välsjungen figur av Fritz, Lars Møller får fram sin rabbin med mycket njutbar baryton och bra karaktäristik, Natalya Romaniws Suzei är ungflicksljuv med klangfull sopran och Andrea Pellegrini får fram en helt oemotståndlig Beppe. Körklangen är absolut godkänd och orkestern Copenhagen Phil skapar mesta möjliga musik ur Mascagnis plattityder.

Så visst uppsättningen värd resan över Sundet, om inte annat för att det förmodligen inte lär bli många fler tillfällen att ta del av Vännen Fritz eskapader utan att bege sig till Italien, där den fortfarande någorlunda ofta spelas.

 

L’amico Fritz

opera av Pietro Mascagni med libretto av Nicola Daspura

Dirigent: Martin André

Regi: Michael Barker-Caven

Scenografi och kostym: Adam Wiltshire

Ljus: Anders Pohl

Medverkande: Scott Quinn, Natalya Romaniw, Lars Møller, Andrea Pellegrini, Alexander Grove, Christel Smith, Jesper Brun-Jensen

Den Jyske Operas Kor

Copenhagen Phil

Gästspel av Den Jyske Opera på Det Kongelige, Gamle Scene 24 oktober