Välkommet gästspel av HSO

stefan_solyom

Stefan Solyom har sedan flera år tillbaka varit gästdirigent vid Helsingborgs Symfoniorkester; förra säsongen blev han orkesterns chefdirigent. Det HSO han visade upp vid lördagens konsert i Malmö Live är en orkester som från en tidigare hög kvalitet har utvecklats ytterligare i kraft, klang och precision och med konsertlokalens fina akustik kom detta till sin fulla rätt.

Egentligen bör en orkester med drygt sextio musiker inte vara stor nog för att spela varken Wagner, Richard Strauss eller Mahler. Men likt humlan, som bevisligen kan flyga trots att matematiska beräkningar säger motsatsen, lyfte HSO och Stefan Solyom och serverade utsökta orkesterinsatser. Det inledande numret, förspelet till tredje akten av Richard Wagners Lohengrin, var verkligen wagnerskt, med den typiska intensiteten och stora klangen.

I Richard Strauss ”Vier letzte Lieder” var Miah Persson solist, en svensk världssångerska som ganska sällan framträder på hemmaplan. Hon debuterade som lyrisk sopran men lät oss i publiken nu höra en stämma med tydlig dramatisk touche, klar som glas även i de högsta höjderna med varm och fyllig glans, med den resignerad känslosamhet som krävs för denna Richard Strauss sista komposition. Och Stefan Solyoms orkesterstämma hade också allt vad man kunde önska sig.

miah Persson 2Miah Persson var också solist i sista satsen av Gustav Mahlers Symfoni nr 4 i G-dur, den mest homogena, lättaste och gladaste av Mahlers symfonier. Stefan Solyoms tolkning förtjänar alla lovord. Den var mycket intelligent med fast grepp om verkets arkitektur, millimeternoggrann i de långa linjerna, med stor omsorg om varje enskild detalj; också perfekt i tempot och exakt och djärv i dynamiken, han vågade ta ner orkestern i det svagaste piano pianissimo och låta den rusa upp i veritabla rytanden. Och orkestern svarade med utomordentligt tät och fyllig klang över hela det breda dynamiska registret.

Miah Perssons solistinsats i sista satsen ”Das himmlische Leben” med text ur folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn var även den utsökt med underbar klang i stämman och – framför allt – stor berättarglädje.

Det är sällan som Helsingborgs Symfoniorkester gästspelar i Malmö. Det borde vara oftare.

 

 

 

Helsingborgs Symfoniorkester

Dirigent: Stefan Solyom

Solist: Miah Persson, sopran

Musik av Wagner, Richard Strauss och Mahler

Malmö Live 12 september