Operastjärnor på väg mot zenit

Yijie Shipumeza Matshikiza

I torsdags operagala i Malmö Live i Malmö, i går, fredag, operagala i Tivolis konsertsal i Köpenhamn. Och det tycks vara en omtyckt konsertform, lika fullsatt var det i Köpenhamn som i Malmö.

Det blev en mycket givande afton med två unga operastjärnor på väg upp mot de verkliga höjderna, sopranen Pumeza Matshikiza från Sydafrika och japanskfödde tenoren Yijie Shi. Tivolis Symfoniorkester leddes av Karen Kamenzek, i vardagslag musikchef vid Staatstheater Hannover.

Jag har hört talas om Yije Shi tidigare och sett honom i klipp på Youtube. Men det är naturligtvis en annan sak att höra honom i verkligheten. En äkta belcantotenor med ljus, lätt och rörlig stämma som obesvärat klarar av både Rossinis snabba koloraturer och de långa linjerna hos Gounod och Puccini. Röstklangen är redan nu mycket fin men av allt att döma har han potential att utveckla den ytterligare och då kommer han med största sannolikhet att räknas som en av de verkliga världstenorerna.

Och Pumeza Mathshikiza, lyrisk sopran med ett spännande livsöde (hon är uppvuxen i ett township utanför Kapstaden), med en röst med utomordentligt vacker klang med spår av tyngd. Även hon på väg upp mot zenit på Europas scener. Var för sig bjöd de på godbitar ur operalitteraturen från Mozart till Puccini och tillsammans avslutade de med scenen med Rodolfos och Mimis möte, slutet på första akten av Puccinis La bohème, en rent ljuvlig uppvisning i skönsång och stora känslor. Det massiva bifallet från publiken lockade också fram ett välrepeterat extranummer, Bridisi-duetten ur Verdis La Traviata.

Till de lysande sångarprestationerna måste läggas den välljudande orkestern och dirigenten Karen Kamenseks utomordentliga arbete på pulten. Musikaliskt väl genomtänkt med tydlig pondus och en slagteknik som var en njutning även för åhörarna.

Sommarsäsongen i Tivolis konsertsal går mot sitt slut; omständigheterna har hindrat mig från att komma dit så ofta som jag önskat men det är bara att hoppas på ett lika gediget program nästa år.

OPERAGALA

Tivolis Symfoniorkester

Dirigent: Karen Kamensek

Solister: Pumeza Matshikiza, sopran; Yijie Shi, tenor

Operamusik av Mozart, Massenet, Gounod, Bizet, Verdi, Rossini, Puccini och Franz Schmidt

Tivolis konsertsal 4 september