Ett förtjusande divertissemang

Hela ensemblen. Foto:  Martin Hellström
Hela ensemblen.                             Foto: Martin Hellström
Annastina Malm och Martin Hedström. Foto: Martin Hellström
Annastina Malm och Martin Hedström. Foto: Martin Hellström

 

Anne-Louise-Bénédicte de Bourbon-Condé, hertiginna av Maine hade svårt att sova. För att fördriva nätterna lät hon arrangera små nattliga förströelser och skådespel som så småningom utvecklades till storståtliga divertissemang. (vi talar om tidigt 1700-tal) på sitt slott Sceaux utanför Paris. Där samlades aristokrater och intellektuella i fester med maskerade gäster. Dessa evenemang kulminerade med sexton stora evenemang 1714–1715 ”Les grandes nuits”.

Dessa fester inspirerade Annastina Malm, mezzo med gedigen operaerfarenhet att sammanställa ett eget divertissemang med material från de ursprungliga grandes nuits och få Vadstena-Akademien att ta in det under sitt paraply. I onsdags var det premiär på Gamla teatern i Vadstena.

Resultatet är utomordentligt bra: en föreställning med konstnärlig höjd, väl avpassat tempo, fina prestationer från sångare och orkesterensemble välgjort kringverk med kostymer, scenografi och ljus.

Bara teaterlokalen i sig är värd ett kapitel: Sveriges äldsta bevarade privatbyggda landsortsteater, bevarad intakt sedan ombyggnaden 1847, med fem fasta scenbilder, omsorgsfullt restaurerade. Även om det är betydligt senare än franskt 1700-tal ger det ändå en illusion av den tiden. Och kostymerna i föreställningen är väl inte heller de riktigt tidstypiska men mycket vackra och välgjorda.

Tidsmässigt korrekta är däremot de musikaliska prestationerna. Den lilla orkesterensemblen fångar perfekt intonationen och lystern den franska barockmusiken med sin ljusa klang och lätta rubaton. Av sångarna fångade Alexander Vesterberg ett särskilt intresse med sin tenor med utomordentligt höjd och ren och mycket vacker klang. Kraften kunde i och för sig ha varit bättre men den kommer förmodligen med mer skolning och erfarenhet. Annastina Malm kompletterade sin uttrycksfulla mezzo med perfekt utspel och härlig utstrålning liksom Hannes Öberg som fick hela teatern att vibrera med sin kraftiga baryton.

Men även om detaljerna var bra så var helheten desto bättre. Det var en föreställning fylld av glädje, värme och kärlek till musiken. Något att ta fram ur minnet när det blåser snålt om öronen.

 

LES GRANDES NUITS

divertissemang i två akter med musik av Nicolas Bernier, Michel Pignolet de Montéclair, Louis-Nicolas Clérambault, Jean-Joseph Mouret och libretti av Pierre-Charles Roy, Philippe Néricault Destouches med flera; svensk text Annastina Malm

Idé, koncept och regi: Annastina Malm

Musikalisk ledning: Andreas Edlund

Koreografi: Karin Modigh

Scenografi och kostym: Johan Glaumann

Ljus : Jimmy Ström

Medverkande: Annastina Malm, Alexander Vesterberg, Hannes Öberg

Orkester: Kristine West, Stina Jansson, Maria Wernberg, Stina Peterson, Andreas Edlund

Uruppförande på Vadstena Gamla teater 8 juli