Znaider växer på pulten

Nikolaj_Znaider

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Nikolaj Znaider; solist: Jennifer Pike, violin

Program: Jean Sibelius: Violinkonsert i d-moll; Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 10 i e-moll

Konserthuset, Malmö 29 januari

Nikolaj Znaider tillhör sedan länge toppskiktet av världens violinister. Han har i många år också jobbat för att etablera sig som dirigent. Jag har tidigare inte varit imponerad av hans prestationer på dirigentpulten men efter konserten i torsdags med MSO måste jag erkänna att det är dags att ändra åsikt; hans framförande av Sjostakovitjs tionde symfoni var absolut förstklassigt.

Verket är i grunden en symfonisk omarbetning av oratoriet Sången om skogarna. Men om oratoriet är en devot hyllning till Stalins plan för återplantering av Rysslands skogar är symfonin ett verk med många bottnar där Sjostakovitj öppet debatterar konstens frihet gentemot politiken.

Nikolaj Znaider försökte sig inte på några revolutionerande nytolkningar utan höll sig strikt till partituret. Han ökade dynamiken en aning och lät träblås och det mörka stråket få ta större plats. Tillsammans med små, nästan omärkliga betoningsändringar gav detta framförandet både tyngd och lyster.

Före paus var den engelska violinisten Jennifer Pike solist i Jean Sibelius violinkonsert i d-moll. Hennes teknik var direkt lysande, och intonationen näst intill perfekt med mycket kraft och fyllig klang. Men trots det saknade tolkningen liv och personlighet och att helhetsintrycket blev så bra som det blev måste till stor del tillskrivas Nikolaj Znaiders skickliga behandling av orkesterstämman.