Äkta bearnaise eller bea på burk?

Bearnaisesås, sauce Béarnaise, eller i nutida svenska bea, har blivit mycket populär och förekommer nu i både möjliga och omöjliga sammanhang. Och visst är den god till mycket, främst stekt kött men även vissa grönsaker. Prova exempelvis med att hälla bearnaise över kokt blomkål och gratinera.

Och naturligtvis har livsmedelsindustrin nappat. Det finns otaliga varianter på hyllorna och i kyldiskarna och matlagningsprogrammens vanligaste linslöss har satt sina namn på några av varianterna.

Bearnaise är en smörsås. Men en äkta smörsås går inte att pytsa i en plastförpackning och skicka ut till affärerna. När den väl svalnat delar den sig om man försöker värma den igen och i rumstemperatur är den precis lika aptitlig som vilket först smält och sedan stelnat smör som helst. Alltså: lösningen heter matolja, ersätt smöret med matolja och blaska sedan på med varierande kemikalier för att ge smak ock konsistens. Sedan kan fabrikanten förmå en så kallad kändiskock, antagligen mot rundlig ersättning, att låta sitt porträtt pryda burken med denna kemiska blandning och garantera dess förträfflighet.

Denna produkt har förmodligen ett visst berättigande för stressade människor. Men trots kändiskock och kemikalier har den bara en svag aning av smaken hos riktig sauce Béarnaise.

Äkta bearnaise eller bea på burk?

Bearnaisesås, sauce Béarnaise, eller i nutida svenska bea, har blivit mycket populär och förekommer nu i både möjliga och omöjliga sammanhang. Och visst är den god till mycket, främst stekt kött men även vissa grönsaker. Prova exempelvis med att hälla bearnaise över kokt blomkål och gratinera.

Och naturligtvis har livsmedelsindustrin nappat. Det finns otaliga varianter på hyllorna och i kyldiskarna och matlagningsprogrammens vanligaste linslöss har satt sina namn på några av varianterna.

Bearnaise är en smörsås. Men en äkta smörsås går inte att pytsa i en plastförpackning och skicka ut till affärerna. När den väl svalnat delar den sig om man försöker värma den igen och i rumstemperatur är den precis lika aptitlig som vilket först smält och sedan stelnat smör som helst. Alltså: lösningen heter matolja, ersätt smöret med matolja och blaska sedan på med varierande kemikalier för att ge smak ock konsistens. Sedan kan fabrikanten förmå en så kallad kändiskock, antagligen mot rundlig ersättning, att låta sitt porträtt pryda burken med denna kemiska blandning och garantera dess förträfflighet.

Denna produkt har förmodligen ett visst berättigande för stressade människor. Men trots kändiskock och kemikalier har den bara en svag aning av smaken hos riktig sauce Béarnaise.