Inte mammas – men ändå

När svensken  får välja blir det husmanskost, står det i en artikel tidningen. Den har hämtats från en undersökning gjord av Sifo och beställd av Viktväktarna. 1023 slumpvis utvalda svenskar har fått svara på frågorna ”Vilka länders matkultur/kök föredrar du?” och ”Vilken husmansrätt gillar du mest?”. I topp hamnade det svenska köket (husmanskost) följt i tur och ordning av italienska, thailändska, grekiska, franska, kinesiska och indiska köket.

köttbullar4Listan börjar   inte oväntat spagetti med köttfärssås, följt av bland annat köttbullar, fiskgratäng, kåldolmar, korv stroganoff, fläskpannkaka och ärtsoppa. Vi ser avtryck från utländska kök men under vägen har anpassningen förvandlat den ursprungliga rätten till något helt annat. Inget ont i det, det kan bli riktiga höjdare, jämför svenska mustiga kåldomar med det ganska mesiga grekiska eller turkiska originalet på vinblad. Men att sätta beteckningen ”stroganoff” på brynta falukorvsbitar i en sås av lök, så kallad matlagningsgrädde och tomatpuré, eller söt tomatketchup, är att häda originalet (som görs med strimlat nöt- eller hästkött, lök, saltgurka, sherry och syrad grädde).

Vad värre är att listan över de mest populära maträtterna är mycket lik den över de mest köpta färdigmaten eller halvfabrikaten. Det måste betyda att mycket av vardagsmaten härstammar från industriköken. Att läsa innehållsförteckningarna på denna typ av föda är ganska deprimerande även om man lär sig att man kan tippa i nästan vad som helst och spetsa det hela med kemikalier.

När jag i sällskap framför mina betänkligheter mot sådan mat möts jag ofta av invändningar som ”du vet inte hur stressigt det är för oss barnfamiljer, matlagningen på kvällen måste gå fort, inte mer än 20 minuter”. Nähä, vad är det som det är så bråttom till så att man är beredd att åsidosätta familjens hälsa? Och dessutom: mycket av den riktiga maten går att förbereda och sedan värma under den tid potatisen kokar (20 minuter). Servera en trevlig grönsallad och en brödbit under väntetiden och låt måltiden samla familjen.

OK, även om maten förbereds kvällen före, så tar den en viss tid, men tiden vid spisen är mestadels inte så lång; sedan ska den stå och puttra. Det går kanske att ta den tiden, offra ett hysteriskt matlagningsprogram på tv och vara sin egen kock.

Jag vurmar för husmanskost, både inhemsk och utländsk (man ska inte tro att näringsriktig, vällagad mat är bara en svensk uppfinning) och kommer att lägga ut lite beskrivningar här på bloggen. Det är riktig mat, lagad från grunden. Med få undantag är den fettsnål, alltid näringsriktig och inte minst ganska billig.

Och för att säga emot allt jag skrivit ovan kommer här ett recept på det svenskaste av all husmanskost: köttbullar. Rätten som blivit en världskändis genom Ikea-varuhusen som har köttbullar på matsedeln i alla sina varuhus.

Mina köttbullar

Recepten på köttbullar är otaliga, så gott som alla intresserade matlagare har sitt eget, ärvt från tidigare generationer eller självsammansatt. Och alla hävdar att deras recept är det bästa.

Mina köttbullar smakar inte som mammas, inte heller som de industritillverkade Mammas. De lämpar sig inte för snabbmatlagning en hetsig vardagskväll, mer som ett projekt en kulen söndagseftermiddag. Traditionellt serverade med kokt potatis, klassisk brunsås och lingonsylt kan de inte heller klassas som modernt näringsriktiga. Lite bättre blir de med stuvade grönsaker eller stuvad kål (gärna savoy- eller spetskål). Men i vart fall är de både mer fettsnåla och nyttiga än pizza. Och blir det några över kan de värmas snabbt i mikron och passas in i en vardagsmiddag.köttbullar1

För att göra dem behövs en köttkvarn.

Börja med att en stor vispskål göra en panad på 30 gram skorpmjöl, en knapp deciliter grädde och ett ägg. Låt den stå och svälla.

Skala och skiva två stora gula lökar och bryn dem ordentligt i lite smör.

Mal i köttkvarn 400 gram nötkött (oxbog, högrev eller grytbitar) 150 gram rimmat sidfläsk utan svål och den brynta löken. Blanda det malda med panaden, krydda med salt, rejält med vitpeppar och en liten nypa socker och arbeta färsen mycket noggrant (enklast i köksmaskin). Smaka av genom att steka en liten klick och justera kryddningen om så behövs. Täck över och låt färsen vila i kylskåp ungefär en halvtimme.

Sedan kommer detköttbullar2 pilliga jobbet: skölj händerna med kallt vatten och trilla köttbullarna, mellan 50 och 60 stycken bör det bli av den här satsen, lägg dem på en stor vattensköljd skärbräda eller på plastfolie på köksbänken.

Stek dem i smör, se till att de blir stekta runt om, skär gärna sönder en köttbulle och se till att de är genomstekta. Lyft dem ur pannan med hjälp av en kökspincett så att inte onödigt stekfett följer med.