Raffinerat av Rolf Martinsson

Denna recension var publicerad på Skånska Dagbladets kutursida söndag 28 september

Musica Vitae

Dirigent: Fredrik Malmberg; solist: Lisa Larsson, sopran

Musik av Arenskij, Tjajkovskij, Rolf Martinsson och Grieg

Palladium, Malmö den 26 september

Dagen efter urpremiären i Växjö fick publiken i Malmö uppleva Rolf Martinssons sångcykel ”Garden of Devotion” på Palladium i fredags. Detta uppförande, tillsammans med kvällens övriga verk skapade en konsertafton som, trots att det är långt kvar, antagligen blir ett av de bestående minnena från säsongen 2014/2015.

Fokus låg naturligtvis på ”Garden of Devotion” som kompositören skrivit i nära samarbete med kvällens solist, sopranen Lisa Larsson. Verkets tonspåk är typiskt Rolf Martinsson men han har utvecklat detta ytterligare: det är melodiöst, skenbart enkelt, men ändå mycket avancerat i melodik och harmonier, tidlöst vackert med en svag men omisskännlig doft av symfonisk jazz. Texten är hämtad från dikter av den indiske sekelskiftespoeten Rabindranath Tagore och musiken följer elegant hans känslofulla, ställvis nästan svulstiga poesi. Och Lisa Larssons glittrande och klangrika, ja rent ljuvliga sopran fångade och förmedlade både den raffinerade musiken och texternas känslor. Det är inte ofta som nyskriven musik skänker sådan odelad musikalisk lycka.

Lisa Larsson fortsatte efter paus med en rapsodi betitlad ”Love Story”, sånger av Edvard Grieg i bearbetning för stråkorkester av Ingvar Karkoff. Lika enstående som i Rolf Martinssons verk var hennes framförande här – en världssopran som bjuder på sitt allra bästa.

Musica Vitae inramade konserten med två orkesterverk med ursprung i Peter Tjajkovskij: inledningsvis Variationer över ett tema av Tjajkovskij av Anton Arenskij och som avslutning hans Serenad för stråkar i C-dur. Variationerna var ett behagligt, lättsmält men inte banalt stycke musik, perfekt som uppvärmare i fint framförande och i Serenaden visade Musica Vitae med dirigenten Fredrik Malmberg att man är en av Sveriges ledande kammarorkestrar med utsökt ton och fulländad precision.