Guldkorn…eller?

Björn Uglem från Avaträsk i Västerbotten har börjat producera en kaviar gjord av rom från fjällröding som enligt SVT:s Västerbottennytt skulle lanseras på Smakfestivalen i Umeå sistlidna helg. Bra intiativ, rom från laxfiskar är mycket gott med Kalix löjrom som sin främsta företrädare och man kan få tag i rom från lax, sik och forell också.

Men Björn Uglem har vidare vyer än så. Hans rödingrom ska kosta 230 000 kronor kilot, ungefär tvåhundra gånger så mycket som Kalixrommen. Den mindre bemedlade erbjuds smakprov för 230 kronor per romkorn.

Stolligheter finns det gott om inom matvärlden, tänk bara på den brittiske krögare som har världens dyraste dessert på sin meny, en i sig ganska ordinär chokladvariant, dekorerad med mängder med bladguld för att få upp priset.

Och visst kommer Uglem att få avsättning för sin rödingrom, främst bland de grupper som anser det lovvärt att beställa in den finaste (dyraste) champagnen bara för att hälla den i avloppet. ”Vaska” heter det visst på deras språk.

Mer om Uglems rom finns på:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/rom-fran-avatrask-dyrast-i-varlden