Surdeg – ibland i övermått

När de gamla hembagerierna försvann ett efter ett blev vi konsumenter hänvisade till maskinbakat stordriftsbröd, mestadels sött, svampigt och med mängder av kemikalier för att korta framställningstiden och öka lagringsdugligheten – eller också baka vårt bröd själva; i sig en nöjsam och intressant sysselsättning men ack så tidsödande. Nu har småbagerierna kommit tillbaka om än i ny kostym och trenden går alltmer emot långjästa surdegsbröd med spännande mjölblandningar och de stora brödfabrikerna börjar också haka på trenden dock utan att överge kemikalietillsatserna.

Men ibland kan trenden gå för långt. Surdegens normala milda syra förstärks med surgörande tillsatser – ibland blir det så surt att det nästan bränner på tungan och smaken på eventuella pålägg försvinner. Och denna trend ger också upphov till andra stolligheter: surdegsjästa kanelbullar med dinkel i mjölblandningen må kanske vara nyttigare men är definitivt inte gott. Kanelbullar är ett njutningsmedel som ska bakas med finaste vetemjöl, bagerijäst och mycket smör, socker och kanel och som allra andra njutningsmedel ska de nyttjas med måtta.