”Opera” blir ”Musik och mat”

Nu breddas min blogg och byter samtidigt namn till ”Musik och mat”. Allt för att jag ska få tillfälle att skriva om gastronomi, mitt andra stora intresse vid sidan av musiken. Kanske verkar det som en udda blandning men för mig är det två sidor av livets goda och mat, eller rättare sagt måltiden och allt runt den, har i årtionden intresserat mig.

”Läran om finare matlagning”. Så definierar Nationalencykopedin begreppet gastronomi. Och musik och gastronomi har mycket gemensamt: de skapar njutning och skärper sinnena, de ger gemenskap och vidgar horisonterna utanför den vanliga ankdammen; och framför allt, båda kräver sans, måtta och urskillning. Det är lika förödande att sleva i sig mängder av mat utan att tänka på vad man äter som att låta ljudanläggningen pumpa ur sig musik (oavsett genre) som en del av bakgrundsbruset.

Naturligtvis kommer en del av inläggen handla om ”finare” matlagning. Men för mig är gastronomi mycket mer än så. Vardagens mat är egentligen viktigare och mycket kommer att handla om den. Råvarorna och deras kvalitet kommer att nagelfaras, trender ställs mot traditioner och våra måltidsvanor diskuteras. Ett och annat recept slinker säkerligen också in, men det är ingen huvudsak. Tv-kanalernas matlagningsprogram blir också föremål för granskning och kommentarer, liksom matsidor på nätet och i tryckta medier.

En icke oväsentlig del av måltiden är dryckerna, inte bara vin utan också öl, sprit, vatten och läskeblask; jag är bara en medelmåttig vinkännare så förvänta er inga tips om nya fynd på Systembolaget, mer ett resonemang om vad som passar till vad.

Och naturligtvis maten ”ute”. Under ett långt liv har jag ätit mig igenom åtskilliga restauranger över hela Europa. Det kommer att bli många krogminnen, både bra och dåliga, nedslag på matställen, från det enkla till det avancerade.

När jag skriver musik kan jag stödja mig på hyfsade teoretiska kunskaper och viss utbildning. Men i gastronomin är jag autodidakt: lite kammarlärdom, samtal med kunniga krögare, kockar och sommelierer och många erfarenheter från alla typer av restauranger samt långt och idogt arbete i eget kök. Mina skriverier blir alltså mycket subjektiva, inga absoluta sanningar. Det hela handlar om min gastronomi; därför skulle lyckan bli fullständig om jag fick reaktioner från dem som förhoppningsvis läser den: jag ser fram emot kommentarer, regelrätta utskällningar, synpunkter och tips. Ni når mig på min mailadress: lars.erik.larsson@leal.se eller via Facebook.

Smaklig spis!