Duell om Elgar

Melbourne Symphony Orchestra; dirigent: Sir Andrew Davis; solist: Truls Mørk, cello; musik av Richard Strauss, Berlioz och Elgar.

Tivolis Konsertsal den 25 augusti.

MSO Chief Conductor Sir Andrew Davis Conducts the Melbourne Symphony Orchestra c Lucas Dawson Photography - resized (2)

Det blev en viljornas kamp på podiet i Tivolis konsertsal i måndags när den norske cellisten Truls Mørk var solist framför Melbourne Symphony Orchestra under Sir Andrew Davis i Edward Elgars Cellokonsert i e-moll.

Verket i sig är en elegi över första världskrigets meningslösheter och en hyllning till Elgars hustru som dog 1919. Det romantiska tonspråket är ställvis nästan övertydligt men grundtonen är lågmäld. Vid framförandet i måndags tog solisten fasta på sorgesången, det stillsamma i en strikt sparsmakad tolkning medan dirigenten med sin jättelika orkester var ute efter ett mer ohämmat känsloflöde med starka kontraster. Duellen blev intressant men inte helt behaglig för lyssnarna. Det är också omöjligt att utse någon vinnare: solisten var en aning för tillbakahållen och dirigenten för yvig; klart är i vart fall att Truls Mørk är en fantastisk cellist med stor musikalisk känsla och underbar ton i instrumentet och att Sir Andrew är en mästare på pulten.

Melbourne Symphony Orchestra är Australiens äldsta orkester och har en mycket omfattande verksamhet. För mig var det en ny men mycket givande bekantskap; småfiolerna hade en tät och ganska spetsig klang, det mörka stråket och träblåset fylligt och synnerligen välartikulerat och blecket en militärorkesters kraft. Den klangbilden passade perfekt till konsertens två andra verk: Richard Strauss tondikt Don Juan och Hector Berlioz Symphonie Fantastique. I framförandet av de verken fick också Sir Andrew till fullo utveckla de kvaliteter som gjort honom till publikfavorit framför BBC Symphony Orchestra och som musikalisk chef i Glyndebourne: känslan för dramatiken i musiken, det spektakulära, den musikaliska showen.

Han behandlTruls  Mörkade både Strauss och Berlioz nästan van Goghskt: breda kraftiga penseldrag, klara starka färger, inga små eleganta ciseleringar, inga tillfällen till andhämtning och eftertanke. Dynamiken var bred, fortissimona vrålande och bromsen obefintlig på bleck och slagverk.

Jag är normalt inte förtjust i sådana här ohämmade orkesterutlevelser men fasen vet om det är bästa sättet att närma sig just dessa två kompositioner. I vart fall var det medryckande, intressant och mycket underhållande. Och publiken i Tivoli verkade vara inne på samma linje; endast ett extranummer kunde hejda de långa ovationerna.