Bayreuth nästa

Efter  urpremiären på ”Silverskeppet” på Vadstena  slott ska jag som enda svenska dagstidningsjournalist (enligt uppgift) under nio dagar bevaka Festspelen i Bayreuth.  Det är inga nyuppsättningar i år  men vad jag i huvudsak reser dit för  är Frank Castdorfs skandalomsusade och utskällda version av Nibelungens Ring. Alla de fyra operorna möttes av de mest våldsamma bu-ropen  i Festspelens  historia och regissören svarade med att göra inte helt rumsrena gester vid ”applådtacket”. Tidningen Die Welt skrev som sammanfattning bland annat:

”Die erbitterte Reaktion des Publikums ist die Quittung für das, was Castorf alles an Inkonsequenzen, Zusammenhanglosigkeiten und Ironisierungen auf die Bühne gebracht hat. (Publikens förbittrade reaktion är en kvittens på de inkonsekvenser, bristande sammanhang och  ironier som   Castdorf fört fram på scenen.)

Det ska bli mycket intressant att få bilda sig en egen uppfattning. Förutom Ringen ska jag även se Lohengrin och  Tannhäuser.