Läckert på Palladium

Musica Vitae på Palladium i Malmö den 27 februari. Isabelle van Keulen, ledare och violinsolist; Dorota Siuda, violinsolist. Musik av Corelli, Händel och Schnittke.

 

Det blev en av de läckraste Händeltolkningar jag har hört när Isabelle van Keulen, Dorota Siuda och Musica Vitae togs sig an hans Concerto grosso op 6 nr 10 i d.moll. Det var inte storvulet och pampigt som Händel ofta spelas; det var luftigt, nästan lekfullt med svaga rubaton som förebådade långt senare klanger, känslofullt men inte sött, och framför allt fyllt med en musikantisk äkta spelglädje. Andra satsens Air fick en nästan överjordisk lyftning, de två allegrosatserna porlade friskt och i det avslutande moderatot togs alla intrikata detaljer väl tillvara. Uttrycket ”musikalisk upplevelse” är en alltför ofta brukad klyscha men här hade den fullt berättigande.

Dessförinnan hade auditoriet undfägnats med Arcangelo Corellis Concerto grosso op 6 nr 11 i B-dur, också det i en mycket elegant tolkning med väl framhävd kontrapunktik och utsökt instrumentbehandling av både solister och ensemble.

Barockpärlorna kontrasterades av två verk av Alfred Schnittke, Concerto grosso nr 3 för två violiner och Moz-art à la Haydn. Jag är kanske för dåligt begåvad men jag har svårt att se storheten i Schnittkes musik. Otvivelaktigt har den konstnärliga värden och den är dessutom lättlyssnad, rolig och underhållande; men för att överdriva en smula: den går in genom ena örat och ut genom det andra, den lämnar inga bestående intryck. Kvällens presentatör Björn W Stålne beskrev den som skärvor av en tappad spegel. Mycket träffande, den glittrar och glimmar men saknar helhet. Kanske är det det som är vitsen?

Men svårspelad är den och ställer hårda krav på interpreterna. Och utförandet går inte att klaga på: mer än så går nog inte att krama ur de båda verken.

Isabelle van Keulen är en världskänd och mycket uppskattad violinsolist. Vid den här konserten visade hon att hon även kan infoga sig i en ensemble. Det skulle vara intressant att höra mer av henne i sådana sammanhang.