Välgjord sagoopera på Palladium

Näktergalen Johgan Wållberg

Johan Wållberg som Kejsaren  Foto: Martin Hellström

Näktergalen

sagoopera efter H C Andersens saga av Inger Wikström

Regi: Michael Bartov

Medverkande: Johan Wållberg, Lisa Bauer, Karin Nybom, Håkan Starkenberg

Pianist: Samuel Skönberg

 

 

 

Här i Malmö är vi bortskämda med bra operaföreställningar för barn eftersom Operaverkstan har bjudit på åtskilliga pärlor genom åren. Men även annorstädes åstadkoms det bra opera för barn. Ett exempel på detta kunde man erfara i lördags när Palladium inom ramen för sin jubileumsvecka visade en uppsättning av Inger Wikströms Näktergalen med operakompaniet Nordisk Kammaropera.

Som i Operaverkstans uppsättningar var det inte fråga om något tillrättalagt fjantande för den unga publiken. Musiken var välgjord och njutbar, sångarna sjöng med skolade röster och agerandet var väl avvägt. Samtliga i ensemblen stod för mycket bra prestationer; ska någon extra framhållas var det Karin Nybom som med extra glitter i rösten och livlig aktion skapade extremt god publikkontakt.

Sådana här föreställningar ger förnöjelse även för oss gamla uvar; men det viktigaste är att de skapar en bro till övriga kulturupplevelser med kvalitet för de unga, något som televisionens skrikande pellejönsar och grovt tillyxade tecknade figurer aldrig förmår.