Sinaisky åter framför MSO

Vassily Sinaisky, Malmö symfoniorkesters förre chefdirigent och numera hedersdirigent står på torsdag 13 februaru åter framför orkestern i ett framförande av Gustav Mahlers Symfoni nr 9 i D-dur

Sinaisky lämnade MSO 2011 för att bli chefdirigent vid Bolsjojteatern i Moskva. Efter en schism med teaterchefen Vladimir Urin och de interna striderna inom teatern lämnade han den befattningen i december förra året. Nu tippas han bli chefdirigent för symfoniorkestern i S:t Petersburg och han har också i periferin nämnts som tänkbar kandidat för samma post vid Berliner Philharmoniker.

Gustav Mahlers mycket drygt timslånga nionde symfoni är inte det mest kända av Mahlers symfonier. Enligt musiklexikonet ”utvecklar där Mahler än en gång alla sina karaktäristiska drag: det tragiska elementet i första satsen, den originella scherzotekniken i andra, den polyfona satskonsten i den stormande tredje och slutligen världsfrånvändheten i den långsamma slutsatsen.”