Musikaliska guldgruvor

Har man ett lånekort på Malmö Stadsbibliotek ger det tillgång till två guldgruvor för dem som är intresserade av opera och annan musik: Naxos video library och Naxos music library. Det är bara att söka sig via stadsbibliotekets hemsida, biblioteket hemifrån, och sedan logga in med sitt lånekortsnummer. Utbudet är överväldigande och ger framför allt möjlighet att få del av flera olika tolkningar. Jag tillbringade gårdagskvällen med att titta på en uppsättning av Mozart Don Juan från festspelen i Salzburg 1954 med den legendariske Wilhelm Furtwängler som dirigent. Både agerandet och sångkonsten kändes mycket mossiga, mätt med nutida måttstock. Men Furtwänglers musikaliska tolkning står sig fortfarande.

Det finns fyra kompletta uppsättningar till av Don Juan på Naxos video library. Jag tänker se dem alla för att få så många referenspunkter som möjligt inför den dogma-version som Anna Dirckinck- Holmfeld presenterar på Det Kongelige i Köpenhamn i början av maj.