Grillspett går alltid hem och vill man verkligen köra budget så väljer man gröna spett. De är minst lika goda som traditionella, med korv och kött, och kan tillagas i ugn såväl som på grill. Trä bara upp lagom stora bitar av olika grönsaker och rotfrukter på blötlagda spett av trä, pensla dem med en god grillsås (recept hittar du här nedan) eller bara med lite olja, salt och peppar, och du har ett riktigt läckert inslag på festbuffén.
Här är några förslag på grönisar som passar att grilla. Välj efter tycke och smak och plånbok!
champinjoner, paprikabitar, lökklyftor, squashbitar, champinjoner, körsbärstomater, ananas, bitar av förkokta majskolvar, aubergine, stora tomater i klyftor, förkokta morötter, förkokta bitar av sötpotatis…
Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna.
Enkel och god grillsås
Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite soja och 1-2 matskedarhonung eller farin. Smaka av med salt och peppar och pensla spetten.
Nu är det snart påsk. Jag älskar påsken, mycket för att jag tycker det ofta är en mer avspänd helg än exempelvis julen. Det är ju dessutom en längre helg, som börjar redan på skärtorsdagen och sedan pågår fram till annandagen på måndagen. Dessutom tycker jag att variationerna kan bli större. Även om jag gärna byter ut vissa rätter på julbordet så är det ändå så pass mycket som verkligen bara ”ska” finnas där varje år. Påsken är lite friare. Visst, ägg och sill hör till – men förutom det är det ju fritt fram liksom.
Den närmaste tiden blir det därför påsktema här på Matbloggen. Och först ut något för dig som vill ha ett par veganska alternativ till påskens äggrätter.
Scrambled tofu
En riktigt härlig ”äggrätt” som alla brukar bli förtjusta i.
400-500 g tofu, mosad ½ purjolök, finstrimlad 1 paprika (gärna gul), hackad 1 grönsaksbuljongtärning ½ tsk paprikapulver ½ tsk salt (gärna black salt) 2 msk barbecuesås samt lite chilisås och soja 2 msk barbecuesås, 1 msk chilisås eller ½ msk sojasås
Kikärtsstanning
2 ½ dl kikärtsmjöl 3 dl vatten 1 tsk salt
Gör så här:Vispa ihop kikärtsmjöl med vatten och salt. Fräs lök och paprika i lite olja tills de börjar mjukna och få färg. Tillsätt smulad tofu och stek cirka fem minuter, tillsätt sedan kryddor och övriga ingredienser och stek några minuter till. Tillsätt ev en skvätt vatten under stekningen så det inte bränns vid. Smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.
När tofun är färdigstekt, häller du på kikärtsblandningen jämt över tofun. Låt stå på svag värme i 5 minuter, lägg ett lock på stekpannan och låt stå 5 minuter till. När kikärtsstanningen har stelnat är omeletten klar att servera!
Vegansk omelett
Den här omeletten är jättegod och passar så fint både till påskbuffén eller som lunch någon av helgdagarna. Om du serverar den som ensamrätt passar det fint att steka vegokorv eller vegobacon till. Receptet är avpassat för två portonsomeletter, men funkar bra att dubbla.
2 dl sojamjölk eller havremjölk (eller vatten) 1 dl sojamjöl 1/4 tsk fiberhusk eller hela linfrön ½ grönsaksbuljongtärning ½ tsk bakpulver lite gurkmeja för fin färg – eller ta curry om du gillar det salt och peppar
Gör så här: Blanda vätskan med fiberhusk eller linfrön, smulad grönsaksbuljong och låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop i någon minut. Stek cirka 4-5 minuter på var sida, den ska bli fastare i konsistensen innan du vänder sida och fått färg.
En ljummen sommarkväll och du vill sitta på balkongen, eller i trädgården, och bara njuta. Men något måste du ju äta också…
Rostat bröd med ricotta och tomat
Delikat kvällsmacka eller lunch, som dessutom är helt vegansk och passar alla. Har du sallad hemma så servera det till! Till fyra personer behöver du:
1 kilo körsbärstomater, gärna i olika färg 1 msk olivolja salt, peppar 8 skivor formfranska eller annat lämpligt toast-bröd 1 burk Ricotta
Gör så här: Värm ugnen till 150°. Lägg ut tomaterna på en smord ugnsplåt, ringa lite olja över och strö över peppar och salt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter och låt sedan svalna något.
Rosta brödet. Bred på Ricotta och häll över tomater. Servera!
Vegetariskt är alltid rätt och alltfler har börjat äta mer grönt. Det finns idag massor med bra vegoprodukter, som kan ersätta kött, och det går att ”veganisera” nästan vilka maträtter som helst.
Just nu, i skördetider, passar det extra bra att äta vegetariskt. Häromdagen lagade jag en mycket god vegetarisk pastagratäng som gick hem både hos vegetarianerna och köttätarna som satt runt bordet!
Ugnsbakad pasta med vegetarisk färs, pumpa och chevre
Det här är en riktigt festlig rätt som smakar mer. Perfekt till både vardags och fest – och varför inte som en del av en buffé? Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att dubbla om man så önskar!
750 g matpumpa, i tärningar rapsolja, helst kallpressad salt, peppar 300 g rigatoni eller penne 1 lök, finhackad 2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade 2-3 msk färsk timjan 175 g vegetarisk färs, t ex sojafärs eller quornfärs 3 msk tomatpuré 200 g chèvre (mjuk getost)
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg pumpatärningarna på ett ugnsfast fat. Droppa över rapsolja och smaksätt med salt och peppar. Blanda om och baka i ugn i 30 minuter eller tills pumpabitarna är lagom mjuka.
Koka pastan al dente i en rymlig panna med saltat kokande vatten (ett tips: Minska någon minut från den tid som står på förpackningen – då blir den ännu godare!)
Värm lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 3-4 minuter. Tillsätt 1 msk timjan och vegetarisk färs och fortsätt fräsa 4-5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Häll i 1 1/2 dl vatten så att färsblandningen förblir lös och mustig. Salta och peppra efter smak.
Blanda den färdiga pastan och färsen och häll pastablandningen i en smord ugnsfast form. Fördela pumpabitar över och toppa med ost. Strö resten av timjan och droppa på lite olivolja.
Grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen tills gratängen är genomvarm och har fått fin färg.
Pyttipanna är jättegott, och kan varieras i det oändliga. Prova att laga den helt vegansk, med butternutpumpa istället för potatis och quorn istället för kött!
Butternutpytt
1 butternutpumpa, skalad och urkärnad och skuren i tärningar 1-2 morötter, skurna i tunna slantar 2 palsternackor, ansade och fint skurna 1 medelstor purjolök, ordentligt sköljd och finstrimlad 1 påse quornbitar, 300 g olivolja till stekning
Gör så här: Fräs morot, pumpa och palsternacka i olivolja på medelstark värme några minuter. Dra ner värmen lite och låt puttra en stund, tills rotsakerna börjar mjukna. Lägg då i den strimlade purjon och rör om. Salta (gärna med grovsalt) och peppra på generöst med svartpeppar. Tillsätt sedan quornbitarna och rör om, låt puttra några minuter tills quornet fått färg och blivit genomvarmt.
Servera med rödbetor och kanske en god getostcreme (lika delar getost och creme fraiche med lite salt och peppar i). Den som inte äter helveganskt, utan blandar lite mer respektlöst kan givetvis servera med ägg på klassiskt sätt, det gör vi ofta och det är också jättegott!
Den skånska nationalrätten framför andra – eller åtminstone en av de godaste rätter det skånska köket bjuder på – här i veganiserad form för alla…
Skånsk kalops utan kött
225 gram torkade sojagrytbitar 2 msk mjölkfritt margarin 20 kryddpepparkorn 1-2 tsk salt 2-3 lagerblad 6 dl vatten 4 morötter 2 gula lökar 3 msk idealmjöl eller vetemjöl 1/2-1 dl vatten
Gör så här: Koka sojaköttet separat i en kastrull i 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
Ansa morötter och lök och skär morötterna i tunna slantar, löken i tunna skivor. Fräs i fettet ett par minuter tills löken blir genomskinlig, tillsätt sedan sojaköttet och fräs ytterligare 3-5 minuter. Krydda och häll på vatten och koka under lock på svag värme i 10-15 minuter.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning. Häll redningen i grytan under omrörning och låt puttra i 5 minuter. Smaka av, salta eventuellt lite mer, och servera sedan kalopsen med kokt potatis och rödbetor eller gelé.
Gillar du att äta grönt? Älskar du husman? Om du svarar ja på båda frågorna är veganiserad husmanskost något för dig! De klassiska husmansklassikerna helt utan kött – men går det verkligen? Visst går det! Den här veckan bjuder Matbloggen på de bästa veganska husmansrecepten! Först ut veganska plättar!
Veganska plättar
Det här receptet ger fina, fluffiga plättar – kan också gräddas som pannkakor. Servera med sylt och grädde eller med lönnsirap.
3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 6 dl havremjölk 1/2 tsk salt
(ev 1 msk strösocker)
Mjölkfritt margarin till stekning
Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål och tillsätt hälften av havremjölken. Rör tills du får en jämn smet och vispa sedan ner resten av havremjölken.
Jag blir mer och mer förtjust i att äta växtbaserat. Jag kommer förmodligen aldrig att säga nej till en rejäl gryta kalops eller en porterstek, men jag äter hellre kött lite mer sällan, och ser till att få tag i ekologiskt kött från djur som levt bra och som slaktats under hyfsat värdiga former, än handlar vilket kött som helst bara för att det är billigt. Dessutom finns det ju så mycket ersättningsprodukter för kött numera att det mesta av den goda husmanskosten går alldeles utmärkt att veganisera. Vad sägs om stuvade makaroner med sojabacon, till exempel?
Stuvade makaroner – 4 portioner
Koka upp 8 dl osötad havre- eller sojamjölk. Dra ner värmen och häll i 4 dl makaroner. Låt puttra och svälla på mycket svag värme och rör om då och då, och tillsätt sen ½ tsk salt, kanske lite vitpeppar och eventuellt riven muskot. Klicka gärna i en klick mjölkfritt margarin också! Vill du ha sötstuvade makaroner, som många älskar, tillsätter du 1-2 tsk strösocker.
Servera makaronerna till någon form av sojakött, t ex sojabacon, sojakorv eller annan liknande produkt (på bilden ”skinka”)… Gott!!!
Stuvade makaroner med havremjölk istället för vanlig mjölk och här serverade med sojabacon och seitan (gluten). Frys- och kyldiskar är numera fulla av veganska alternativ till kött så botanisera och välj efter egen smak!
Ibland blir man sugen på snacks, men vill inte vräka i sig chips och andra fettbomber. Då smakar stekta zucchiniskivor alldeles ypperligt.
Stekt zucchini
Till ett fat härligt frasiga zucchini behöver du:
1 stor eller 2 mindre zucchini 1-2 dl vetemjöl 1 uppvispat ägg 2-3 dl ströbröd
salt, peppar och ev paprikakrydda
olja och/eller smör att steka i
Gör så här: skiva zucchinin i cm-tjocka skivor. Vänd dem i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Krydda och stek några minuter på varje sida och lägg upp på ett fat. Servera som snacks eller som tilltugg.
Tips! Använd samma recept för att steka gröna tomater eller urkärnade paprikarinkar. Jättegott!
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år Bor: Stockholm Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus
Som en följd av den nya dataskyddsförordningen GDPR har vi uppdaterat vår personuppgiftspolicy så att det tydligt framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse.
Det inkluderar även vilka annonser vi väljer att visa för dig. Läs mer