Det här är en av mina favoriträtter i det turkiska köket – inte alls svår att göra själv!
Pide
Pide är ett slags öppen pirog, bakad på jäsdeg, och med varierade fyllningar. I det här receptet har jag valt en enkel, vegetarisk fyllning – den går förstås att ersätta med något annat gott. Prova att bryna lite nöt- eller lammfärs med en hackad lök, ett par hackade vitlöksklyftor och svartpeppar och fördela i pidebröden, det är jättegott! Till 12 stora pide behövs:
1 pkt färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl
4 msk smakneutral matolja, t ex solrosolja
1 tsk salt
Uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
4-5 hackade tomater
2 dl riven ost
1 näve finhackade oliver
Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en skål. Häll i olja och salt och arbeta in mjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa i 30-40 minuter.
Dela degen i 12 delar och kavla ut varje deg tunt till en oval platta. Fördela fyllningen på bröden och vik över kanterna så att fyllningen hålls på plats. Låt jäsa på plåt i 15 minuter och värm under tiden ugnen till 225 grader.
Pensla bröden med ägg och grädde mitt i ugnen i ca 15 minuter, till de får fin färg. Servera varma, ljumma eller kalla med sallad till.