Soppmiddag med smak av Colombia

Jag har en vän som har rötterna i Colombia. Innan pandemin slog till brukade vi ses och käka middag tillsammans då och då (och det hoppas jag vi ska fortsätta med när vi båda fått vaccin), och när det var hennes tur att stå för maten bjöd hon ofta på rätter från sin mormors kök.

Det colombianska köket påminner mycket om andra kök i Sydamerika, och även det karibiska köket, kanske med särskilt mycket inspiration från Peru och Brasilien. Man äter mycket kyckling och fläskkött och även mycket potatis, bönor och ris. En paradrätt i det colombianska köket, såväl som i Kuba och Peru, är ajiaco – ett slags potatissoppa. Mest känd är kanske den här varianten, som lagas med kyckling.

Ajiaco Bogotano

Namnet har den fått för att den är väldigt populär i Colombias huvudstad Bogotá. Recept finns det förstås hur många som helst – det här har är min väninnas, som hon ”ärvt” av sin mormor.
Den tar sin tid att laga, minst två timmar med alla förberedelser, eftersom man först kokar kycklingen och sedan soppan, med buljong från kycklingkoket. Tänk alltså på att börja i god tid. Till 6-8 portioner behöver du:
2 kycklingar à ca 1 kg (eller använd samma mängd kokhöns)
vatten så det täcker

salt och lagerblad
2 kg potatis, av tre olika sorter – t ex sötpotatis, mjölig mandelpotatis och fast potatis (välj det du lättast får tag i)
1 liten purjolök
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
3 l vätska – kycklingbuljong plus vatten
1 msk torkad guascas – en latinamerikansk krydda som går att hitta i välsorterade specialbutiker eller på nätet (kan annars ersättas en knippa persiljestjälkar som du finhackat)
2 dl grädde
25 g smör
1 tsk kapris
4 majskolvar, skurna i mindre bitar
Till servering
avokado
vitt bröd
ris
Gör så här: Börja med kycklingen. Koka dem i en stor gryta tills de blir helt genomkokta, ca 1-1 1/2 timme. Använder du höns tar det något längre tid, upp till 2 timmar. Häll på vatten så det täcker och salta och peppra. Lägg också i 2-3 lagerblad. Ta upp kycklingen och spara buljongen. Diska ur grytan och torka ur den och använd den på nytt till själva soppan.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala, ansa och skiva purjon tunt. Skrapa potatisarna och skär dem i tunna skivor eller små tärningar.
Fräs löken i fettet i grytan, den ska bli genomskinlig utan att få färg. Tillsätt buljong + vatten och låt koka upp. Tillsätt potatis och och majskolv i bitar och låt koka under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 10 minuter (använder du förkokt majs kan du lägga i majsen senare, när du lägger i kycklingköttet).
Bena under tiden ur den kokta kycklingen och skär köttet i strimlor. Lägg i grytan tillsammans med kryddorna och majsen och låt puttra i ca 5-10 minuter till. Häll i grädden och smöret och rör om tills smöret smält. Häll i kapris, smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris, avokado och ett gott bröd.
Efter en härlig soppmiddag smakar det fint med en efterrätt. Min vän serverar gärna brödpudding på colombianskt vis.
Brödpudding är en vanlig efterrätt i hela världen – inte minst här i Sverige – och undra på det, det är ju ett alldeles utmärkt sätt att ta vara på bröd som håller på att bli för gammalt. För människor som inte hade tillgång till frys och som dessutom var noga med att hushålla med maten var det förstås den perfekta lösningen, och gott är det ju dessutom. Så gott att brödpudding är en lika gångbar dessert även idag.

Colombiansk brödpudding

Den colombianska brödpuddingen lagas ofta med kondenserad mjölk och/eller kokosmjölk, gärna med mosad banan också. Det här receptet kommer från en matmamma i Colombias huvudstad Bogotá. Den här brödpuddingen serveras lämpligen med dulce de leche – en ljuvlig kolasås som görs på kondenserad mjölk. Till 4-5 personer behövs:

1 formfranska eller annat vitt bröd
1 burk kokosmjölk
1 dl grädde
4 ägg
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 bananer
2 msk smör
1/2 tsk salt

Gör så här: Skär bort kanterna på brödet och skär brödet i kuber. Smält smöret och låt svalna.

Vispa samman ägg med kokosmjölk, grädde och socker och häll i kryddorna. Häll i det smälta smöret. Mosa bananerna och rör ner dem i äggsmeten.

Lägg brödkuberna i äggsmeten och rör om. Låt det hela stå och svälla 15-20 minuter så att brödet verkligen blir helt genomfuktat. Häll blandningen i en smord form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 45-60 minuter. Servera med dulce de leche.

Dulce de leche betyder ”söt mjölk” och är mycket vanligt i Spanien och Latinamerika – till glass, pannkakor, puddingar och andra desserter, frukt… Smaken påminner om kola, och är härligt len och söt. I Sverige finns den numera färdig, under namnet ”karamelliserad mjölk”. Men man kan också göra den själv, på kondenserad sötad mjölk.

Burken läggs då i en kastrull med vatten så att burken täcks. Kokningen tar ca 2 till 4 timmar, beroende på vilken konsistens du vill ha, och se till att fylla på med vatten hela tiden så att burken alltid är täckt. Häll sedan av vattnet, låt burken svalna innan den öppnas och njut av den godaste kolasås/kräm man kan föreställa sig.

Pumpasoppa till Halloweenfesten

En god och värmande pumpasoppa hör Halloween till. Prova den här goda varianten!

Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära

500 g pumpa
1 äpple
1 gul lök
2 msk smör
6 dl kokande vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
1 msk råsocker eller honung
1 msk pressad citronsaft (lime går också bra)

Garnering: creme fraiche och kryddgrönt

Gör så här: Skala och skär pumpan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken.

Fräs pumpa, äpple och lök i smöret i en soppgryta. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.

Mixa soppan med mixerstav (har du ingen mixerstav kan du mosa med mosstöten istället). Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, råsocker och citronsaft. Låt soppan få ett uppkok och servera med en klick creme fraiche och lite kryddgrönt i varje tallrik.

En värmande tomatsoppa i gråkalla oktober

En riktigt vällagad tomatsoppa är verkligen gott. Det här är ett enkelt recept som förgyller vilken vardagskväll som helst och som är mycket lätt att laga. Servera den med ett gott bröd.

Tomatsoppa

Receptet ger 4 portioner. 

2 msk smör
1 gul lök
2 tsk strö- eller råsocker

2-3 pressade vitlöksklyftor
ca 800 g färska eller konserverade tomater
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och svartpeppar
Ev lite stjälkselleri i bitar till servering

Gör så här: Hacka löken och fräs den i en soppgryta, tillsammans med den pressade vitlöken, i smöret. Strö över sockret och låt löken bli blank och genomskinlig. Hacka de färska tomaterna (konserverade behöver inte hackas, de går lätt sönder i kastrullen).

Lägg i tomaterna i grytan och häll på vatten och buljongtärningar. Sänk värmen och låt koka under lock ca 10 minuter om du använder burktomater eller 20-25 om du använder färska.

Smaka av soppan med salt och peppar och häll i grädde. Servera gärna med några selleribitar i varje soppskål och med ett gott bröd till. Ställ också gärna fram lite rå hackad lök, det är gott i soppan!

Tips! Om du använder färska tomater blir det godast om du mixar soppan när den är färdigkokt, för en krämigare konsistens.

Minestronesoppa som smakar mer

Minns du som jag minestronesoppan från plugget? I vår skola var den smaklös och intetsägande och gav allt annat än mersmak. Så är icke fallet med denna, det kan jag garantera – den är mycket god!

Minestronesoppa

Lättlagat men gott, precis som det ska vara. En härlig soppa nu när sensommaren snart övergår i höst! Den som inte vill ha vin i soppan kan helt enkelt utesluta rödvinet och öka på mängden vatten istället. Receptet blir lagom till 4 portioner.

250 g nötfärs
2-3 dl kort pasta, t ex makaroner
1 strimlad purjolök
1 squash i små kuber
2 morötter i tunna slantar
1 burk passerade tomater
8 dl vatten
2 dl rödvin
2 buljongtärningar (kött- eller grönsaksbuljong)
4 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 knippa färsk salvia
4 krossade vitlöksklyftor
1 knivsudd strösocker

salt, peppar

Gör så här: Hetta upp oljan i en stor kastrull eller soppgryta och bryn färs och purjolök tillsammans med vitlöken. Strö över sockret och rör om. (Sockret lyfter smakerna). Tillsätt resten av grönsakerna och fräs en stund till. Häll sedan på vatten och vin och smula i buljongtärningarna. Låt puttra en stund på svag värme och häll sedan i pastan. Koka under lock tills pastan är klar (följ anvisningarna på paketet). Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott bröd, och ställ gärna fram en skål riven parmesan också.

Kycklingsoppa är både nyttigt och gott

Visst är det något nästan magiskt med kycklingsoppa! Gott, näringsrikt och lättlagat – inte undra på att kycklingsoppa är den klassiska soppan att bjuda till en sjukling. Men det smakar förstås lika gott om man är frisk.

Lättlagad kycklingsoppa

Det här receptet ger minst 6-8 portioner. Går alldeles utmärkt att frysa om man så vill, men håller utmärkt i kylen i upp till en vecka. För enkelhetens skull använder jag färdiggrillad kyckling till denna, men det är klart att det också funkar alldeles utmärkt att använda rester av stekt kycklingfilé eller att koka en kyckling från grunden. Du behöver:

1 grillad kyckling, urbenad och utan skinn, med köttet skuret i små bitar om ca 1×1 cm
1 gul lök, finhackad
1 purjo, finstrimlad
1 påse blandade grönsaker av valfri sort (ca 500 g)
1 påse babyspenat eller mangold
2 l vatten
4 kycklingbuljongtärningar
2 msk matolja att fräsa i
2 dl matlagningsgrädde + 2-3 msk maizena
kryddor: salt, peppar och sånt som du gillar, t ex chilipulver, lite sellerisalt, cayenne, vitlökspulver… 

Gör så här: Fräs finhackad lök och strimlad purjo i oljan tills det blir mjukt, men utan att det får färg. Häll i vatten plus buljongtärningar och låt koka upp. Låt puttra på svag värme en stund och häll sedan i de frysta grönsakerna och kycklingköttet. Sist i med babyspenaten och rör sedan ut maizenan i grädden och häll i under omrörning. Smaka av med salt, peppar och kryddor.

En god blomkålssoppa

Blomkålssoppa har jag alltid älskat, och jag har testat massor av varianter genom åren. Det här är en av de godaste hittills! Receptet har jag fått av min goda vän Marie, som är en hejare på att laga till godsaker av enkla och billiga råvaror.

Maries blomkålssoppa

Matolja eller smör
1 liten finhackad lök
1 finhackad morot
(Lite hackad sellerirot, palsternacka, stjälkselleri eller persiljerot)
1 blomkål, skuren i småbitar
2-3 msk hackad persilja
2 l vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
5 msk vetemjöl
4-5 msk olja eller smält smör
7 dl mjölk
Salt och peppar efter smak
3 dl syrad grädde (i originalreceptet ska det vara gräddfil)

Gör så här: Bryn löken en aning i olja eller smör på medelvärme. Rör ner morot och eventuellt någon av de andra föreslagna ingredienserna och ge dem några minuter tillsammans med löken på spisen.

Häll i vattnet och låt det koka upp. Ploppa ner buljongtärningarna och se till att de löses upp innan de små blomkålsbitarna och persiljan tillsätts.

Låt blandningen puttra på spisen till dess morötter och kål uppnått önskad mjukhet. (Marie vill att de ska vara helt mjuka och gärna så att de faller sönder lite så hon låter dem koka i ca 40 minuter)

Rör under tiden ut mjölet i olja eller smör i en annan, rymlig gryta. Tillsätt mjölken och rör med visp, så inga klumpar uppstår, medan mjölken hettas upp och tillåts småkoka under omrörning under 3-5 minuter. Det blir en tjock sås. Vispa ut den syrade grädden i såsen.

När blomkålen är lagom mjuk, häll ner den vita såsen i soppan, rör om, smaka av med salt och peppar, koka upp en gång och servera.

Tips: Garnera gärna soppan med lite röd paprika eller kryddgrönt vid servering.

Njut av en härlig soppa!

Soppa är både nyttigt och gott, och man kan dessutom åstadkomma en härlig soppa med blliga inredienser – kan det blir bättre? Den här veckan bjuder Matbloggen på några olika soppor, som alla är lättlagade och som brukar bli mycket populära både hos familj och matgäster.

Pumpasoppa

Den här pumpasoppan är så lätt att laga att den inte går att misslyckas med. God är den dessutom, särskilt om du toppar med kryddgrönt och brödkrutonger. Receptet är anpassat för 4 personer.

2 gula lökar, finhackade
400 g matpumpa, riven
4  morötter, rivna
3 msk oliv- eller rapsolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och svartpeppar
kryddgrönt

Gör så här: Värm oljan i en stor soppgryta och fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt riven pumpa och morötter och fräs ytterligare en stund, ca 10 minuter. Rör om och häll på vattnet och buljongtärningar och koka ca en halvtimme tills soppan blivit mustig och god. Smaka av med salt och peppar och servera med kryddgrönt och brödkrutonger. 

 

Borsjtj – rödbetssoppa som i Ryssland

Här fortsätter vi att uppmärksamma fotbolls-VM i matsammanhang. Här kommer nationalrätten i värdlandet Ryssland!

Borsjtj

Egentligen lär den här rödbetssoppan ha sitt ursprung i Ukraina, men trots det har den blivit Rysslands nationalrätt. Det här är min variant, med både rödbetor, vitkål och kött. Den som vill ha en helt vegetarisk borsjtj utesluter bara köttet.

1 kg högrev eller fransyska
3 l vatten
2 lagerblad
2 msk salt
15 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn

5 rödbetor
2 morötter
1 rejäl vitlkålsklyfta, ca 400 g
5 potatisar
3 gula lökar
salt, peppar
2 l buljong från köttkoket (grönsaksbuljong på tärning för dig som vill ha vegosoppa)
2 smör
1/2 rödvinsvinäger

Tillbehör:

Smetana eller gräddfil
saltgurka
grovt rågbröd

Gör så här: Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut, skumma sedan av. Tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock ungefär 1 timme tills köttet känns mört. Ta upp det färdigkokta köttet och sila buljongen.

Skala och skär potatisar och morot i ca 1 cm stora bitar. Strimla vitkålen och skala och finhacka löken.  Skala även rödbetorna och skär i mindre bitar. Hetta upp smöret i en stor soppgryta/kastrull och fräs först löken. Fräs den i någon minut och blanda sedan ner potatis, morot och och vitkål. Fräs alltsammans i några minuter och häll sedan på buljongen.

Blanda ner rödbetorna och koka soppan under lock ca 15-20 minuter tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.

Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resten av buljongen och servera separat till soppan – eller värm det direkt i soppan om det inte gör dig något att köttet blir rödbetsfärgat. Servera med smetana, gurka och grovt bröd.

En värmande kålsoppa – med eller utan frikadeller

Jag fortsätter att lovsjunga kålen. Varför inte koka en kålsoppa? Köp hem ett fint vitkålshuvud, några fläskben eller ett halvkilo köttfärs om du har tid att rulla frikadeller och vips har du en mättande middag för fyra – eller, för det lilla hushållet, en rejäl middag samt ett par matlådor för jobbet eller frysen. Lätt är det också, och det går knappast att misslyckas. Soppan sköter ju sig själv på spisen medan du löser korsord, tar en kopp kaffe eller något annat trivsamt.

Det traditionella sättet att laga kålsoppa innefattar att fräsa den strimlade vitkålen i smör och sirap. Och det är naturligtvis ljuvligt gott, fattas bara annat. Men det går att laga kålsoppan både magrare och enklare, utan att den mustiga smaken försämras. Så här gör jag:

Jag strimlar ett medelstort vitkålshuvud fint och lägger i en stor soppgryta. På med kallt vatten så att det täcker kålen, och så i med ett par-tre buljongtärningar. Jag brukar ta mörk oxbuljong, men den som vill ha en helt vegetarisk kålsoppa tar förstås grönsaksbuljong.

Koka upp och koka sen på svag värme tills kålen blir mjuk. Släng i några kryddpepparkorn (fem-sex stycken blir bra). Tycker du att den blir blek kan du stänka i lite soja, eller lägga i en buljongtärning till. Salta och peppra efter smak.

Nu är soppan klar, men vill man så kan man tillsätta någon form av kött. Själv brukar jag göra en sats frikadeller av ungefär 400-500 g nöt- eller kalvfärs. Jag sväller lite ströbröd i mjölk och blandar färsen så den blir rätt lös. Bara salt och peppar behövs, inga andra kryddor, och ägg behövs inte heller. Sedan rullar jag små frikadeller (köttbullar) och lägger ner i soppgrytan (man får pressa ner dem lite i spadet). Låt dem koka med i soppan tills de blir färdiga.

Servera soppan med hård ostsmörgås och ett glas mjölk – jättegott!

Laga en god fisksoppa

En god fisksoppa är alltid rätt – och den här är ovanligt lättlagad och smakrik.

Fisksoppa med sting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här är en lättlagad soppa med mycket hetta – hur mycket avgör du själv… Jag brukar använda vit fisk i den men lax eller makrill gör sig också fint i den här härliga soppan! Servera den med ett gott bröd och gärna aioli eller citronmajonnäs!

400 g vit fisk, t ex kolja
1 hackad gul lök
2-3 krossade eller finhackade vitlöksklyftor
1-2 morötter, slantade eller i mindre bitar
1 burk krossade tomater
1-2 färska tomater, delade i bitar
1½ l fiskbuljong (på tärning eller hemlagad)
salt, peppar, chilipulver
ett stänk tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Fräs lök, vitlök och morötter i lite olja tills de mjuknar. Strö över en gnutta chilipulver och stänk i några droppar hot sauce och låt detta fräsa med. Häll på de krossade tomaterna samt buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Dela fisken i bitar och tillsätt den. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt sedan de färska tomaterna och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus