Den omistliga peston…

Pesto, det är gott det – och det går dessutom att variera den på alla möjliga sätt. Här får du recept på både den klassiska varianten och flera andra sorter som förgyller pastamiddagen. Jag har säkert skrivit om pesto förut, men egentligen kan man knappast ha för många recept…

Klassisk pesto

Klassisk är den för att den innehåller pinjenötter, basilika, parmesan och olivolja. Förgyller vilken pasta som helst!

50 g pinjenötter
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja av god kvalitet
100 g finriven parmesanost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Mixa dem med basilikablad, vitlök och olivolja. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar. Servera!

Persiljepesto

En härlig variant, som får en lite annorlunda smak som är minst lika god som den traditionella. Jag använder hellre rapsolja än olivolja till den här. Prova själv!

Ca 200 g krusbladig persilja
1 kruka persilja
1-2 dl pumpa- eller solroskärnor
1 dl rapsolja av god kvalitet
3 vitlöksklyftor
1/2 dl riven Wästerbottensost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta kärnorna i torr panna. Mixa med persilja, basilika, olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera!

Tomatpesto

Röd pesto, med tomat som bas, är fantastiskt gott både till pasta och som tillbehör till olika kötträtter. Receptet innehåller cashewnötter. Dessa kan man förstås byta ut mot andra nötter, t ex hasselnötter eller valnötter. Du kan också, om du vill, byta ut en del (eller all) basilika mot persilja. 

15 soltorkade tomater
1 dl finriven parmesanost
2 klyftor vitlök
1 dl cashewnötter
1 kruka färsk basilika
1 dl god olivolja
salt och peppar

Gör så här: Om du använder tomater i olja kan du använde dem direkt. Är de ”bara” torkade behöver du koka upp dem med vatten så att de mjuknar. Låt dem då svalna innan du mixar dem.

Grovhacka tomaterna och mixa dem sedan med övriga ingredienser utom oljan. Oljan tillsätter du droppvis medan du mixar. Klart!

 

Vitvinssås

Fisk serverad med en härlig vitvinssås – kan man tänka sig något godare och festligare? Prova själv – det här receptet är både välbeprövat och pålitligt. En riktig klassiker!

Vitvinssås

2 schalottenlökar
25 g smör
3 dl vitt vin
1 msk fisk- eller skaldjursfond
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt och vitpeppar
ev lite hackad persilja eller gräslök

Gör så här: Skala och finhacka löken och fräs den i smöret på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.  Tillsätt vitt vin och fiskfond och låt såsen koka upp. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.

Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och häll redningen i såsen. Låt puttra på svag värme någon minut under omrörning. Sila såsen, eller mixa den med stavmixer, och smaka av med salt och peppar och ev gräslök eller persilja.

Rödvinssås

Rödvinssås är svårslaget till en god köttbit. Det här receptet är lätt att följa och ger en god och smakrik sås.

Rödvinssås

2 schalottenlökar
några kvistar timjan
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalv- eller oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk vatten
1 1/2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Gör så här: Blanda lök, timjan, vin, vatten, fond, soja och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på svag värme ca 15 min. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll redningen i såsen. Sjud ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och sila såsen innan du serverar.

Bechamelsås

Bechamelsås är en vit sås lagad med mjölk, smör, grädde och vetemjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter – i lasagne, till gratänger (blandad med riven ost) och till julbordets lutfisk, smaksatt med kryddpeppar eller senap.

Bechamelsås – grundrecept för 4

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Variationer

Ostsås: Tillsätt 1 dl riven ost när såsen kokat färdigt
Till lasagne: Smaksätt osten med 1 dl riven parmesan

En god sås…

En god sås förhöjer de flesta middagar. Och även om det finns gott om såsmixer och färdiga såser i butiken så är det en härlig känsla att kunna laga sin egen sås från grunden. Och det är faktiskt inte särskilt svårt. Här är två grundrecept, ett på ljus sås och ett på mörk.

Ljus grundsås

Den perfekta stommen till exempelvis dillsås. Blir också bra som fisksås.

1 klick smör eller olja
1/2 dl vetemjöl (något mindre om du tillsätter grädde eller mjölk)
5 dl grönsaksspad eller ljus buljong (1 tärning eller 1 1/2 msk fond)
2 msk grädde

1 krm vitpeppar
salt

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det kokar/bubblar upp. Viktigt att smör och mjöl får koka ihop annars blir det klumpar.

Tillsätt vatten eller buljong. Rör om tills det kokar upp. Tillsätt en valfri buljongtärning (beroende på vad du ska äta till såsen). Om du har använt buljong till att späda såsen kan du utesluta tärningen. Låt såsen puttra 3-5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Variationer

Löksås: Tillsätt 2-3 dl stekt lök
Pepparrotssås: Tillsätt 1-2 msk riven pepparrot
Dillsås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad dill
Persiljesås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad persilja
Gräslökssås: Tillsätt 1/2-1 dl finhackad gräslök
Senapssås: Tillsätt 3 msk senap av valfri sort 

Mörk grundsås – brunsås

Klassisk sås till köttbullar, pannbiff och annan husmanskost. Du kan ersätta en del av buljongen med steksky, det blir jättegott.

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (vatten + 1 kött-eller grönsaksbuljongtärning eller 1 1/2 msk fond)
5 msk grädde
1-2 tsk kinesisk soja
ev 1 msk svartvinbärsgelé
vitpeppar

Gör så här: Smält smöret i kastrull (låt det bryna lite om du vill ha en mörk sås). Rör i mjölet och späd med vätskan. Koka upp snabbt under omrörning, på högsta värme, och sänk sedan till sparlåga. Lägg på locket på glänt och sjud såsen i 3-5 minuter. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.

Tips! Om såsen blir för tunn, vispa ihop lite mjöl och vatten, utan klumpar och rör i lite i taget medan såsen kokar. Blir den för tjock? Späd då med mer vätska.  
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus