Den omistliga peston…

Pesto, det är gott det – och det går dessutom att variera den på alla möjliga sätt. Här får du recept på både den klassiska varianten och flera andra sorter som förgyller pastamiddagen. Jag har säkert skrivit om pesto förut, men egentligen kan man knappast ha för många recept…

Klassisk pesto

Klassisk är den för att den innehåller pinjenötter, basilika, parmesan och olivolja. Förgyller vilken pasta som helst!

50 g pinjenötter
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja av god kvalitet
100 g finriven parmesanost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Mixa dem med basilikablad, vitlök och olivolja. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar. Servera!

Persiljepesto

En härlig variant, som får en lite annorlunda smak som är minst lika god som den traditionella. Jag använder hellre rapsolja än olivolja till den här. Prova själv!

Ca 200 g krusbladig persilja
1 kruka persilja
1-2 dl pumpa- eller solroskärnor
1 dl rapsolja av god kvalitet
3 vitlöksklyftor
1/2 dl riven Wästerbottensost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta kärnorna i torr panna. Mixa med persilja, basilika, olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera!

Tomatpesto

Röd pesto, med tomat som bas, är fantastiskt gott både till pasta och som tillbehör till olika kötträtter. Receptet innehåller cashewnötter. Dessa kan man förstås byta ut mot andra nötter, t ex hasselnötter eller valnötter. Du kan också, om du vill, byta ut en del (eller all) basilika mot persilja. 

15 soltorkade tomater
1 dl finriven parmesanost
2 klyftor vitlök
1 dl cashewnötter
1 kruka färsk basilika
1 dl god olivolja
salt och peppar

Gör så här: Om du använder tomater i olja kan du använde dem direkt. Är de ”bara” torkade behöver du koka upp dem med vatten så att de mjuknar. Låt dem då svalna innan du mixar dem.

Grovhacka tomaterna och mixa dem sedan med övriga ingredienser utom oljan. Oljan tillsätter du droppvis medan du mixar. Klart!

 

Hemgjord pasta behöver inte vara krångligt!

Har du funderat på att göra pastan från grunden någon gång? Det är lättare än man tror och framför allt mycket godare än färdigköpt. Prova det här receptet, som jag fått av en väninna med rötterna på Sicilien!

Francas pasta

Det här är en jättegod pastadeg, som är lätt att hantera. Man kan använda den till alla möjliga slags utbakningar men jag brukar göra det lätt för mig och baka ut den till en pastasort som kallas trofie. Ingen utbakning behövs – nyp bara så bitar av degen och tvinna ihop dessa till små skruvade ”pluppar”. Enkelt och jättegott!

3 dl durumvete
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 ägg
2 msk olivolja
1-2 msk vatten

Gör så här:  Häll upp mjölet på arbetsbänken och forma det till en hög. Gör en liten grop på toppen och tillsätt ägg och salt. Knåda ihop degen och tillsätt oljan. Vik ihop degen och knåda igen, och gör så åtta-tio minuter tills du har en smidig och blank deg som känns elastisk och inte fastnar på händerna.

Låt degen vila i kyl i ca en timme.

Nyp små bitar av degen (ca 3×2 cm eller något större) och snurra ihop dessa tills de får formen på bilden. Lägg dem på en rymlig bricka så de inte frestas att kladda ihop sig (det ska inte vara någon fara om degen är tillräckligt smidig men man vet aldrig!)

Koka upp vatten med salt och en gnutta olivolja och lägg i pastan. Trofie brukar bli klara på 3-4 minuter. Servera med någon god sås eller en god pesto.

Trofie – innan den kokas

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

Pastasås på kycklinghjärtan

Äter du inälvsmat? Det gör jag – och med stor njutning dessutom! Det är gott och förhållandevis billigt och kan tillagas på en mängd olika sätt. Häromdagen lagade jag en utsökt pastasås på kycklinghjärtan. Prova du också! Vissa matbutiker saluför dem färska, annars finns de ofta att få tag i i frysdisken.

Pastasås med kycklinghjärtan

400 g kycklinghjärtan
en rejäl klick smör
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk konjak eller whisky

Gör så här: Om du köpt djupfrysta hjärtan, så tina dem över natten i kyl. Tvätta och torka noga, och fräs i smör i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme så de blir lite knapriga.

Häll i löken och vitlöken, och fräs lite till. Häll på konjak och låt denna koka in och dra sedan ner värmen.

Smula ner en buljongtärning och häll på grädde och låt puttra på svag värme under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och servera till nykokt pasta.

 

Pastagratäng för många

Pastagratäng är verkligen enastående gott, och tänk så man kan variera den! Det här är en underbar köttfärsgratäng – ett riktigt långkok, som du med fördel lagar när du har lite tid över, förslagsvis en lördag eller söndag!

Pastagratäng med mustiga smaker

penneTill en gratäng för fyra tar jag ungefär 400 g färs (nöt eller bland), 2 finhackade gula lökar, 1 burk konserverade tomater (gärna körsbärstomater), 2 finhackade morötter, 1 finhackad palsternacka, 1 liten bit rotselleri i bitar samt 2 pressade vitlöksklyftor.

I med ett par buljongtärningar, en skvätt vatten eller vin och gärna 1 msk worcestershiresås. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor efter smak. En nypa socker eller farin sätter extra piff på köttfärssåsen!

Koka fyra portioner pasta – gärna en ”kort” pasta som skruvar, penne eller liknande – och fördela i en stor ugnsfast form. I med köttfärssåsen. Blanda sedan ner 2 finhackade mozzarellaostar och några färska basilikablad och ställ in i mitten av ugnen på 200 graders ugnsvärme i omkring 20-30 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera med en god grönsallad, ett gott vin och färskt bröd – gärna sprödvärmt. Smaklig måltid!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus