Hot Cross Buns – engelsk klassiker på långfredagen

Hot Cross Buns är en sorts mycket goda vetebullar som bakas i de anglosaxiska länderna till påsk och som traditionsenligt äts på långfredagen. Receptet ger ca 8 bullar.

Hot Cross Buns

450 g vetemjöl, helst vetemjöl special
½ tsk salt
½ tsk mald ingefära
1½ tsk mald kanel
1 kryddmått mald muskotnöt
1 nypa mald koriander
1 dl strösocker
25 g jäst
2.5 dl mjölk
30 g smör
Finrivet skal av 1 apelsin
120 g russin eller samma mängd blandad torkad frukt av valfri sort
1 ägg

Till korset:
50 g vetemjöl
3 msk vatten

Till pensling:
2 msk ljus sirap eller honung

Gör så här: Blanda mjölet med salt, socker, kryddor och söndersmulad jäst i en stor degbunke. Värm smör och mjölk på svag värme i en kastrull tills smöret smält. Tillsätt apelsinskalet och russinen och låt stå och svalna några minuter. Tillsätt därefter ägget och vispa om.

Häll vätskan i mjölblandningen och rör om, gärna i matberedare. Knåda ordentligt tills du får en blank och smidig deg och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Vält ut degen på mjölad yta och knåda varsamt. Dela sedan degen i 8 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Lägg på smord plåt och låt jäsa på nytt, övertäckt, i 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

Blanda mjölet med vattnet till korset och spritsa kors på bullarna. Grädda sedan bullarna i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.

Värm sirapen lite och pensla den på de varma bullarna. Låt svalna och servera – som de är eller delade med smör och marmelad eller ost.

Påsk: Goda vegetariska röror

Goda röror får inte fattas på buffébordet! Här är ett par vegetariska röror som de flesta brukar bli förtjusta i och som passar både på det ”vanliga” påskbordet och det gröna. Vill du göra rörorna helt veganska så är det bara att byta ut majonnäs och creme fraiche mot veganska alternativ.

Fänkål i limemajonnäs  

2 fänkålsstånd
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl creme fraiche
skal och saft av 1 lime
salt och peppar
dill till garnering

Gör så här: Skär bort roten på fänkålen och skiva tunt, till exempel med en mandolin. Blanda fänkålen med övriga ingredienser och garnera med dill. Förvara kallt i en vacker glasburk eller skål.

Tips! Byt ut limen mot citron.

Vegetarisk Skagenröra

150 g tofu
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk röd tångkaviar
1/2 rödlök eller purjo
1/2 dl finklippt dill
saften av 1 citron
salt och svartpeppar

Gör så här: Bryt eller smula tofun i småbitar och lägg i en skål. Blanda ner majonnäs, creme fraiche, tångkaviar, lök, dill, citronsaft samt salt och peppar. Klart att avnjutas!

 

Påsk: Vispa ihop en klassisk äggtoddy

I min barndom var äggtoddyn en  viktig del av påskens firande. Mamma och pappa gjorde alltid äggtoddy på påskaftons och påskdagens kväll – med konjak i förstås. Jag fick en specialgjord med ett stänk apelsinjuice i, men jag minns att jag  brukade lukta på mammas och pappas toddy och längtade efter att bli vuxen så jag skulle få smaka.

Nu är jag vuxen, och självklart vispar jag till en äggtoddy så här under påskhelgen. Med konjak förstås! Och har du inte konjak hemma går det lika bra med whisky eller mörk rom.

Äggtoddy

Till två glas behöver du:

2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl kokande vatten
1-2 msk konjak, whisky eller mörk rom

Gör så här: Dela äggen och häll gulorna i en bunke. Tillsätt sockret och det kokande vattnet och vispa med elvisp på högsta varv till du får en riktigt skummande dryck. Tillsätt konjaken och rör om och häll upp i glas. Vill du ha den riktigt kalla slänger du bara i ett par isbitar i varje glas. Servera och njut!

Tips! Om du vill  bjuda barnen, så gör som mina föräldrar gjorde – tillsätt 1 msk apelsinjuice per glas.

Påskägget och dess historia

Det finns ju inte mycket som är så starkt förknippat med påsken som just ägget. Vi äter ägg, pyntar och målar dem och fyller dem med godis åt barnen… Men vad beror det egentligen på att ägget blivit en av påskens allra största symboler?

En orsak kan vara att det före reformationen inte var tillåtet att äta ägg under fastan, eftersom de betraktades som likvärdiga med kött. Eftersom hönsen började värpa alltmer under våren var man tvungen att på något sätt få användning för äggen och då föll det sig naturligt att frossa i just ägg när påsken väl kom.

Men traditionen med ägg vid påsk finns i alla kulturer och traditioner, och är en symbol även för andra religioner än kristendomen. I den judiska påsktraditionen är exempelvis det hårdkokta ägget ett måste på påskens middagsbord; det symboliserar slaveriet i Egypten och doppas i saltvatten, som symboliserar tårar.

Eftersom det fanns så gott om ägg under påsken var det också, för ovanlighetens skull, tillåtet att leka med maten. Det gjorde naturligtvis ägget extra populärt bland både barn och vuxna.

De vuxna roade sig gärna med en lek som kallas äggpickning och som går ut på att man stöter äggens ändar mot varandra. Den tävlande vars ägg håller vinner. Populärt bland barnen var äggrullning. Den gick till så att man rullade ägg nerför en planka eller tegelpanna för att se om de kunde träffa de ägg som redan rullats ner. Om någon annans ägg gick sönder fick den som orsakat sprickan kamma hem det som vinst.

Traditionen lever för övrigt kvar än idag, i Sverige såväl som i England och USA. Den årliga äggrullningen vid Vita Huset är en stor folkfest och har varit så sedan 1878. 

Påsk: Picklade ägg

Påsken är en mathelg utöver det vanliga. Jag tycker också påsken känns lite mer avspänd än julen på något sätt. Även om jag håller hårt på viss mattraditioner (mormor Elins stuvade ägg, till exempel) och gärna serverar en härlig lammstek någon av påskdagarna så provar jag gärna också nya rätter.

Förra året fick jag ett helt fantastiskt recept på picklade ägg av en väninna, som i sin tur fått det av bekanta i ett Amish-samhälle i Ohio. Som om inte äggen var tillräckligt goda ger receptet dessutom underbara inlagda rödbetor som passar underbart till en köttbit, eller i en god sallad.

Picklade ägg Amish style

Det tar två dagar i anspråk att tillaga de här äggen, men varje moment går snabbt och resultatet är väl värt väntan. Till 6 ägg behöver du:

6-8 små rödbetor
2 1/2 dl vitvinsvinäger
2 1/2 dl  vatten
Knappt 1 1/2 dl brun farin eller råsocker
1  tsk salt 
6 hårdkokta ägg
1  kanelstång
3 hela kryddnejlikor

Gör så här:

Dag 1: Skölj rödbetorna och koka dem mjuka i vatten. Lägg dem i en glasburk. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, farin och salt och häll lagen över rödbetorna. Låt stå över natten,

Dag 2: Hårdkoka äggen, skala dem (gör det under rinnande kallt vatten så minskar risken att de ska gå sönder). Ta upp rödbetorna ur lagen och lägg i äggen.  Lägg också i kanelstången och kryddnejlikorna. Låt stå över natten.

Servera sedan på valfritt vis – till påsk passar det förstås att servera till sillen – men det är också jättegott med picklade ägg som smörgåspålägg.

Snart är det påsk…

… och liksom de flesta andra (hoppas jag) blir jag hemma i påsk. Jag tycker det är rätt tanklöst av folk att resa bort till mindre orter som läget är just nu, och särskilt vi som bor i Stockholmsregionen som ju är mer drabbat än andra områden av coronaviruset. Men det betyder ju inte att man inte kan fira en mysig påsk med familjen eller, om man nu råkar bo ensam, med sig själv. De av oss som är friska och symtomfria har ju alla möjligheter att handla den mat vi behöver och förhoppningsvis kan de äldre, och andra i riskgrupper, få hjälp med att handla hem påskmaten.

Lite recept inför påsken kommer under veckan. Här på bloggen finns förstås också mina tidigare påskrecept kvar!

 

 

Påsk: Godis för barn och vuxna

Påsken är inte bara en mathelg utan också en riktig godishelg. Varför inte göra lite härligt påskgodis när du ändå håller på och stökar inför helgen?

Vit chokladtryffel

Härligt sötsyrliga tryfflar som alla brukar gilla!

300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan
1 msk pressad citron eller lime
florsocker till garnering

Gör så här: Smält chokladen och grädden på svag värme och lyft sedan av plattan. Rör ner smöret och rör om till det smälter. Tillsätt sedan riven marsipan och citrussaft. Häll massan i en form och kyl den så att den blir fast. Forma till kulor och rulla i florsocker. 

Påskens marsipanlimpa

Marsipanlimpa är lätt att göra och jättegott att äta…

300 g marsipan 
100 g nougat

Förslag på garnering:

choklad (ljus, mörk eller vit)
mandelspån
kokosflingor

Gör så här: Tryck ut marsipanen till en 1/2 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred. Skär nougaten i tärningar på ca 1x! cm och lägg dem i en tät, lång rad mitt på marsipanen. Vänd upp marsipanen mot nougaten och tryck ihop  skarven upptill. Vänd på rullen och lätt den på ett bakplåtspapper och forma en limpa.

Dags att garnera! Pensla med smält choklad – eller ringla chokladen över – och strö över kokosflingor, mandelspån eller något annat du gillar. Låt chokladen stelna och skär bort överflödig choklad innan du serverar.

Du kan givetvis också fylla limpan med annat än nougat. Cocktailbär passar bra, liksom torkade fikon och dadlar eller rostade nötter. Prova salta nötter, det ger fin smakbrytning! Även här är det fantasin som sätter gränserna.

Teaterkonfekt

Teaterkonfekt – numera oftare kallat marknadsgodis – är ett klassiskt godis som fått sitt namn efter de prasselfria påsar de såldes i på teatern (om man ändå kunde få såna påsar när man köper biogodis idag…). Det är svårt att hitta teaterkonfekt i vanliga butiker men de säljs desto mer på marknader. Det här receptet är gammalt och beprövat och finns i en gammal kokbok från mormors tid. Du behöver: 

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
200 g sötmandel
3-4 bittermandlar
ca 1 kg florsocker
hushållsfärg

Gör så här: Koka upp mjöl och grädde och rör under omrörning tills massan släpper kastrullens kanter och botten. Ställ att svalna och skålla och mal under tiden söt- och bittermandel. När massan är sval blandar du den med mandeln samt med sockret. Dela degen i tre delar och färga in varje del med valfri hushållsfärg. Kavla ut varje del i lika stora bitar och lägg ihop dem – kavla gärna lite på dem så de fästs samman.

Tips! Smaksätt varje del på olika sätt, t ex med lakritspulver, lingonpulver, kakao, päronextrakt m m. 

Påsk: Helgens godaste butterkaka

Visst vill man ha något gott till påskens många fikastunder! Prova den här underbart goda butterkakan!

Butterkaka

Butterkaka är verkligen en härlig variant av vetebröd – en av mina favoriter faktiskt. Det är som en blandning av goda vetebullar och en härlig krans och just det här receptet gillar jag skarpt. Resultatet blir ett läckert och festligt bakverk till kaffekalaset!

Deg:
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
½ dl socker
1 ägg
ca 7-7½ dl vetemjöl

Till fyllning 1:
75 g smör
4 msk socker
2 tsk stött kardemumma

Till fyllning 2:
1 dl vaniljkräm (jag brukar ta marsankräm som man blandar med mjölk)

Till pensling och garnering:

uppvispat ägg
en kristyr på 1 dl florsocker och knappt 1 msk vatten

Ugn: 200 grader

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt saltet och sockret, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt – den ska vara blank och smidig – och låt sedan jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

Medan degen jäser gör du den första fyllningen. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och smidigt. Gör också i ordning marsankrämen.

Stjälp upp degen på bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka på omkring 30 x 45 cm. Bred fyllning 1 på kakan, rulla ihop och skär 12 lika stora bitar (som när du bakar bullar alltså). Lägg bullarna glest i en smord form på ca 25 cm i diameter. Ta gärna en form med löstagbar kant – om du inte har någon går det jättebra att lägga ett bakplåtspapper i formen (så kan du ”dra” upp bullkakan istället för att behöva stjälpa den).

Jäs i en halvtimme under duk. När bullarna jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller varje grop med marsankräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär en halvtimme, eller tills bullkakan fått fin färg och är torr. Om den vill bli mörk kan du lägga ett bakplåtspapper över.

Låt bullkakan kallna under bakduk. Rör sedan ut florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla över kakan. Just till påsk blir det fint om du dessutom droppar i lite gul karamellfärg i glasyren. Underbart gott till kaffet – och dessutom går butterkakan utmärkt att frysa med glasyr och allt!

Butterkaka är ett underbart bakverk! Foto: Jesper Gunnarsson via Wikimedia Commons

 

Påsk: Lammstek med smak av örter och citron

Lammsteken är ett måste på påsk! Krydda den med örter och citron och servera med härliga sötpotatisfries – en verklig höjdarmåltid!

Lammstek

1 kg lammstek 
skalet av 1 citron
3 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
3 msk hackad färsk rosmarin
3 msk hackad färsk salvia
2 msk raps- eller olivolja
1 msk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här:  Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort nätet från steken och putsa den om det behövs. Gnid in steken med citronskal, vitlök och de hackade kryddorna och salta och peppra runt om. Bind gärna om steken med steksnöre så att den håller formen.

Bryn köttet i oljan i en panna så den får färg och lägg den sedan i en ugnsform. Ställ in mitt i ugnen och stek till en innertemperatur på 58-60 grader för ett rosarött kött. Ta ut och låt steken vila minst en kvart innan du tar bort snören och skivar upp.

Sötpotatisfries

Sötpotatis är jättegott, och som pommes frites är det en delikatess. De här gör man enkelt i ugnen. Receptet är lagom för fyra personer. 

2 sötpotatisar 
2 msk raps- eller olivolja 
lite flingsalt
(gärna lite paprikapulver)

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Tvätta och skala sötpotatisarna och skär dem i långa stavar. Lägg ut dem på en bakplåtpappersklädd plåt, salta lite och ställ in mitt i ugnen. Grädda ca 35-40 minuter och ta sen ut plåten. Höj ugnsvärmen till 250 grader och stänk lite olja över sötpotatisfriesen. Rör om med en stekspade och salta lite mer (samt strö över paprikapulver om du vill ha det). Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare en kvart eller tills friesen har fått en krispig yta.

Till lammsteken och friesen passar denna goda röra mycket bra:

Citron- och honungsröra

3 citroner, helst ekologiska
2 dl creme fraiche
2 msk flytande honung
2 msk finhackad citronmeliss
svartpeppar

Gör så här: Riv skalen av 2 citroner och pressa saften från den tredje. Rör ner skal och saft i crème fraiche tillsammans med citronmelissen och honungen. Blanda väl och smaka av med svartpeppar. Jättegott!

Påsk: Vackra ägg i allsköns färger

Bland det roligaste påskpysslet är att färga ägg, tycker jag. När jag var liten, och när sonen var barn, målade vi ofta ägg men nu färgar jag dem istället. Jag älskar att använda naturens egna färgämnen såsom lökskal, bär, kryddor, kaffe och så vidare. Titta i skafferi och frys – säkert hittar du en hel massa som du kan använda!

Här är några exempel:

Blåbär – blålila 
Hallon – svagt rosa 
Gurkmeja – gul 
Lökskal – gulbrun
Paprikapulver – orange
Kaffepulver – chokladbrun
Grönt te – grönbrun

Av färska råvaror såsom bär tar man två-tre rejäla nävar – av kryddor och annat pulver ca 2 rågade matskedar.

Gör så här: Koka äggen 10 minuter i en egen kastrull. Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och valfri råvara och låt koka 2-10 minuter (den längre tiden för färska råvaror). Dra från plattan och låt stå ca 30 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).

Tillsätt lite vitvinsvinäger till färgblandningen och lägg ner de kokta äggen. Låt stå minst ett par timmar – vill du ha ännu djupare färg kan du ställa äggen kallt i färgbadet över natten.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus