Höstbaka med säsongens frukter och bär: Engelsk äppelpaj

Äpplen kan man göra mycket med, och paj är något av det godaste jag kan tänka mig. Det här är en engelsk äppelpaj som påminner mig om mina besök hos vänner på den engelska landsbygden. Jättegod till kaffe – men nästan ännu godare till en kopp te…

Engelsk äppelpaj

Den här pajen ör kryddad med muskot. Lite ovanligt i Sverige, men desto vanligare i England. Prova själv – det är jättegott!

Pajdeg

5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
275 g smör
5 msk kallt vatten

Fyllning

3/4 kg äpplen
saften av 1 citron
1 1/2 dl strösocker
1 dl brun farin
1 msk potatismjöl
1/2 tsk riven muskot
1/4 tsk kanel
rivet skal av 1/2 citron
2 msk citronsaft
1-2 msk smör

Gör så här: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar, tillsätt till mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna.

Häll i vattnet lite i sänder – börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs. Knåda snabbt ihop degen, platta till den och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Gör fyllningen.

Skala äpplena, kärna ur och skär i tjocka skivor. Lägg skivorna i vattnet och tillsätt pressad citronsaft så mörknar de inte.

Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta. Klä en cirka pajform, ca 20-25 cm i diameter, med pajdegen. Skär bort överflödig deg och baka in den i andra hälften av degen, som ska bli lock.

Blanda socker och farin med mjöl och muskot och tillsätt rivet citronskal. Varva äppelskivor med kryddblandning i pajskalet och fortsätt tills pajformen är fylld. Stänk över citronsaft och klicka på smöret.

Kavla ut locket och lägg det över pajen. Nyp till i kanterna och skär ut ett par hål där ångan kan komma ut. Grädda pajen i 200 grader i cirka 40 minuter, eller tills äppelskivorna känns helt mjuka. Servera pajen med vispad grädde.

Fredagsmys med läcker lökpaj

Äntligen fredag! Även när det är semestertider känns fredagen lite speciell och det är inte fel med en trevlig vickningsrätt på kvällskvisten. Den här härliga lökpajen är god i eget majestät, men passar också kanonbra till grillat. Särskilt god är den just sommartid, när man kan använda färsk lök i knippa. Jag blandar gärna olika slags lök, men det gör man som man vill och efter vad man har tillgång till.

Festlig lökpaj

Blanda 3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl) med 150 g smör och kör i matberedare eller blanda ihop med en gaffel. Till sätt 2-3 msk iskallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme.

Skala och tunnskiva en liten purjo (glöm inte att ta med det gröna, det är så gott och ger fin färg åt pajen!) samt 4-5 lökar (gula, röda eller blandat). Fräs i olja eller smör på svag värme i stekpanna och tillsätt lite strösocker eller farin. Spä på med vatten och låt löken koka mjuk och blank.

Kavla ut pajskalet och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Fyll pajen med den frästa löken och häll över en äggstanning på 3 ägg3 dl mjölk och en gnutta salt och peppar – eventuellt också lite paprikapulver. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 30-40 minuter, tills den stannat och fått fin färg, i 200 grader. Servera med en fräsch sallad och/eller gröna oliver, eller som tillbehör till grillat. Smaklig måltid och trevlig helg!

 

Fredagsmys med klassisk paj

Äntligen fredag! Ikväll blir det en retro-klassiker till middag – en korvörekaka. Korvörekaka är en härligt frasig paj fylld med läcker tomatröra och toppad med korvslantar och ost som gärna serverades vid lite festliga tillfällen när jag växte upp. Receptet kommer ursprungligen från en av mammas gamla kokböcker men jag brukar ta lite mer ost än i originalreceptet.

Korvörekaka

Den här goda rätten smakar som en blandning av pizza och paj och är väl värd att återupplivas!

4-5 grill- varm- eller wienerkorvar i tunna slantar
10-12 ostskivor eller 1-2 dl riven ost

Pajdeg
200 g kallt smör
2 msk iskallt vatten
1 krm ättiksprit
5 dl vetemjöl

Fyllning
1 stor gul lök, finhackad
2-3 msk finhackad persilja
2 äggvitor, hårt vispade
2-3 msk smör
1 dl tomatpuré
salt, peppar och basilika

Gör så här: Rör ihop pajdegen i matberedaren, alternativt hacka samman i en skål och blanda för hand med vatten och ättiksprit. Låt degen stå kallt en stund och kavla sedan ut den till en rund platta. Lägg upp på en plåt och vik kanten dubbel, vecka den med pekfingret och tummen. Grädda på 225-250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter.

Fräs lök och persilja i smör, späd med tomatpurén. Ta pannan från värmen och rör ner de hårt vispade äggvitorna. Salta, peppra och krydda.

Bred ut röran över det färdiggräddade pajskalet och fördela korvskivorna över. Täck med ostskivor och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i några minuter tills osten smält och rätten fått fin färg. Servera med sallad och kanske en bit gott bröd. Isvatten eller en kall öl är gott till.

 

 

Midsommarmaten: En läcker paj

Baka en god paj till midsommarbuffén! Den här är vegetarisk och passar de flesta – men det är klart du kan tillsätta lite rökt skinka om du vill!

Midsommarpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader. Eller gör degen för hand – då blandar du alla ingredienser i en bunke och nyper ihop degen med fingrarna.

Fyllning:
4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
150-200 g riven ost av valfri sort, t ex hälften grevé och hälften parmesan
salt och peppar samt paprikapulver
3-4 dl djupfrysta grönsaker, t ex ärter, majs och paprika eller s k sommargrönsaker

Gör så här: Tina grönsakerna och låt dem rinna av.

Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

Banana Cream Pie – godare blir det inte…

Matpajer i all ära – men nog måste man unna sig en efterrättspaj någon gång också? Det här är en av de godaste jag vet…

Banana Cream Pie

Den här pajen bakas på mördeg och fylls med en underbar gräddkräm, bananer och choklad. Kan det bli godare?

Mördegsbotten

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
100 g kallt smör
1/2 dl vatten

Fyllning

4 äggulor
6 dl mjölk eller gräddmjölk
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
6 bananer
2 dl vispgrädde
(ev hyvlad/riven choklad)

Gör så här: Gör mördegen först. Blanda mjöl, socker och salt i en matberedare och tillsätt smöret, skuret i små kuber. Arbeta ihop ingredienserna och tillsätt vattnet lite i sänder. Arbeta ihop till en deg och platta ut till en platta, ca 2 cm tjock. Låt stå kallt i en timme, insvept i plastfolie.

Kavla ut den kalla degen och klä en pajform. Täck kanterna med ugnsfolie och låt stå kallt 20-30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200-225 grader i ca 30 minuter. Låt kallna.

Blanda äggulorna i en kastrull med mjölk, socker, vaniljsocker, salt och potatismjöl. Sjud på svag värme under omrördning eller vispning tills krämen tjocknat. Dra den från värmen och ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar snabbare.

Skala och skiva bananerna. Lägg två tredjedelar av bananerna i botten på pajskalet och bred på vaniljkrämen. Vispa grädden hårt och bred över. Garnera med resten av bananerna och hyvla över choklad om du så önskar.

Grönsakspaj

Den här pajen gör jag ofta – och inte bara när jag har gäster som är vegetarianer eller veganer, för den är så god att även de mest inbitna köttfantaster brukar gilla den.

Grönsakspaj

Vill du göra den vegansk så använder du mjölkfritt margarin till pajdegen (eller väljer en pajdeg med matolja) och ersätter mjölk och/eller grädde med t ex ett soja- eller havrealternativ och osten med vegansk ”ost”.

1 sats pajdeg av valfri sort
4 dl gräddmjölk (hälften vardera av grädde och mjölk
3 uppvispade ägg
1 1⁄2 msk potatismjöl

salt, peppar och paprikapulver
150 g riven ost, t ex cheddar
4 dl djupfrysta grönsaker av valfri sort

Gör så här: Baka pajdegen enligt anvisningarna och förgrädda den. Tina grönsakerna och låt
dem rinna av.

Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning.
Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i
ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i
ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

Tips! Dubbla satsen och baka pajen i långpanna om ni är många som ska äta. 

Köttfärspaj

Den här pajen gör jag ofta när jag har gäster. Välj själv vilken pajdeg du vill använda (tre förslag hittar du här). Du kan också använda smördeg till den, det är en smaksak. Med smördeg blir den frasigare – med vanlig pajdeg lite matigare.

Köttfärspaj

400 g nöt- eller lammfärs
2 finhackade gula lökar
2 msk senap
2 msk ketchup
(1-2 tsk worcestershiresås)
2 dl creme fraiche 
2-3 dl riven ost, t ex cheddar
12-15 cocktailtomater
salt och peppar

Gör så här: Fräs färs och lök tills löken blir mjuk och genomskinlig och färsen så gott som
genomstekt. Rör i senap och ketchup och, om du vill, worcestershiresås. Blanda också i creme
fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Fördela färsröran i det förgräddade pajskalet, lägg över cocktailtomater och strö över osten.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30-35 minuter tills pajen är färdig och har fått vacker färg.

Maj med vårliga pajer – först ut Quiche Lorraine

Nu skriver vi maj månad och efter en ovanlig Valborg och första maj-helg är våren äntligen här på riktigt. Varför inte fira våren med fräscha pajer av olika slag? Pajer är så festligt och gott och passar lika bra till vardags som fest!

Vilken pajdeg man använder är en smaksak – här är tre sorter som alla är lika goda! Alla recepten är avsedda för ca 4 personer.

Klassisk pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 msk iskallt vatten

Gör så här: Blanda mjöl och smör med en gaffel, eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och
arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme. Kavla ut och förgrädda skalet i 10
minuter i 200 grader.

Pajdeg à la Boston

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1⁄2 dl mjölk
1 dl smakneutral matolja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du
förgräddar den i 10 minuter i 200 grader.

Pajdeg med potatis

Lite smalare än vanlig pajdeg, men ändå frasig och fin.

1/2 kg rå potatis
1/2 tsk salt
vitpeppar
2 msk raps- eller olivolja

Gör så här: Skala och grovriv potatisarna. Blanda i salt, peppar och olja och platta ut degen i
en stor pajform. Förgrädda i 20 minuter och häll sedan i fyllningen och grädda klart pajen.

Tips! Vill du ha en grövre pajdeg? Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Quiche Lorraine

Den här pajen med franska anor, fylld med ost och rökt skinka och en len äggstanning är en
verklig klassiker. Allra bäst blir den med den ”vanliga” pajdegen, tycker jag. Du behöver:

1 sats valfri pajdeg
150 g rökt skinka
1 purjolök

3 ägg
3 dl mjölk eller gräddmjölk
salt och peppar
150 g riven ost av valfri smakrik sort

Gör så här: Gör pajdegen enligt anvisningarna. Skiva purjon tunt och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.

Fördela skinka, purjo och ost i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Grädde i
mitten av ugnen på 200 grader i 30-40 minuter, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Studentfesten: Härliga ostpajer

Ostpaj går alltid hem och det här är en särskilt god och lättlagad variant utan pajdeg.

Festlig ostpaj

Receptet blir lagom för två pajer. Som inslag i en buffé räcker de till åtminstone 10 personer.

Rör ihop 4 pkt färskost av Philadelphiatyp (smaksatt eller naturell) med 8 ägg och 6 dl riven ost (gärna Västerbotten), kanske också lite salt och peppar.

Häll i två smorda pajformer, eller former med löstagbar botten, och grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills den ”stannat” och fått vacker färg.

Tips! Du kan givetvis baka pajerna en och en om du inte har två formar.

Festlig paj till Kristi Himmelsfärd

Idag är det lördag på en onsdag, kan man säga. Imorgon är det ju Kristi Himmelsfärdsdag, en härligt vårlig helg som – förstås – har sitt ursprung i kristendomen. Men oavsett om du firar denna dag på traditionellt kristet sätt eller ej så vill du säkert njuta av ledighet och helgfrid. Då är det helt rätt med en festlig köttfärspaj!

Köttfärspaj

Den här pajen kan du antingen göra med din favoritpajdeg (hembakad eller färdigköpt), eller med smördeg som du köper kyld i rulle. Smördegspajen blir förstås lite frasigare medan den vanliga pajdegen ger en lite matigare paj. Själv gör jag den gärna med potatis – receptet hittar du längst ner. Om du bakar din egen pajdeg, förgrädda den då i pajform i 200 grader i ca 10 minuter.

Fräs ca 400 g färs av valfri sort med 2 finhackade gula lökar. Låt färsen bli genomstekt och rör i 2 msk senap och 2 msk ketchup. Blanda så ner 2 dl créme fraiche eller smetana.

Smaka av med salt och peppar och fördela färsen i pajskalet. Strö över 2-3 dl riven ost, gärna cheddarost. Grädda mitt i ugnen i 200° ca 20-30 minuter. Servera med sallad!

Pajdeg med potatis

1/2 kg rå potatis
1/2 tsk salt
vitpeppar
2 msk raps- eller olivolja

Gör så här: Skala och grovriv potatisarna. Blanda i salt, peppar och olja och platta ut degen i en stor pajform. Förgrädda i 20 minuter och häll sedan i fyllningen och grädda klart pajen. 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus