Välkommen augusti, med kräftor och annat mumsigt…

Nu är jag tillbaka i vardagen igen efter några veckor semester – eller ”hemester”, som det ibland kallas när man tillbringar semestern hemmavid. Fast jag kallar det aldrig så. Om jag ska vara ärlig tycker jag att det är ett väldigt dåligt och till och med provocerande ord, detta ”hemester”.

Att överhuvudtaget skapa ett nytt ord för att semestra hemma antyder ju att semestern liksom bara måste tillbringas någon annanstans, och det stör mig. Det finns massor med människor som av olika skäl sällan eller aldrig kommer iväg på semestern, utan som nästan tillbringar varje semester hemma. Ska de inte få känna att de semestrar lika mycket som alla andra?

Jag upplever att ordet ”hemester” har uppfunnits av folk som i normala fall tillbringar semestern på alla möjliga och omöjliga platser – folk med gott om pengar och möjligheter – och som helt enkelt inte klarar av att semestra hemmavid helt obemärkt, som de flesta andra. De vill helt enkelt att det ska kallas för något coolt. Inte för att ”hemester” låter särskilt coolt (det gör för övrigt inte den engelska versionen ”staycation” heller), men det låter åtminstone lite mer märkvärdigt än att bara säga att ”jag ska stanna hemma på semestern”.

Nåja, det finns så mycket nyord nu för tiden. Själv var jag i alla fall hemma på semestern, vilket jag ofta är, och vilket man alltså kan vara utan att kalla det för något särskilt. En alldeles ypperlig semester!

Det hoppas jag att även du, bloggläsare, har haft. Och att du, liksom jag, ser fram emot de milda sensommarkvällarna och allt det goda som augusti bär med sig. Kräftor, till exempel – och varför inte surströmming? Jag vet att det är en tradition som normalt förknippas med Norrland, men man kan faktiskt njuta av denna goda (ja, faktiskt goda!) tradition även i Skåne! Premiär den tredje torsdagen i augusti, vilket i år blir den 19 augusti!

Men innan dess kräftor alltså. Som ju egentligen inte har någon lagstadgad premiär längre, men som fortfarande förknippas just med de mörka augustikvällarna.

De flesta av oss har inte förmånen att kunna fiska våra egna kräftor, inte heller att köpa de dyra svenska. Men misströsta inte! De frysta kräftorna som finns i butikerna duger alldeles utmärkt – och kokar du upp en ny lag till dem blir det mycket svårt att skilja dem från de svenska.

Lag till frysta kräftor

Satsen blir lagom till 1 kg kräftor

2 liter vatten
0,25 dl grovsalt
4 sockerbitar
1 dl porter eller liknande, t ex guinness
1 msk dillfrön
1 knippe dillkronor

Gör så här: Koka upp vatten, salt, socker och öl. Lägg i dillfrön och dillkronor och koka i 10 minuter. Låt lagen svalna, ta upp dillkronorna. Tina de frysta kräftorna något och häll bort den gamla lagen. Lägg ner kräftorna i den nya lagen. Ställ i kylskåp i 1 dygn så att kräftorna tinar helt i den nya lagen.

När jag var barn omfattade kräftskivan ofta rätter från det svenska smörgåsbordet, såsom köttbullar och Jansson och kanske en god omelett. Numera är olika typer av ostpajer, t ex Västerbottenpaj, en klassiker till kräftorna.

Västerbottensostpaj

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning

300 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde eller gräddmjölk
1 krm svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna och avnjut med kräftor och goda röror.

Semester

Nu tar Matbloggen semester ett par veckor. Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig sommar – på återseende i augusti!

Rulltårta till sommarkaffet

Jag är galet förtjust i rulltårta. Min mamma var en verklig hejare just på rulltårtor och kunde slänga ihop en rulltårta på två röda, och sen avnjöt vi den till eftermiddagskaffet.

Mina rulltårtor blir aldrig så där runda och fina som mammas – men lika goda. Och jag använder fortfarande hennes recept…

Rulltårta – ett grundrecept

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

äppelmos eller sylt, t ex hallon eller krusbär

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta i äggsmeten. Häll i långpanna (ca 30×40 cm) och grädda i 250 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i 5-6 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du sockrat med strösocker. Bred genast på sylt i ett tunt lager och rulla ihop – om du väntar tills kakan kallnat är det risk för att den spricker. Rulla in rulltårtan i ugnsfolie så skarven kommer neråt och låt kallna. Skär i skivor och servera till kaffe.

Tips! Byt ut hälften av vetemjölet mot potatismjöl, så blir kakan mindre benägen att spricka och du kan rulla ihop den även när den är kall.

Stuvad blomkål är gott till nästan allt…

När jag var barn serverades det ofta stuvade grönsaker av olika slag på sommaren. En favorit var stuvad blomkål. Okej, jag vet att det inte luktar så där jättegott när man kokar kål, men smaken är desto godare. Stuvad blomkål passar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då något vegoalternativ, eller bara en god sallad.

Stuvad blomkål

1 blomkålshuvud
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)
½ – 1 salt
vitpeppar efter smak
en liten gnutta strösocker

Gör så här: Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar.  Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.

Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast. Servera!

Parmesangratinerad lax blir en fräsch sommarlunch

Lax är en riktig favorit, som jag gärna äter så här sommartid. Den här rätten är en av mina favoriter.

Parmesangratinerad lax med quinoasallad och senapssås

Receptet blir lagom för 4 personer. Du behöver:

4 bitar laxfile(säljs frysta i 4-pack)
En bit parmesan (30-50 g)
quinoa eller matvete för 4 portioner
1 burk creme fraiche
1-2 msk osötad senap
blandad sallad av valfri sort, samt 1 paket djupfrysta gröna ärter

Gör så här: Salta och peppra på laxen. Riv över parmesan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Koka under tiden quinoan eller matvetet enligt instruktioner på förpackningen. Medan grynen kokar blandar du salladen med ärterna.

Blanda creme fraiche och senap. Koka upp i en liten kastrull och låt puttra någon minut. Håll såsen varm.

När grynen är färdigkokta blandar du dem med salladen. Servera laxen med salladen och senapssåsen. Lätt och läckert!

Inlagd sommargurka

Gurkan är billig så här års, även den som är EKO och lokalproducerad, så varför inte passa på och göra en god inläggning? Även den vanliga slanggurkan kan bli till fantastiskt fina inläggningar.

Sommargurka

Det här receptet hittade jag i en gammal veckotidning en gång och det gör jag varenda sommar sen ett tiotal år tillbaka:

1 kg slanggurka
1 gul lök
1 msk gula senapsfrön
2-3 dillkronor

3 dl vatten
2 dl ättikssprit
5 dl socker
2 msk salt

Gör så här: Skiva gurka och lök tunt, varva tillsammans med senapsfrö och dillkronor i burkar (jag tycker det blir bäst att lägga in i flera små burkar än i en stor).

Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt och häll det över gurkan. Förslut med lock medan lagen fortfarande är varm och förvara svalt. Den passar jättebra både till leverpastejsmörgås och till vinterns goda kalops!

 

Vinbärskräm minner om barndomens somrar

Nu mognar vinbären på vår gård, så det är klart jag var tvungen att gå ut och plocka lite till en kräm. Vinbärskräm är så gott – det påminner mig om barndomens somrar, som jag tillbringade på landet hos min morfar. Där fanns både svarta och röda vinbär och även om det mesta blev till saft och gelé så fanns det förstås också till goda bärkrämer.

Vinbär är underbara bär, som smakar sommar. I min morfars trädgård växte både röda och svarta, och det mesta blev till saft och gelé. Men det fanns också bär så det räckte till en och annan kräm, och det var rena festen när det serverades vinbärskräm till mellis eller efterrätt.

Vinbärskräm

Det här receptet blir lagom för 5-6 personer. Du behöver:

1 1/2 l repade vinbär, svarta, röda eller blandade 
1/2 l vatten
2-3 dl strösocker
3-4 msk potatismjöl

Gör så här:  Skölj och repa vinbären. Koka upp vatten, vinbär och socker. Rör ut potatismjölet med lite vatten och häll ner i kastrullen i en fin stråle under omrörning.

Låt få ett snabbt uppkok. Häll upp i en skål för att kallna. Strö lite socker på ytan för att krämen inte ska ”skinna sig” och servera ljummen eller kall med mjölk eller gräddmjölk.

Goda, somriga mandelbullar utan mjölk

Vad går upp mot att fylla en picknickkorg med nybakade bullar och bege sig till stranden när man är ledig? De här mandelbullarna är bakade helt utan mjölk och brukar gå åt som smör!

Mjölkfria mandelbullar

50 g jäst (1 paket)
5 dl mandeldryck (eller annat veganskt alternativ till mjölk)
150 g mjölkfritt margarin
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk nymald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Till fyllningen:
75-100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

100 g hackad mandel
½ dl strö- eller råsocker

Uppvispat ägg och hackad mandel till garnering

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mandeldrycken, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degvätskan i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 225-250 grader.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred på margarin och strö över socker och hackad mandel och baka ut till bullar.

Bullar kan man baka ut på flera sätt. Antingen rullar du ihop degkakan och skär centimetertjocka bitar av den, eller så kan du baka ut den till knutar. Då viker du degen mitt över, kant mot kant – eller viker upp hälften, sedan resten så det blir tre lager. Skär sedan i centimetertjocka remsor. Ta en remsa och håll ena sidan mellan fingrarna i ena handen och den andra sidan mellan fingrarna i andra handen. Snurra sedan var sida åt varsitt håll, så att remsan blir tvinnad. Knyt ihop den till en knut och lägg i bullform.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg  eller – om du vill ha helt veganska bullar – med lite mandeldryck och strö över hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Tips! Byt ut mandeln mot hackade nötter, det blir också jättegott!

Glad midsommar!

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/bq5fLPdX-QU” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus