Äggsallad – inte bara till sandwich

Något av det godaste jag vet är en klassisk engelsk egg salad sandwich. En krämig ”äggröra” mellan två lättrostade ljusa brödskivor – eller för all del lite grövre formbröd – är verkligen underbart gott!

Men äggsallad kan också serveras på annat sätt, som tillbehör till grillad korv eller röt fisk. Jag brukar göra så här för en sats som räcker till ett antal små läckra smörgåsar – eller för fyra, fem som tillbehör till grillkvällen.

Äggsallad

Hårdkoka fyra-sex ägg. Låt kallna, skala och mosa.

Blanda i 2 dl kesella, 2 msk majonnäs och 1-2 tsk fransk senap. Salta och peppra och tillsätt lite gott kryddgrönt, gärna smörgåskrasse men persilja blir också bra. Klart!

Äggsalladen går att förvara i plastburk i kyl i två-tre dagar.

Kronärtskockor, kalv och len pannacotta

Restaurangerna i Rom bjuder på massor med fantastiska förrätter. En av de godaste är kronärtskocka på romerskt vis – en ren delikatess som smälter i munnen. Och den är faktiskt inte så svår att tillaga själv. Till huvudrätt passar det fint med Scalopine al limone, en verklig klassiker!

Carciofi alla Romana – Kronärtskocka på romerskt  vis

Det här receptet blir till 5 portioner. Varför inte dubbla? De här kronärtskockorna smakar lika bra senare på kvällen, som tilltugg till en drink, eller i lunchlådan med några skivor italiensk salami till.

IMG_70705 färska kronärtskockor
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad mynta
1 dl vitt vin
salt

citroner till blötläggning

Gör så här: Rengör kronärtskockorna genom att riva bort de små yttersta bladen och skär av stammen. Skär eller klipp av de vassa kanterna/topparna på kronärtskockorna, cirka 2-3 centimeter. Lägg dem sedan i en skål fylld med kallt vatten och ett par halverade citroner för att undvika missfärgning.

Häll lite olja i en kastrull och fräs vitlöken mjuk och gyllene. Lägg sedan i kronärtskockorna, med huvudena neråt, tillsätt vitt vin och fräs ordentligt i någon minut.

Tillsätt persilja, mynta och lite vatten, dra ner på sparlåga och lägg på lock. Koka i ca en timme. När man lätt kan lossa de yttersta bladen genom att rycka bort ett är kronärtskockorna klara.

Servera varmt, kallt eller – allra godast – ljummet.

Scalopine al limone – kalv med citronsås

IMG_7182 2En helt ljuvlig rätt som får mig att drömma mig bort till en liten gränd i Rom… För 4 personer behöver du:

ca 600 g kalvinnanlår (4 skivor)
lite vetemjöl
1 pressad citron
smör och olivolja
salt och svartpeppar
Knappt 1 dl torr Vermouth 
3 dl kalvbuljong (på tärning)

1 citron i klyftor
några smörklickar

Gör så här: Riv skalet av den första citronen och pressa ur citronsaften.

Vänd kalvschnitzlarna i vetemjölet. Värm smör och olivolja i en traktörpanna eller stor stekpanna. Lägg i schnitlarna och stek dem på ca i 1 min per sida på relativt hög värme. Salta och peppra, ta upp köttet och håll varmt.

Häll citronsaft, citronskal, vermouth och kalvbuljong i pannan och låta puttra tills. Vispa ner några rejäla smörklickar. Lägg köttet i såsen och servera med citronklyftorna.

Pannacotta

Pannacotta är en ljuvlig dessert som kan smaksättas på olika sätt. Själv föredrar jag att smaksätta min med vanilj och sedan servera den med bär eller chokladsås. Det här är ett riktigt enkelt recept som görs med gelésocker. Till 4 portioner behövs:

4 dl grädde, av valfri fetthalt
1 dl Gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulverIMG_6972

Gör så här: Blanda grädde med socker och smaksättning. Koka upp och låt puttra ca 1 minut, häll sedan upp pannacottan i portionsskålar. Låt stelna i kyl och servera med bär eller chokladsås.DSC_7516

 

Fira St Patrick’s Day med Guinness Beef Stew och härlig irländsk äppelpaj

St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.
St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.

I morgon firar vi St Patricks Day. Därför är Matbloggen grön, liksom stora delar av världen. För St Patrick är ju inte bara Irlands nationalhelgon, utan även skyddshelgon för Nigeria – och för alla katoliker i New York och Boston.

Så den 17 mars firar irländarna på USA:s östkust så det står härliga till! Det här är nämligen både en kyrklig och en sekulär festdag och har du någon gång haft en god anledning att ställa till fest så är det just idag! Om man dessutom betänker att den gode Patrick också är en oslagbar hjälp om man vill skydda sig mot ormar, synder och svartkonst – tja då är ju saken klar. Klart man ska fira St Patrick!

Själv har jag haft den otroliga glädjen att få tillbringa en St Patrick’s Day med irländska vänner i New York och jag garanterar att jag aldrig varit med om något roligare. Parader, feststämning och ett aldrig sinande flöde av Guinness och irländsk whisky… Humöret var på topp! 

Själv lagar jag en härlig köttgryta på irländskt vis, självklart med skummande Guinness till. Som avslutning en underbar irländsk äppelpaj eller varför inte gröna cupcakes? Happy St Patrick’s Day!

Guinness Beef Stew

1 kg nötkött i bitar
2 hackade gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
½ dl vetemjöl
2½ dl köttbuljong
2½ dl Guinness
2 skivade morötter
2-3 skalade potatisar, skurna i bitar

2 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller oregano
svartpeppar
1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)
1 liten burk majskorn
1 burk konserverade ärter

hackad persilja till garnering
smör eller olja att bryna lök och kött i

stew1Gör så här: Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Om du vill ha katrinplommon i så ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness. Tillsätt ärter och majs när grytan är nästan klar. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Garnera med rikligt med persilja och servera med Guinness eller öl, och med ett gott lantbröd till.

OBS! Om du använder katrinplommon ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness.

Irländsk äppelpaj

Pajdeg:

2-3 kokta potatisar, mosade och avsvalnade
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:

3 stora gröna äpplen
½ tsk mald muskot
2 msk honung
uppvispat ägg eller vatten till glasyr
1 msk strösocker extra
vispgrädde till servering

paj1Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg den mosade potatisen i en skål och blanda med mjöl, socker och bakpulver. Rör om och blanda till en fast deg.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem tärningar eller i skivor på ca 1 cm. Täck dem med vatten för att undvika att de blir bruna medan du kavlar ut degen.

Smörj en pajform med ca 20 diameter. Kavla ut halva degen så att den täcker formens botten. Lägg äppelskivorna i den degklädda formen, strö på kanel och droppa över honung.

Kavla ut resten av degen så att den täcker pajen. Ansa och dekorera kanterna och skär några djupa skåror i deglocket så att ångan kan tränga ut. Får du deg över, forma några vackra dekorationer.

Glasera med ägg eller vatten och strö över 1 msk strösocker. Ugnsbaka i 30-40 minuter eller tills pajen fått gyllengul färg. Servera varm eller ljummen med vispgrädde som du smaksatt med lite Bailey’s.

St Patrick´s Cupcakes

 

Muffins:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

(vaniljkräm som fyllning)

Frosting:

200 g färskost av philadelphiatyp
30 g smör
3-4 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
grön karamellfärg

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vaniljtillsats och kakao. Fördela smeten i muffinsformar – fyll varje form till tre fjärdedelar – och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Låt muffinsarna kallna helt. Skär av en liten topp och fyll med vaniljkräm (från marsanpulver eller färdig tjockflytande vaniljsås i tetra). På med locket och spritsa på topping. Garnera med valfritt strössel, gärna chokladströssel, eller flisade pistaschnötter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kalkon på skotskt vis passar bra till Trettonhelgen!

Nu stundar Trettonhelgen, en festlig helg som avslutar julfirandet. Och det ska förstås göras med stil, så varför inte laga till en härlig kalkon på skotskt vis! I Skottland är detta en klassisk julmiddag som kallas för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att göra men är väl värd besväret och blir en fantastisk festmiddag för ungefär 6 personer. Receptet går också bra att använda för lantkyckling, eller annan fågel som t ex anka – anpassa då mängderna efter fågelns storlek!

Roastit Bubble-Jock

1 kalkon på ca 3-4 kilo
1-2 dl mjölk
3 dl ströbröd
1 finhackad selleristjälk
1 finhackad gul lök
1 knapp dl finhackade vattenkastanjer
300 g hackad kycklinglever
2 msk finhackad persilja
(1 nypa muskot)
250 bland- eller fläskfärs
1-2 tsk worcestershiresås
5 dl varmt vatten
60 g smält smör
2 msk vinbärsgelé

kalkonGör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkonen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkonen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkonen är färdig placerar du den på ett stort serveringsfat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

christmas-banner-top

Vegopizza kan lätt bli vegansk

Pizza är riktig festmat och allra helst om den är hembakad. Vi gör ofta vegetarisk pizza – ibland helt vegansk – och det finns massor med sätt att variera pålägget. Inte ens familjens köttätare brukar sakna köttpålägget!

Vilken pizzadeg jag brukar välja beror främst på hur mycket tid jag har i köket. Allra godast är en jästdeg bakad på durumvete, men bakpulverdeg funkar det också och alldeles särskilt om man vill göra en lite tjockare variant, en panpizza.

Tomatsåsen är a och o, tycker jag och den måste man verkligen tillaga med mycket kärlek. Till fyra pizzor – eller en portionspiazza för fyra personer använder jag en burk krossade tomater, en halv gul lök och ett par pressade eller finhackade vitlöksklyftor. Fräser lök och vitlök i lite olja, tillsätter så tomaterna plus en massa goda kryddor såsom basilika eller oregano (timjan går också bra), svartpeppar, salt och lite paprikapulver och ett lagerblad som får koka med. Och glöm inte en nypa socker – det gör susen! Viktigt är också att tomatsåsen får koka riktigt länge, så att den blir ordentligt tjock innan man breder den över pizzadegen.

Fyllning går som sagt att variera i det oändliga. Till en riktigt smarrig vegopiza kan jag tänka mig svarta oliver, kronärtskocka, paprikastrimlor, champinjoner, rödlök, färska tomater och kanske lite pinjenötter. Den som vill väljer vegansk ost, så blir pizzan helt vego.

Pizzadeg med jäst

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl eller hälften vardera av vetemjöl och durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget – använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ – 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper och lägg sedan på fyllning. Degen räcker till 4 portionspizzor eller en stor familjepizza.

Pizzadeg med bakpulver

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ½ dl vatten
½ dl olivolja

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och olivolja. Arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut på en plåt.

Lägg på tomatsås, fyllning och toppa med riven ost och ev örtkryddor. Grädda i 250 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.

vegopizza

Släbosnus – skånsk äppeldessert

Hur många äppeldesserter jag än smakar så återkommer jag alltid till den klassiska skånska – släbosnus som den också kallas, eller i alla fall kallades förr. Servera med lättvispad grädde eller en fluffig vaniljsås och desserten är räddad!

Släbosnus på gammelfarmors vis

Riv 4 skivor grovt bröd (kavring ellr rågbröd av dansk typ) och rosta lätt i torr stekpanna. Blanda brödsmulorna med kakao och socker efter smak. Jag brukar ta ca 2-3 msk kakao och ca 1 dl strösocker.

Lägg ett lager brödblandning i en glasskål och täck med äppelmos och gärna också lite sylt av valfri sort. Fortsätt lägga lager tills skålen är full (det brukar gå åt 3-4 dl äppelmos) och garnera med vaniljsås eller vispad grädde, sylt, äppelklyftor och eventuellt också bär.

Släbosnus med variation

Den här varianten gör jag också ibland.

Smula 4 skivor kavring. Finhacka 100 g mörk choklad och blanda med brödsmulorna. Vispa 2-3 dl vispgrädde. Varva smulor, grädde och 3 dl äppelmos i en vacker skål, eller i portionsglas. Garnera med äppelskivor och pudra lite florsocker på toppen.

Nära besläktad med släbosnus är änglamat, denna himmelskt goda dessert som jag förknippar med min mamma. Inga äpplen i denna – men självklart kan man byta ut hallonsylten mot äppelmos om man så önskar!

Änglamat på Alices vis

10-12 Mariekex eller andra söta kex, eller småkakor av något slag
3 dl hallonsylt
3-4 dl vispad grädde

Gör så här: Vispa grädden fast. Smula kexen. Varva kexen med vispad grädde och hallonsylt i fyra portionsformar eller höga glas. Servera.

 

Kycklingaladåb är ingen snabbmat – men väl värd mödan!

Idag, kära bloggläsare, sticker jag till västkusten – Göteborg närmare bestämt. Ska dit och hälsa på en väninna samt gör lite jobb. En och annan trivsam middag hemma hos väninnan lär det blir också och självklart ska jag försöka övertala denna godmodiga matmamma att dela med sig av några av sina bästa recept!

Förresten tjuvstartar jag med ett redan nu…

Febes fina kycklingaladåb

Det här är inte snabbmat precis. Men gott är det och väl värt besväret. Varför inte överraska familjen eller dig själv med denna underbara klassiker till helgen?

2 kg kycklingskrov

2-3 kycklingbröstfiléer

2 lagerblad

3 vitpepparkorn

1 kryddpepparkorn

2 kycklingbuljongtärningar, istället för salt

3 gelatinblad

1 knippe persilja

Ca 2 hg kg morötter, gärna ganska små och vackra

Några vaktelägg (kan uteslutas – en prisfråga)

 

Gör så här: Lägg kycklingskroven i en stor gryta och häll över vatten så det täcker. Tillsätt lagerbladen, pepparkornen och buljongtärningarna och koka i ca två timmar eller ännu längre.

Medan skroven kokar så koka vakteläggen. 2 – 2½ minuter blir bra (med en kapsyl ättika i kokvattnet för att underlätta skalningen). Spola dem sedan i kallvatten och skala dem.

Buljongen silas så väl som möjligt – och försök ta bort så mycket som möjligt av det gulaktiga kycklingfettet, som flyter ovanpå buljongen; kycklingbröstfiléerna får sedan sjuda i buljongen i kanske en kvart. Morötterna skalas, läggs i och kokas lätt, så att fortfarande lätt tuggmotstånd finns. (Tid beror på storlek.)

Efter att du tagit upp kycklingen och morötterna, får buljongen sjuda vidare till önskad volym, till ca 1 liter. (Om man finner det lämpligt, kan buljongen givetvis göras i förväg och sedan frysas; då behövs dock mer gelatin.)

Gelatinbladen läggs därefter i blöt i 10 min. Persiljan nyps i småbitar, äggen halveras, och morötterna skivas tunt. Finfördela kycklingköttet. Tag bort eventuellt kvarvarande fett från buljongen, innan gelatinet läggs i; det smakar inte så gott med kylskåpskallt kycklingfett. Gelatinet tas upp ur vattnet, kramas ur lätt, samt får smälta i ett par dl buljong. Sedan hälls resten i.

Häll så ytterst lite buljong i botten på formen, eller formerna (Febe tycker ofta det är trevligt med portionsformar). Låt det stå i kylen tills det stelnat.

Sedan börjar den konstnärliga biten; beroende på artistisk ådra, samt tillgång på tid, läggs sedan de fasta beståndsdelarna i formen. Om vaktelägg används, läggs dessa med den platta sidan mot formens botten, kanske i något mönster. När du är nöjd med ditt verk så häller du över buljongen så att den precis täcker. Så in i kylen, gärna till dagen efter.

Till detta kan med fördel några av sommarens sista färskpotatisar avnjutas, kanske gräddfil eller majonnäs, och/eller lite körsbärstomater och sallat. Rosé eller kall cider är Febes dryckesval; men så är jag också tilltalad av just dessa sorter.

Smaklig måltid!

kycklingaladåb

 

Whiskykaka är jättegott till kaffet

Jag har en väninna som ofta bjuder på kaffe, alltid med goda kakor till. En av hennes ”paradkakor” är denna underbara mjuka kaka med smak av whisky och fylld med härlig smörkräm.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann-Maries whiskykaka

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk whisky av valfri sort

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk whisky av valfri sort

Så här gör du: Smörj och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Tips! Ersätt ½ dl av vetemjölet med kakao och vips får du en läcker chokladkaka med smak av whisky! Du kan också byta ut whisky mot annan spri, t ex rom eller konjak, det blir också jättegott!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus