Idag tänder vi det första ljuset, i väntan på julen. En riktigt glad och härlig 1 advent önskar jag alla bloggläsare.
Okategoriserade
Tjuvstartar advent i regniga november
Det har varit en regnig november hittills. Igår hade vi en härligt frostig och krispig dag här, med sol och hög luft, men idag är det gråmulna tillbaka. Inte ens hundarna har särskilt stor lust att gå ut och själv tänkte jag faktiskt tjuvstarta lite med advent och baka lite goda kakor. Här är en favorit till adventskaffet – om de nu räcker en hel vecka…
Jumjum-kaka
Det här receptet finns i en mycket gammal kokbok som mormor hade i sin kökslåda. Den är lika god året om men passar extra bra just till advent, med den härliga smaken av kaffe och julkryddor. Kakan är äggfri, vilket var mycket praktiskt förr, då hönsen på småbruken upphörde med värpningen under vinterhalvåret. Du behöver:
3 dl starkt kaffe
50 g smör
2 dl russin (gärna sultanrussin)
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk salt
3 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
Florsockerglasyr
1 1/2 – 4 msk vatten
2 krm citronsaft (eller ättika)
Glad midsommar!
Fredagsmys med italiensk kyckling
Jag älskar italiensk mat, och en av mina favoriträtter är Kyckling Cacciatore. Recepten är många – det här har jag fått av en kompis från Neapel.
Kyckling Cacciatore
1 kg kycklinglår
vetemjöl
1 burk körsbärstomater
1 gul lök
1 stor röd paprika, i mindre bitar
10-12 stora champinjoner, skurna i kvartar
ett paket tärnat bacon (ca 140 g)
olivolja att steka i
1-2 dl vitt vin
oregano efter smak
salt och peppar
en gnutta strösocker
Gör så här: Hacka löken och fräs i olivolja, tillsammans med sockret. Tillsätt tomaterna och salta och peppra. Låt puttra på svag värme medan du förbereder det övriga.
Vänd kycklinglåren i vetemjölet. Stek dem runt om i olivolja tills de får lite färg och lägg dem sedan i en ugnsfast form.
Stek champinjonerna, baconet och paprikan i omgångar och fördela över kycklinglåren.
Smaka av tomatsåsen och tillsätt oregano. Häll tomatsåsen över kycklingen och häll över vinet.
Sätt in i mitten av ugnen på 200° i ca 45 minuter, eller tills kycklinglåren är helt genomstekta.
Servera med ugnsrostad potatis eller nykokt pasta, gärna också sallad och ett gott vitt bröd.
Kardemummabullens dag den 15 maj
Det är inte bara kanelbullen som har en egen dag i almanackan – även kardemummabullen har förlänats med en egen högtidsdag. Och det är naturligtvis precis som det ska vara, för kardemumma är ju oerhört populärt i våra klassiska svenska bullar. Själv har jag nästan alltid kardemumma i vetedegen, oavsett vilken fyllning jag använder, och ofta låter jag även fyllningen bestå just av kardemumma. Ljuvligt gott!
Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning. Den är känd sedan länge – redan på 300 år f Kr användes den i Grekland. I många delar av världen är den en viktig ingrediens i kryddblandningar, till exempel garam masala och curry, och vem har inte njutit av kardemummakaffe någon gång?
Hos oss i Sverige förekommer den dock främst i kaffebröd av olika slag, så varför inte passa på att baka dina egna kardemummabullar att avnjuta på fredag?
Kardemummabullar
Receptet ger ca 48 underbart goda bullar. Du behöver:
150 g smör
5 dl mjölk, gärna gammaldags
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
Knappt 1,3 l vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
½ – 1 dl strösocker
2 msk kardemumma, nystött
Pensling och garnering:
1 ägg
mandelspån eller pärlsocker
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills mjölken är fingerljummen – 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och kardemumma plus nästan allt mjöl – lämna ett par deciliter till utbakningen.
Arbeta degen blank och smidig, för hand eller i maskin, och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör och strö på socker och kardemumma. Rulla ihop och skär varje rulle i 24 bitar.
Sätt bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter till.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån eller pärlsocker, eller stött kardemumma – det är jättegott!
Grädda i 250 grader C i cirka 7-10 minuter och låt svalna på galler under bakduk.
Studentfesten: Festlig pastasallad för den tunna plånboken
Sallad kan man inte får för mycket av på buffébordet. Den här kostar inte mycket att göra, men är matig och god och går hem hos de flesta.
Pastasallad
Receptet blir lagom för 10 personer. Du behöver:
ca 1 liter pasta
200 g ostkuber (feta, vanlig hårdost, salladsost, veganost – vilket du föredrar!)
4 paprikor i strimlor (valfri färg – välj den billigaste eller blanda olika färger)
1 rödlök i tunna ringar
1 tärnad gurka
Dressing
1 1 /2 dl smakneutral olja, t ex raps eller solros
3 msk vinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
(ev 2 tsk torkade örtkryddor)
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av och spola med kallt vatten. Häll den i en stor skål och låt kallna.
Blanda ner grönsakerna i pastan och rör om.
Vispa ihop dressingen och häll den över pastan. Förvara svalt.
Lite mer semester…
Bloggsemester
Glad midsommar!
Fredagsfest med tacogratäng
Texmex är nog mer eller mindre den officiella svenska fredagskungen numera, och undra på det när det är så jättegott och festligt. Jag älskar texmex i alla former – som knapriga tacos, mjuka burritos och som gratäng.
Texmexgratäng
Den här gratängen innehåller färs, lök, majs, kidneybönor samt tacokrydda och salsasås – om du vill ha mild, medium eller het väljer du förstås själv! Vill du ha en helt vegansk gratäng byter du bara ut färsen mot soja- eller quornfärs.
400 g nötfärs
1-2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk salsasås av valfri hetta
1 dl vatten eller rödvin
1 burk majs
1 burk kidneybönor
Tortillachips och riven ost
Gör så här: Bryn färs och finhackad lök samt krossad eller finhackad vitlök i lite olja i en gryta. Häll över tacokryddan och rör om. Tillsätt vatten (eller ännu hellre vin) och salsasås och låt puttra på svag värme under lock ca 15 minuter. Låt majskornen rinna av och skölj kidneybönorna. Rör ner dessa i köttfärsröran och häll alltsammans i en ugnsfast gratängform. Stick ner lite tortillachips här och var i färsen och toppa med riven ost, gärna en lagrad. Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med valfria tillbehör, såsom creme fraiche, avocado, olika slags röror, riven ost, färska grönsaker och lök. En skål tortillachips och salsa är läckert till, liksom bönröra – så kallade refried beans. Refried beans finns att köpa som konserv i texmexhyllan men det är också jättelätt att göra själv.
Häll av en burk pintobönor eller kidneybönor och skölj dem. Skala 2 hackade röda eller gula lökar och fräs med 2 pressade vitlöksklyftor. Låt löken bli mjuk utan att den får färg och strö över lite socker, gärna råsocker eller brun farin. Mosa i bönorna, lite i taget, och mosa med en gaffel i lökröran. Krydda med chilipulver och salt.
Trevlig helg!