Laga mat i slowcooker: Biff med smak av Mongoliet

Den här ljuvligt goda strimlade biffen påminner om de härliga rätter du kan få på en mongolisk restaurang. Jag gör den på flankstek, men det funkar säkert även med rostbiff eller annat ”biffkött”.

Strimlad biff á la Mongoliet

Receptet blir bra till 4-5 personer.

1 kg flankstek i strimlor
2 grovrivna morötter
1 dl maizena
Knappt 1 dl brun farin
4-5 krossade vitlöksklyftor
Knappt 1 dl kinesisk soja
1 dl vatten
3 tsk smakneutral matolja, t ex raps
lite salt och svartpeppar
Purjo eller salladslök till garnering

Gör så här: Häll maizenan i en skål och lägg i biffstrimlorna. Vänd och blanda tills köttet är täckt av maizena och lägg sedan över i slowcookern. Lägg i morotsrivet och vitlökskrosset och häll i soja, vatten, brun farin, olja och lite salt och peppar. Rör om och ställ in din slowcooker på högsta effekt. Låt puttra i fyra timmar.

Garnera med strimlad purjo eller salladslök och servera med ris och eventuellt broccoli.

Glad 1 advent

Idag tänder vi det första ljuset, i väntan på julen. En riktigt glad och härlig 1 advent önskar jag alla bloggläsare.

Tjuvstartar advent i regniga november

Det har varit en regnig november hittills. Igår hade vi en härligt frostig och krispig dag här, med sol och hög luft, men idag är det gråmulna tillbaka. Inte ens hundarna har särskilt stor lust att gå ut och själv tänkte jag faktiskt tjuvstarta lite med advent och baka lite goda kakor. Här är en favorit till adventskaffet – om de nu räcker en hel vecka…

Jumjum-kaka

Det här receptet finns i en mycket gammal kokbok som mormor hade i sin kökslåda. Den är lika god året om men passar extra bra just till advent, med den härliga smaken av kaffe och julkryddor. Kakan är äggfri, vilket var mycket praktiskt förr, då hönsen på småbruken upphörde med värpningen under vinterhalvåret. Du behöver:

3 dl starkt kaffe
50 g smör 
2 dl russin (gärna sultanrussin)
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk salt
3 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl 

Smör och ströbröd till formen
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform (gärna springform) på ca 1 1/2 liter.
Blanda smör, kaffe, russin, kanel, nejlikor, salt och socker i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Låt svalna.
Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.
Tips! Kakan blir extra festlig om du ringlar lite florsockerglasyr (och kanske strör hackade nötter) över den när den svalnat.

Florsockerglasyr

4 dl florsocker
1 1/2 – 4 msk vatten
2 krm citronsaft (eller ättika)
Gör så här: Blanda florsockret med 1 1/2 msk vatten samt citronsaft i en bunke till en jämn glasyr. Späd om det behövs med en halv msk vatten i sänder tills glasyren precis är smidig och kan droppas över kakan.

Fredagsmys med italiensk kyckling

Jag älskar italiensk mat, och en av mina favoriträtter är Kyckling Cacciatore. Recepten är många – det här har jag fått av en kompis från Neapel.

Kyckling Cacciatore

1 kg kycklinglår
vetemjöl
1 burk körsbärstomater
1 gul lök
1 stor röd paprika, i mindre bitar
10-12 stora champinjoner, skurna i kvartar
ett paket tärnat bacon (ca 140 g)
olivolja att steka i
1-2 dl vitt vin
oregano efter smak
salt och peppar
en gnutta strösocker

Gör så här: Hacka löken och fräs i olivolja, tillsammans med sockret. Tillsätt tomaterna och salta och peppra. Låt puttra på svag värme medan du förbereder det övriga.

Vänd kycklinglåren i vetemjölet. Stek dem runt om i olivolja tills de får lite färg och lägg dem sedan i en ugnsfast form.

Stek champinjonerna, baconet och paprikan i omgångar och fördela över kycklinglåren.

Smaka av tomatsåsen och tillsätt oregano. Häll tomatsåsen över kycklingen och häll över vinet.

Sätt in i mitten av ugnen på 200° i ca 45 minuter, eller tills kycklinglåren är helt genomstekta.

Servera med ugnsrostad potatis eller nykokt pasta, gärna också sallad och ett gott vitt bröd.

 

Kardemummabullens dag den 15 maj

Det är inte bara kanelbullen som har en egen dag i almanackan – även kardemummabullen har förlänats med en egen högtidsdag. Och det är naturligtvis precis som det ska vara, för kardemumma är ju oerhört populärt i våra klassiska svenska bullar. Själv har jag nästan alltid kardemumma i vetedegen, oavsett vilken fyllning jag använder, och ofta låter jag även fyllningen bestå just av kardemumma. Ljuvligt gott!

Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning. Den är känd sedan länge – redan på 300 år f Kr användes den i Grekland. I många delar av världen är den en viktig ingrediens i kryddblandningar, till exempel garam masala och curry, och vem har inte njutit av kardemummakaffe någon gång?

Hos oss i Sverige förekommer den dock främst i kaffebröd av olika slag, så varför inte passa på att baka dina egna kardemummabullar att avnjuta på fredag?

Kardemummabullar

Receptet ger ca 48 underbart goda bullar. Du behöver:

150 g smör
5 dl mjölk, gärna gammaldags
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
Knappt 1,3 l vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma

Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
½ – 1 dl strösocker
2 msk kardemumma, nystött

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelspån eller pärlsocker

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills mjölken är fingerljummen – 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och kardemumma plus nästan allt mjöl – lämna ett par deciliter till utbakningen.

Arbeta degen blank och smidig, för hand eller i maskin, och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen och knåda den smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör och strö på socker och kardemumma. Rulla ihop och skär varje rulle i 24 bitar.

Sätt bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter till.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån eller pärlsocker, eller stött kardemumma – det är jättegott!

Grädda i 250 grader C i cirka 7-10 minuter och låt svalna på galler under bakduk.

Studentfesten: Festlig pastasallad för den tunna plånboken

Sallad kan man inte får för mycket av på buffébordet. Den här kostar inte mycket att göra, men är matig och god och går hem hos de flesta.

Pastasallad

Receptet blir lagom för 10 personer. Du behöver:

ca 1 liter pasta

200 g ostkuber (feta, vanlig hårdost, salladsost, veganost – vilket du föredrar!)  
4 paprikor i strimlor (valfri färg – välj den billigaste eller blanda olika färger)
1 rödlök i tunna ringar
1 tärnad gurka 

Dressing

1 1 /2 dl smakneutral olja, t ex raps eller solros
msk vinäger 
tsk salt
krm svartpeppar
(ev 2 tsk torkade örtkryddor)

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av och spola med kallt vatten. Häll den i en stor skål och låt kallna.

Blanda ner grönsakerna i pastan och rör om.

Vispa ihop dressingen och häll den över pastan. Förvara svalt. 

Bloggsemester

Hej alla bloggläsare!

Nu tar Matbloggen ett par veckors semester. Jag önskar er alla en härlig sommar och på återseende!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus