Gammaldags tekakor

Tekakor, det är gott det! Särskilt om de är hembakade… Jag har ett recept som jag hittat i en gammal kokbok från 1940-talet, och som alltid blir lika lyckat. Receptet ger tio stora, fina tekakor som passar utmärkt till frukost med ost eller till en riktigt smarrig räkmacka på lördagskvällen…

Smula 50 g (ett paket) färsk jäst i en bunke. Smält 50 gram smör eller margarin i en kastrull, häll på 5 dl mjölk och värm till 37 grader (fingervarmt) och rör sedan ut jästen i vätskan. Tillsätt ½ tsk salt och 1 msk strösocker eller sirap och rör sedan i ca 1,7 liter vetemjöl. Spara en deciliter eller så till utbakningen.

Rör degen smidig och ställ den sedan att jäsa under bakduk i ungefär fyrtio minuter eller upp till en timme (den ska bli ungefär dubbelt så stor). Arbeta sedan degen i bunken med resten av mjölet, ta upp den på mjölat bakbord och dela den i tio delarKavla ut varje del till en rund kaka – de ska bli ungefär 1½ cm tjocka.

Jäs tekakorna övertäckta på plåt i ca en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När tekakorna är färdigjästa ska de penslas med lite varmt vatten innan de sätts in i mitten av ugnen. Grädda ca tio minuter.

Tekakorna är underbara nygräddade med lite smör och går dessutom alldeles utmärkt att frysa.

Lantbröd med härlig arom

Ett gott lantbröd är aldrig fel. Det passar till frukostmackan, till soppmiddagen och varför inte som bruschetta med tomater, vitlök och olivolja? Det här brödet blir mycket aromatiskt och får god smak av grahamsmjölet.

Lantbröd

Receptet ger två limpor.

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl

Gör så här: Lös upp salt och jäst i vattnet. Tillsätt vetemjöl och grahamsmjöl i degvätska, men spara någon deciliter av vetemjölet till utbakning. Arbeta degen väl, på mjölat bakbord. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ungefär 1- 1½ timme.

Vält upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två avlånga limpor. Jäs på en plåt med bakplåtspapper medan du värmer ugnen till 250 grader.

Skåra limporna med vass kniv och pensla med vatten. Sätt in mitt i ugnen och grädda i den höga värmen ca 20 minuter.  Om brödet får mycket färg går det bra att lägga ett ark bakpapper över.

Ta ut bröden och pensla med vatten på nytt för knaprig skorpa. Ställ in i ugnen igen och sänk värmen till 150 grader. Låt gärna ugnsluckan stå på glänt en stund och grädda ytterligare i 20-25 minuter. Ställ gärna in en skål med vatten på botten i ugnen, eller spruta in vatten med blomspruta. Ångan ger brödet en härligt knaprig skorpa. Ta ut och låt kallna utan bakduk. Brödet går jättebra att frysa!

Långjäst matbröd som är jättegott att rosta

Det här brödet är ett av mina favoritbröd. Det tar lite tid att baka, och det ingår ganska många moment, men det är det värt för det färdiga brödet är hur gott som helst…

Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform.

Matmammans långjästa matbröd

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung (kan uteslutas men ger underbar arom!)
5-6 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt med lite smör eller rostat med ost eller marmelad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tid att baka…

Januari kommer med allt längre dagar och nu tycker jag det är trevligt att ta bort alla juldekorationer och välkomna senvintern och med tiden vårvintern. Idag har jag hört massor med fågelkvitter, och det märks att våra små kvittrande vänner känner av ljuset. De kanske rentav har lite vårkänning? Ja, de är tidiga minsann.

På min gård bor en hackspett, och han har arbetat flitigt senaste veckan. Det är så mysigt att sitta vid köksbordet och lyssna på honom. Ibland ser jag honom dessutom, då blir det ännu trevligare.

Den här veckan tänker jag baka. Inte hela veckan, men ett par dagar ska jag viga åt denna trivsamma syssla för bakning är ren a terapin. Matbröd och vetebullar kan man aldrig få för mycket av i frysen, vare sig man vill bjuda oväntade gäster eller själv njuta en uppvärmd bulle eller en god macka till kvällskaffet.

Knäckebröd bakar jag också gärna, och allra helst fröknäcke som är både lättbakat, gott och dessutom nyttigt.

Marias fröknäcke

Det här receptet ger två bakplåtar med härligt tunt och knaprigt knäcke som är både nyttigt och gott – och dessutom glutenfritt! Min väninna Maria bakar det så ofta hon hinner och nu har receptet spritt sig till hela bekantskapskretsen eftersom det är så himla gott!

200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
½ dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandel- eller kokosmjöl
1 tsk salt
½ dl chiafrön
1/2 dl vallmofrön, gärna blå
salt

5 dl vatten till blötläggning

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda allt utom vallmofrö i en bunke och låt den stå framme i rumstemperatur i någon timme. Linfröna och fiberhusken får blandningen att svälla och bli klibbig.

Bred ut smeten tunt på två bakplåtspapper, och flytta sedan över detta till en plåt. Strö över lite salt och vallmofrön och grädda i mitten av ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Låt bli helt kallt på plåten och bryt sedan i bitar. Förvara i burk med tättslutande lock.

Maffiga matmuffins passar perfekt i picknickkorgen

Nu är det äntligen sommar och då vill ge oss ut i skog och mark eller till stranden. Varför inte packa en picknickkorg med härliga matmuffins och en god mjuk kaka?

Matmuffins

Matmuffins är verkligen jättegott, och dessutom går det snabbt att baka. De är perfekta i så många olika sammanhang, inte bara i picknickkorgen. De är också goda och mättande mellanmål och passar perfekt till en brunch. 

Ingredienserna kan varieras efter tycke och smak; ost och skinka, oliver och hackad tomat, lök och svamp, salami och basilika…

Själv brukar jag använda det här grundreceptet, det blir höga och fina muffins av det. Sen fyller jag dem med det jag har hemma – de blir lite olika varenda gång men alltid lika goda! Till 12 mindre eller 6 större muffins behöver du:

3 ägg
½ dl smakneutral olja
2 dl yoghurt, fil, mjölk eller gräddfil
1 msk honung
1 tsk salt (eller 1½ – anpassa saltmängden efter hur salt fyllningen är!)
3 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl (eller 3 dl vete och 1½ dl graham)

Fyllning:
80 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4-6 soltorkade tomater i bitar, ½ rödlök i små klyftor

100 g fetaost i tärningar, 10-12 urkärnade svarta oliver, 1 kruka basilika eller oregano, finhackad

1 hackad röd eller gul lök, 10 smörfrästa champinjoner, 1 påse (70 g) babyspenat, ½ dl hackade nötter av valfri sort

80 g lufttorkad skinka eller salami, 100 g mozzarellaost i småbitar, 12 basilikablad, 4-6 soltorkade tomater i bitar (gärna några pinjenötter eller hackade valnötter)

Gör så här: Vispa upp äggen och tillsätt oljan, vätskan och honungen. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner detta i smeten. Blanda ner valfri fyllning i smeten och klicka i formar – fyll formarna till 1/3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i omkring 20 minuter. Matmuffins går utmärkt att frysa, och tinar i utflyktskorgen på väg till stranden…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus