Baka en svensk matbrödsklassiker…

Att baka är roligt, och så här på hösten känns det lite extra trevligt att fylla frysen med hembakat tycker jag. Varför inte prova en svensk klassiker? Den tar lite tid att baka med resultatet är väl värt mödan!

Ankarstock

Ankarstock är ett bröd med mycket gamla anor och nämns i skriftliga dokument redan på 1600-talet. Att det kallas just Ankarstock beror på att det hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

I mitten av 1700-talet infördes ankarstocken som det militära brödet framför andra. Till en början bakades bröden på Kronans bageri i Stockholm och recepten hölls hemliga för allmänheten, men när det blev krigssituationer hann inte Kronobageriet baka tillräckligt och då fick stadens invånare också leverera bröd, vilket så småningom gjorde att brödet kom ut till allmänheten. Och det ska vi sannerligen vara tacksamma för! Det tar visserligen sin tid att baka men är väl värt besväret!

Dag 1

1 dl aktiv rågsurdeg
7 dl vatten
12 dl fint rågmjöl

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och låt stå över natten.

Dag 2

2½ tsk salt
¾ – 1 dl mörk sirap
3 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl
eller
10 dl rågsikt

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i surdegen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg i smorda formar och låt jäsa i ungefär en timme under bakduk. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i en dryg timme. Låt bröden vila under bakduk till nästa dag. Går utmärkt att frysa!

 

Midsommarmaten: Det goda brödet

Focaccia är fantastiskt gott, och särskilt med oliver i. Men det är förstås en smaksak. Baka ditt eget och servera till midsommarbuffén – eller till vilken fest som helst för den delen.

Frasiga baguetter

Finns det något som går upp mot en riktigt frasig och fin baguette till festen? Med lite knep och knåp kan man få dem lika frasiga hemma i köket. Ställ in en bunke med vatten i ugnen – eller spruta vatten med blomspruta in i ugnen innan gräddning – så blir ytan knaprig och fin precis som på bageriet!

Till 4 goda baguetter behöver du:

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja (helst neutral)
13 dl vetemjöl

Gör så här:Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt, och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den känns smidig och släpper från bunken – om du tycker det är bökigt att göra det i bunken går det också alldeles utmärkt att knåda degen på bakbord tills den blir riktigt blank och fin!

Jäs degen under duk ca 1 timme, tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Vält ut den på mjölat bakbord, men knåda den inte utan dela den i 4 delar som du liksom ”drar ut” till baguetter. Lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt och pudra över lite mjöl. Jäs dem sen i ungefär en halvtimme – själv brukar jag låta sista jäsningen ske utan bakduk men det går förstås bra vilket som.

Forma till baguetter och lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt. Låt jäsa i ungefär 30 minuter – med eller utan bakduk.

Under tiden värmer du ugnen till 275 grader.  Spruta kallt vatten i ugnen och på bröden (eller pensla dem) och sätt in plåten i mitten av ugnen. Dra ner värmen till 225 och grädda baguetterna i mitten av ugnen ca en kvart. Låt svalna på galler utan duk och servera rykande färska. Läckert och gott!

Focaccia

Lättbakat festbröd! Oliverna utesluter du bara, om du inte gillar dem. Till en plåt behövs:

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl olivolja
5 dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl
20 svarta eller gröna oliver, urkärnade och i halvor
några rosmarinkvistar
ytterligare 1/5 dl olivolja (att ringla över) 
ev 1 tsk flingsalt

Gör så här: Lös jästen i vattnet. Blanda i salt,socker  olja och mjöl. Arbeta samman till en smidig, men ganska lös, deg, och jäs övertäckt i en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2–3 centimeter tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna och tryck ner olivhalvorna i degen. Strö över rosmarin och ringla över olivoljan. Toppa ev med flingsalt och låt sedan jäsa ytterligare 15-20 minuter utan bakduk.
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, 25-30 minuter. Skär i rutor. Brödet går bra att frysa.

Festliga kuvertbröd och en fräsch sallad

Ett gott kuvertbröd förgyller både vardag och fest, och passar särskilt bra till en god paj. Och det är ju så roligt att baka!

Kuvertbröd

Receptet ger omkring 24 bullar. Välj själv om du vill baka ut dem till runda bullar eller ovala.

50 g jäst
25 g smör
5 dl ljummet vatten
1 äggula
2 tsk salt
Ca 1 1/2 l vetemjöl

Gör så här: Blanda jäst med smör, äggula, vatten och det allra mesta av mjölet. Arbeta ihop
degen så den blir smidig och ställ den sedan att jäsa. Ju längre jästid desto bättre – jag brukar
jäsa den minst 1 timme.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i önskat antal bullar, runda eller ovala – 24 brukar det
bli för min del. Lägg dem tätt ihop på en plåt, strö lite mjöl över och låt jäsa på nytt, 30-45
minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen ca 10
minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade. (Om du vill ha knaprig överskorpa
så sprayar du lite vatten i ugnen eller ställer in en ugnssäker karott med vatten under plåten).

Tomatsallad

En god sallad är nästan ett måste till en paj. Den här gör du av ett fåtal ingredienser och den
smakar jättegott vilken paj du än serverar den till.

400 g tomater
1⁄2 rödlök
3 msk oliv- eller rapsolja
2 msk balsamvinäger
lite salt och peppar
(persilja)

Gör så här: Finhacka löken och lägg den i en skål. Strö över salt och peppar och häll över olja
och vinäger. Skiva tomaterna i rätt tjocka skivor (ca 1⁄2 – 1 cm) och lägg dem på ett serveringsfat. Häll lökvinägretten över och servera. Strö eventuellt över persilja.

Plocka fram den gamla lergrytan och baka ett gott bröd

Har du en gammal lergryta stående i något skåp i köket? Plocka fram den, för även om det inte längre är toppmodernt att använda lergryta så är den absolut lika bra som alltid – inte bara till matlagning utan även till bakning. Här är ett toppenrecept på ett härligt ljust lantbröd som får härlig smak och fin yta!

Lergrytebröd

Tänk på att lägga lergrytan i blöt i minst 30 minuter innan den ska användas, och att du ska ställa in den i kall ugn. Endast en jäsning behövs – den andra jäsningen sker i ugnen medan ugnen värms upp. 

4 dl vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
1/2 dl smakneutral matolja, t ex raps + ytterligare 2 msk till grytan
9-10 dl vetemjöl eller vetemjöl special
2 tsk salt

Gör så här: Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 1/2 dl olja och mjöl, men spara lite till utbakning. Tillsätt salt och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ca en timme.

Blöt under tiden lergrytan i kallt vatten. Ställ den upp och ner på en handduk och låt den rinna av.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Forma den till ett ovalt bröd. Olja grytan invändigt, både grytan och locket, med 2 msk olja. Lägg degen i grytan och skåra eller ruta den med en vass kniv. Strö lite mjöl över och lägg på locket.

Ställ in den i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 1 timme. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna – utan duk för en knaprigare skorpa, och under duk om du vill ha en mjukare skorpa.

Bröd utan jäst

Ibland är det trevligt att baka ett riktigt snabbt bröd, särskilt om det är gott dessutom. Det här bakar jag d och då, särskilt om vi ska ha en riktig långfrukost.

Snabba frukostbrödet

Det här brödet är godast att äta färskt, men går att frysa. Avnjutes gärna med ost eller med gammaldags prickig korv. 

9 dl mjöl av valfri sort – men gärna med större delen vetemjöl (t ex en tredjedel vetemjöl och en tredjedel råg eller graham)
1/2 msk bikarbonat

1 tsk salt
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
2 msk lingonsylt
2 msk mörk sirap
1 riven morot eller motsvarande mängd riven squash

Gör så här: Rör ihop de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och rör ner lingonsylt, sirap och de rivna grönsakerna. Blanda alltsammans riktigt ordentligt och häll  i en smord, avlång brödform.

Grädda i 175-180 graders ugn i ca en timme. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Bröd med anor: Ankarstock

Ankarstock är ett bröd med mycket gamla anor och nämns i skriftliga dokument redan på 1600-talet. Att det kallas just Ankarstock beror på att det hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

I mitten av 1700-talet infördes ankarstocken som det militära brödet framför andra. Till en början bakades bröden på Kronans bageri i Stockholm och recepten hölls hemliga för allmänheten, men när det blev krigssituationer hann inte Kronobageriet baka tillräckligt. Då fick stadens invånare också leverera bröd, vilket så småningom gjorde att brödet kom ut till allmänheten. Och det ska vi sannerligen vara tacksamma för! Det tar visserligen sin tid att baka men är väl värt besväret!

Ankarstock

Dag 1

50 g jäst
3 dl vatten
3 dl fint rågmjöl

Gör så här: Rör ut jästen i vattnet och rör om tills den lösts upp. Blanda därefter i mjölet och låt stå över natten.

Dag 2

50 g smör 
7 dl vatten
2 1/2 dl farinsocker
2 tsk salt
7 dl vetemjöl 
17 dl rågmjöl – eller rågsikt om du vill ha ett ljusare bröd
(1/2 dl mjölk till pensling)

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i surdegen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg i smorda formar och låt jäsa i ungefär en timme under bakduk. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i en dryg timme. Pensla ev de färdiggräddade bröden med lite mjölk medan de fortfarande är varma. Låt bröden vila under bakduk till nästa dag. Går utmärkt att frysa!

Baka gott bröd i långpanna

Jag tycker det är trevligt att baka matbröd i långpanna – det gör dessutom att allt går så smidigt. Här är ett jättebra recept som man inte kan misslyckas med.

Långpannebröd

Varken smör eller mjölkprodukter ingår i detta recept, så brödet passar perfekt att bjuda även den som är vegan. 

50 g jäst
5 dl vatten eller sojamjölk
½ dl smakneutral olja
½-1 msk salt
2 msk mörk sirap
(ev 2 msk malda brödkryddor)
6 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl eller graham eller dinkel
2-3 dl havregryn, vetekli eller andra gryn

Gör så här:Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vattnet eller sojamjölken till fingerljummen och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt sedan olja, salt och sirap samt brödkryddor om du vill. Rör om och häll i mjölet lite i sänder. Börja med vetemjölet och ta det grova mjölet sist. Avsluta med grynen. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme.

När degen jäst färdigt välter du över den i en smord eller pappersklädd långpanna (ca 30×40 cm). Platta ut och tryck till vid kanterna och låt jäsa under duk ca 3o minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla brödet med lite vatten och skåra i lagom stora bitar. Strö gärna lite havregryn eller grovt mjöl över. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Brödet går utmärkt att frysa.

Härlig glutenfri kavring och hemgjord rödbetssallad

Få  bröd andas så mycket jul som just kavring. Att det dessutom är lätt att baka gör det ju inte sämre precis. Den här kavringen är glutenfri och passar nästan alla!

Glutenfri julkavring

600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk torkade tranbär

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter.

Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag så blir det lättare att skära.

Det här brödet är jättegott till en skink- eller köttbullsmacka, varför inte med hemgjord rödbetssallad på?

Rödbetssallad

2 stora rödbetor, ca 300 gram
1/2 äpple
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap

Gör så här: Skölj rödbetorna men skala dem inte. Låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna.

Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten. Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna.

Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ned dem i rödbetssalladen. 

Höstpicknick med maffiga matmuffins

Sommaren må ha kommit till sitt slut (här öser regnet ner idag och om temperaturen går över 12 grader är det en ren tur) men för den skull behöver det inte vara slut med picknickar och mysiga måltider utomhus. En höstpicknick kan vara nog så trivsam. Finns det något vackrare än en krispig och klar höstdag, när solen skiner och luften är så där frisk som den bara blir just på hösten?

Matmuffins är perfekt att ha med sig i picknickkorgen, och jag har ännu aldrig träffat någon som inte blir förtjusta i de här. Och om picknickvädret uteblir passar de perfekt som mellanmål eller en lättare lunch med sallad till.

Matmuffins

Det här är ett bra grundrecept som ger höga och fina muffins. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Välj efter mina tips – eller efter eget tycke och smak! Till 12 mindre eller 6 större muffins behöver du:

3 ägg
½ dl olja (gärna fin rapsolja!)
2 dl yoghurt, fil, mjölk eller gräddfil
1 msk honung
1 tsk salt (eller 1½ – anpassa saltmängden efter hur salt fyllningen är!)
3 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl (eller 3 dl vete och 1½ dl graham)

Fyllning:

80 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4-6 soltorkade tomater i bitar, ½ rödlök i små klyftor

100 g fetaost i tärningar, 10-12 urkärnade svarta oliver, 1 kruka basilika eller oregano, finhackad

1 hackad röd eller gul lök, 10 smörfrästa champinjoner, 1 påse (70 g) babyspenat, ½ dl hackade nötter av valfri sort

80 g lufttorkad skinka eller salami, 100 g mozzarellaost i småbitar, 12 basilikablad, 4-6 soltorkade tomater i bitar (gärna några pinjenötter eller hackade valnötter)

Gör så här:

Vispa upp äggen och tillsätt oljan, vätskan och honungen. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner detta i smeten. Blanda ner valfri fyllning i smeten och klicka i formar – fyll formarna till 1/3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i omkring 20 minuter.

 

Festligt hembakat till studentbuffén

Köpebröd i all ära, men hembakat är godast – och dessutom kostar det så lite att baka sitt eget bröd. Här är två härliga festbröd till studentbuffén – samt härlig hemlagad färskost att bre på bröden…

Långjästa festbrödet

Det här brödet tar lite tid att baka, och det ingår några olika moment, men det är väl värt besväret för det är fantastiskt gott. Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform, välsmord med olja eller smör.

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung (kan uteslutas men ger underbar arom!)
5-6 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt till studentbuffén (eller till frukosten förstås!)

Frasiga baguetter

Finns det något som går upp mot en riktigt frasig och fin baguette? Med lite knep och knåp kan man få dem lika frasiga och fina hemma i köket som i bageriet. Ställ in en bunke med vatten i ugnen – eller spruta vatten med blomspruta in i ugnen innan gräddning – så blir ytan härligt knaprig! Till 4 baguetter behöver du:

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja (helst neutral)
13 dl vetemjöl

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt, och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den känns smidig och släpper från bunken – om du tycker det är bökigt att göra det i bunken går det också alldeles utmärkt att knåda degen på bakbord tills den blir riktigt blank och fin!

Jäs degen under duk ca 1 timme, tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Vält ut den på mjölat bakbord, men knåda den inte utan dela den i 4 delar som du liksom ”drar ut” till baguetter. Lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt och pudra över lite mjöl. Jäs dem sen i ungefär en halvtimme – själv brukar jag låta sista jäsningen ske utan bakduk men det går förstås bra vilket som.

Forma till baguetter och lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt. Låt jäsa i ungefär 30 minuter – med eller utan bakduk.

Under tiden värmer du ugnen till 275 grader.  Spruta kallt vatten i ugnen och på bröden (eller pensla dem) och sätt in plåten i mitten av ugnen. Dra ner värmen till 225 och grädda baguetterna i mitten av ugnen ca en kvart. Låt svalna på galler utan duk och servera färska. Läckert och gott!

Tips! Du kan frysa både festbrödet och baguetterna. Ta fram dem samma morgon som festen äger rum, låt dem tina och sprödvärm dem sedan i ugnen på 225°.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus