Att koka en höna

Ibland får man tag i kokhöns i butik – och ännu bättre hos en lokalproducent med bra djurhållning. Då passar jag alltid på att handla en höna eller två, för köttet är smakrikt och gott och ser man bara till att koka det riktigt länge så blir det också väldigt mört och fint.

Kokt höns

Här är ett grundrecept för att koka höna.

1 kokhöns, ca 1 1/2 kg (koka 2 mindre, om de är små)
2 l vatten
1 msk salt
1 gul lök (eller 1 bit purjo)
2 morötter
2 lagerblad
några vit- och kryddpepparkorn
ev 1 kvist persilja eller timjan

Gör så här: Ta ur och skölj hönset. Koka upp vatten och salt. Lägg ned hönset och låt det hela koka upp. Skumma.

Skala och klyfta löken. Skär morötterna i bitar. Tillsätt grönsakerna till hönset tillsammans med kryddorna. Låt allt koka upp och sedan långsamt koka på svag värme under lock ca 2-2 1/2 timmar. Pröva med sticka att hönset känns mört innan du tar upp det och låter svalna.

Bena ur fågeln och skär köttet i munsbitar och använd som kokt kycklingkött. Spadet kan du sila och spara i frysen (man kan t ex frysa in i isbehållare så får man trevliga små buljongkuber till såser och grytor).

Laga mat i slowcooker: Vegetarisk chili

Lättlagat och gott och perfekt om du vill bjuda på en köttfri festrätt.

Vegetarisk chili

Quinoa passar bra i den här grytan eftersom den ger en härlig konsistens. Även ”köttätare”  brukar gilla denna chili. 

2 medelstora sötpotatisar i bitar om ca 2×2 cm
1 gul lök, hackad
3-4 klyftor vitlök, krossade
1 1/2 dl okokt quinoa
1-2 burkar svarta bönor (eller blandade), avrunna
1 finhackad jalapeño
1 burk krossade tomater
2 msk spiskummin
1 tsk chiliflakes eller anchochilipulver
1 msk rökt paprika
salt och peppar
2-3 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)

Gör så här: Lägg alla ingredienserna i din Crock Pot. Strö över kryddor och sist buljong. Koka på lägsta värmen i 6-8 timmar eller på högsta i ca 4 timmar.

Servera med cheddarost, creme fraiche, majs, tomater och tortillachips eller något annat du gillar. Smaklig måltid!

Laga mat i slowcooker: Långkokt högrev

I en slowcooker kan man lägga i nästan vad som helst med lyckat resultat. Jag brukar variera mig efter vad jag har hemma, och vilket kött som finns på extrapris. En höstdag som denna kom den här goda högrevsgrytan till.

Långkokt högrev

Har jag rödvin hemma häller jag gärna i det – annars tar jag öl eller bara buljongtärning och vatten. Den här grytan kan du förstås göra i en stor gryta direkt på spisen också, men då måste du röra om då och då och kanske späda mer mer vätska. Den räcker till ungefär 6 personer.

1 kg högrev
3-4 morötter
1 nät schalottenlök eller steklök (eller vanlig gul lök, skuren i ganska tjocka skivor)
4-5 vitlöksklyftor
2 dl rödvin eller öl + 2-3 dl vatten och buljongtärning (eller ta bara vatten och buljong)
salt och peppar
1-2 msk valfria torkade örtkryddor, t ex salvia, timjan, oregano
3 msk tomatpuré

Gör så här: Skär högreven i lagom stora grytbitar och bryn i en stekpanna (eller i slowcookerns innergryta om du har en med innergryta som kan användas på spisen). Lägg köttet i kokaren.

Skala schalottenlökarna och lägg dem hela i grytan. Skär morötterna i 3 cm stora bitar och tillsätt även dessa.

Skala vitlöksklyftorna och lägg dem hela i grytan. Salta och peppra och klicka i tomatpuré. Häll också i de torkade örterna. På med vin och vatten och i med buljongtärningarna. Sätt på locket och ställ in på lägsta värme och 8 timmar på timern. Servera grytan med ris eller ett gott bröd, och en fräsch sallad.

 

Laga mat i slowcooker: Indisk kycklinggryta

Tillhör du dem som har införskaffat en slowcooker? I så fall har du möjlighet att laga fantastisk god mat med minsta möjliga ansträngning.

Själv fick jag min första i present och jag var ärligt talat tveksam till hur mycket användning jag egentligen skulle få av den. Men jag använder den faktiskt så ofta att jag skaffat flera stycken i olika storlekar och till olika maträtter. Jag älskar att ett långkok kan puttra i timmar utan att man behöver röra om i grytan – och till och med sköta sig självt medan man jobbar. Dessutom är det ju så himla lätt att använda, passar alltså helt perfekt även för nybörjare i köket.

Den här veckan bjuder jag på några av mina bästa slowcooker-recept. Först ut en indisk rätt som tillhör mina favoriter:

Indian Butter Chicken

Lägg kycklingen i marinaden kvällen innan den ska tillagas, lägg sedan alla ingredienserna i slowcookern på morgonen och efter 4-8 timmar (beroende på om du lagar på hög eller låg effekt) har du en underbart smakrik och god middag för 4 personer. Ingredienserna är många, men det mesta är olika härliga kryddor och det tar betydligt mindre tid att förbereda än man kan tro när man först ser det.

Marinad:

3-4 kycklingfiléer, skurna i bitar om 3×3 cm

2 dl naturell yoghurt
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen eller riven ingefära
1 tsk salt

Sås

1 msk smör
2 krossade vitlöksklyftor
1 finhackad chilipeppar
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt efter smak
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl vispgrädde (alternativt matlagningsgrädde)
2 msk majsstärkelse
1 msk vatten
en kruka färsk koriander

Gör så här: Skär kycklingen i bitar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke och vänd ner kycklingen. Ställ kallt och rör om i marinaden ett par gånger. Låt stå till nästa dag.

Dagen efter: Lägg kycklingen i din crock pot. Häll i alla ingredienser till såsen utom koriandern och blanda. Sätt grytan på låg effekt och laga i 8 timmar, eller på hög effekt i 4 timmar. När grytan är klar klipper du över koriander. Servera med ris, sallad och gärna naanbröd.

Naanbröd

Naanbröd är verkligen supergott till den här grytan – ja till all indisk mat. Så gott att bryta i bitar och doppa i den heta, kryddiga såsen! Till 6 bröd behöver du:

1 tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 knivsudd bakpulver
5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
2 msk smakneutral matolja
2 msk matyoghurt
Smält smör

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser, inklusive torrjästen, i en bunke. Tillsätt vatten, olja och yoghurt. Rör ihop till en jämn deg och låt jäsa under duk i 2-3 timmar till dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord tills den blir riktigt smidig och dela den i 6 bitar. Kavla ut varje bit till en oval kaka, ca 20 cm lång, och strö lite mjöl över.

Grädda bröden två och två på smord plåt i mitten av ugnen på 275 graders värme. de är klara när de fått färg och ser luftiga ut. Ta ut dem och pensla med lite smält smör. Servera genast eller täck dem med en ren kökshandduk om det dröjer en stund innan de ska avnjutas.

Långkok i februari: Boeuf Bourguignon – Burgundisk köttgryta

Detta är grytan bland grytor – bland det godaste man kan bjuda. Så det passar perfekt just till helgen, när man vill unna sig något extra!

Boeuf Bourguignon

1 1/2 kg nötkött, t ex högrev
2 msk smör eller olivolja
2 morötter
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl köttbuljong (på tärning eller av oxfond)
1 tsk torkad timjan (eller 5-6 kvistar färsk)
1 lagerblad 
3 vitlöksklyftor
15-20 små steklökar
500 g champinjoner
300 g rimmat stekfläsk

Gör så här: Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Bryn i omgångar och lägg över i en rymlig gryta.

Skär morötterna i tjocka skivor och skiva löken. Fräs och lägg sedan ner i grytan. Salta och peppra.

Pudra över mjölet och rör om medan du värmer upp grytan. Häll på vin och buljong så att det täcker och tillsätt sedan timjan och lagerblad. Hacka vitlöksklyftorna fint och tillsätt dem och koka upp grytan under omrörning.

Låt grytan puttra på svag värme till dess köttet är mört – minst 1 1/2 timme men ännu hellre 2.

När det återstår ca 30 minuter av koktiden så tillsätter du de skalade smålökarna och champinjonerna (dela dem om de är stora). Klipp fläsket i strimlor, bryn i en stekpanna, och tillsätt även detta i grytan. Låt puttra en halvtimme till och smaka sedan av och tillsätt ev mer salt och peppar om så behövs.

Servera grytan med ett gott potatismos och iskallt bubbelvatten eller ett gott rödvin. 

Långkok i februari: Pot au feu

Pot au feu är en härlig fransk klassiker som finns i otaliga varianter. Dess ursprung är oklart men namnet pot-au-feu har använts åtminstone sedan 1600-talet, enligt de flesta historiesajter jag bläddrat igenom på webben. Recepten varierar som sagt, men en äkta pot au feu ska innehålla kött (gärna enkla styckdetaljer som lämpar sig just för kokning), någon form av ben (exempelvis oxsvans eller märgben), rotsaker och grönsaker och i kryddningen får det gärna ingå kryddnejlika. Resultatet? En underbar gryta som passar lika bra till fest som till vardags.

Pot au feu

Detta är ett enkelt och lättlagat recept, som visserligen tar ett antal timmar i anspråk men där varje moment är enkelt och går snabbt. Det går alldeles utmärkt att variera den genom att ersätta en del av nötköttet med fläsk eller kyckling, och varför inte några rökta korvar? 

600 g högrev
600 g oxsvans
2 gula lökar
1 purjo
2 morötter
2 tsk torkade örtkryddor, såsom oregano eller timjan
2 lagerblad
8 potatisar
2 palsternackor
200 g haricots verts eller vaxbönor
10 hela kryddnejlikor
4 msk färska örter, t ex gräslök, körvel, basilika

Gör så här: Lägg högrev och oxsvans i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och häll av vattnet och häll på nytt vatten, som når ett par, tre centimeter över köttet. Koka upp på nytt och skumma.

Skala och ansa morötter och lök. Skär löken i klyftor, morötterna i 3-4 cm långa bitar, och häll ner i grytan tillsammans med salt och kryddor. Sjud i 2 timmar och tillsätt vatten under koktiden, så att det alltid når över köttet.Sjud 1 1/2 -2 timmar eller tills köttet lossar från benen. Tillsätt vatten under koktiden så att det når ca 3 cm över köttet.

Skala potatisen och skär den i bitar.  Ta upp lök och morötter och lägg i en bunke. Lägg ner potatis och bönor och koka dem mjuka. Ansa under tiden purjolöken och skär den i stora bitar och tillsätt i grytan mot slutet av potatisens koktid.
Ta upp köttet och skär i små bitar. Lägg tillbaka i grytan, tillsammans med morötter och lök och färska örter, och låt allt bli genomvarmt. Servera gärna med ett gott vitt bröd.

Långkok i februari: Lammgryta

Jag gillar långkok. Det är ingen hemlighet för er som läser min blogg, men det tål att sägas om och om igen. Jag är fullt medveten om att väldigt många människor inte har tid, i alla fall inte på vardagarna. Det är jobb, skola, aktiviteter, så många tider som ska passas… Jag har all förståelse i världen för att det blir snabbmakaroner och korv till vardags.

Men någon gång är de flesta lediga så pass länge att det finns tid för att laga långsam, aromatisk mat. Lördag, eller söndag eller den där dagen mitt i veckan som kommer av helgjobb. Visst krävs några handtag men medan maten står i ugnen, eller puttrar på spisen, har du tid över för annat. Tänd ett ljus, lös ett korsord, läs en bok… Eller sitt bara och se ut genom fönstret och låt tankarna flyta fritt. Det kan vi behöva ibland, vi moderna stressade människor.

Denna vecka blir det därför långkok här på Matbloggen. Här är en underbar favorit:

Lammgryta med timjan och salvia

Receptet är lagom för 4 personer men går lätt att dubbla. Har du ett mindre hushåll? Frys in ett par portioner till kommande luncher! Kryddar gör jag lite som jag vill – hellre för mycket än för lite i den här grytan, särskilt av salvian!

1 kg lammbringa (eller annat lammkött)
2 röda paprikor
1 röd lök
2 grönsaksbuljongtärningar
Spiskummin
Salvia
Timjan
2 lagerblad
Salt och peppar
Smör att fräsa i

Gör så här: Fräs lammköttet tillsammans med lite salvia, timjan och spiskummin i smör i en stor järngryta, eller liknande. Skär paprika i bitar och skiva, eller grovhacka, löken. Tillsätt detta till lammet, lägg i lagerblad och smula i buljongtärningar samt häll i 1½-2 dl vatten.

Låt puttra på svag värme minst 1 timme, gärna ännu längre – rör om någon gång emellanåt och krydda gärna med mer spiskummin och örtkryddor. Servera lammgrytan med kokt ris, råstekt potatis eller couscous med russin.

Couscous är jättegott till den här lammgrytan!
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus