Helstekt kyckling och kryddiga potatishalvor

Kyckling är så gott, och särskilt god blir den med citronpeppar. Igår stekte jag en hel kyckling i ugnen – rejält kryddad med citronpeppar och fylld med några citronskivor för extra smak – och så kryddiga potatishalvor till det. Lite grönsaker till och du får en middag som passar lika bra till vardags som till fest!

Citronpeppar finns att köpa i butiken, men är också lätt att göra själv.

Citronpeppar

Receptet ger ca 1 dl citronpeppar

5 citroner, helst ekologiska, sköljda och torkade
3 msk hel svartpeppar, mortlad
1/5 dl flingsalt (kan minskas om du vill ha en lite mindre salt krydda)

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Riv det yttersta skalet på citronerna och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Torka i ugnen i ca 10 minuter – ta upp plåten och rör om då och då.

Låt citronskalen torka och häll under tiden upp peppar och flingsalt i en skål. Strö sedan ner de torkade citronskalen i blandningen.

Tips! Variera med att också blanda ner 1-2 tsk vitlökspulver (ej vitlökssalt, då blir det för salt). Jättegott!

Potatishalvor för ca 4 personer

Ca 500 g delikatesspotatis (eller ”vanliga” potatisar av mindre storlek)
30 g smält smör
färsk timjan
grovsalt

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader och dela varje potatis i halvor och lägg i en ugnsfast form. Smält smöret och häll över, strö sedan över grovsalt och färsk timjan. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och pensla med lite mer smält smör ett par gånger under tillagningstiden. Potatisarna ska vara helt mjuka inuti, och knapriga ovanpå.

Karibiskt till helgens festmiddag

Har du ätit karibisk mat någon gång? Om inte, testa! Det är smakrikt och gott och inte alls svårt att laga! Den här kycklingrätten serveras ofta när jag har goda vänner på besök, och den blir alltid populär.

Jerk-kyckling

Receptet blir lagom för 4 personer. Servera med karibiskt ris (recept nedan) och gärna bitar av färsk mango eller ananas. Du behöver:

1 kg kycklingdelar, t ex lår, ben, vingar
jerk-krydda efter smak (recept här)
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 msk matolja, smakneutral

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingdelarna med jerk och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla hälften av matoljan över dem.

Skala löken och klyfta den, och skär paprikorna i fyra delar. Lägg dessa runt om kycklingdelarna och ringla resten av oljan över. Tillaga i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills kycklingen är färdig och servera med ananas och ris. Det funkar fint med vanligt ris, men ännu bättre med karibiskt…

Karibiskt ris

1 gul lök
1 msk smakneutral matolja
4 kryddpepparkorn
2 1/2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong
1 burk kidney- eller blackeyebönor, avrunna och sköljda

Gör så här: Hacka löken fint och fräs den mjuk och genomskinlig i oljan. Tillsätt riset och låt det fräsa tills det blir glansigt – rör om hela tiden. Tillsätt kryddpepparkornen och häll i hönsbuljongen. Koka tills all  buljong kokat in och häll i bönorna. Låt alltsammans bli varmt och servera till kycklingen.

Fredagsmys med lättlagad festkyckling

Visst är det härligt att kunna laga en riktigt god middag snabbt och lätt, och med ett fåtal ingredienser! Den här krämiga kycklingrätten brukar alla tycka om!

Kyckling i ugn Caesar style

För 4 behöver du:

4 kycklingfiléer
1-2 dl creme fraiche
1/2 flaska Caesardressing
2 dl riven parmesan
Salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Vänd kycklingfiléerna i den rivna parmesanen och lägg dem en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Vispa ihop creme fraiche och Caesardressing i en skål och häll över kycklingen. Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills kycklingen blivit helt genomstekt. Servera med ris eller bakad potatis.

Tips: Strö lite kryddgrönt över kycklingen innan servering.

Laga grekiskt: Kyckling med honung och citron

Honung och citron är smaker som gifter sig väl med varandra – både i desserter och i huvudrätter. En grekisk väninna lagar ofta en otroligt god kycklingrätt, med dessa härliga ingredienser, och äntligen har jag fått receptet…

Kyckling med citron och honung

Räkna med att den här rätten är lagom för 4, men vill du vara säker på att det räcker till så laga gärna dubbel sats för den är bara sååå god… Det som (eventuellt) blir över funkar finemang i matlåda!

1 kg kycklingben
1/2 dl olivolja
1 dl pressad citron
2 msk honung
1 msk torkad rosmarin – eller en knippe färsk
1 tsk torkad timjan – eller några kvistar färsk
4 pressade vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 tsk potatismjöl + 1 dl vatten

Gör så här: Torka kycklingen och lägg den i en skål, eller ännu hellre en låg och vid form. Blanda olja, citron, honung, örter och vitlök och häll detta över kycklingen. Täck formen med folie och låt stå i kylen över natten. Vänd då och då. Morgonen efter låter du kycklingen rinna av, men spara marinaden.

Sätt ugnen på 175°. Lägg kycklingbenen i en ugnsform och stek dem i 30 minuter. Vänd benen en eller ett par gånger. Ta upp dem, lägg dem i en annan form eller på en tallrik och sila av stekskyn. Blanda skyn med marinaden i en kastrull och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och koka i 10 minuter på svag värme.

Rör ut potatismjölet i vattnet och häll i redningen i kastrullen under omrörning. Låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock.

Lägg över kycklingbenen i ugnsformen igen. Häll såsen över och ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Servera med ris eller potatisklyftor, och gärna citronskivor.

Laga grekiskt: Kyckling med okra

Grekiskt är mer än moussaka. Man hittar bland annat många fina kycklingrätter i det grekiska köket. Prova den här!

Kyckling med okra

Okra är en malvaväxt som smakar gott både rå och tillagad. Tillagad ger den en härlig såsighet åt maten och den förgyller verkligen denna goda kycklingrätt. Receptet ger 4 portioner.

4 kycklinglår med ben
4 tomater
6 vitlöksklyftor
800 g okra
1/2 dl tomatpuré
1 kanelstång
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här: Värm lite olja i en gryta och bryn kycklinglåren så att de får en fin färg. Skala och skiva vitlöken grovt och hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna och vitlöken tillsammans med tomatpuré, salt och peppar samt kanelstången och låt puttra på låg värme i cirka 30 minuter.

Tillsätt okran och låt puttra tills okran har blivit mjuk – tar ca 5-6 minuter. OBS! Rör inte om när du tillsatt okran, för den blir lätt mosig. Servera som den är, med ett gott bröd, eller med ris eller potatisklyftor.

Höstmiddag i skenet av levande ljus…

Visst är hösten en härlig tid! Jag älskar de mörka kvällarna, den krispiga luften och den härliga känslan när man tänder mysljus på kvällen.

Goda middagar hör också hösten till. Gärna långkok och gärna med heta smaker och dofter, som den här underbart goda kycklingen…

Pulled chicken

Servera köttet till tacos, eller i wraps eller som det är med en härlig sallad till – eller varför inte i hamburgerbröd? Endast fantasin sätter gränserna. Rätten ska förberedas dagen innan, så att smakerna verkligen sätter sig – en perfekt rätt att förbereda på fredagskvällen och sen tillaga på lördagen. Till 4-5 portioner behövs:

500 g kycklingfile
1 påse tacokrydda
1 msk torkade örter, t ex timjan
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 msk farinsocker (strösocker går också bra men farinet ger en lite mustigare karaktär)
2 dl coca cola (den sockrade varianten)
2 dl porter eller annan mörk öl
4 vitlöksklyftor, skalade men hela

Gör så här: Gnid in kycklingfileerna med tacokrydda, örter, paprikapulver, spiskummin, salt, peppar och farin. Enklast är att lägga fileerna i en tjock plastpåse, hälla i kryddorna och sen försluta påsen och klämma och vända och vrida så att kryddorna fördelas jämnt. Förvara i kylen över natten.

Dagen efter: Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över coca cola och porter. Tillsätt vitlöken och sätt in härligheten i ugnen på 150 grader. Låt kycklingen stå i minst två-tre timmar – ta ut den då och då och ös den – och om den blir för mörk så lägg lite ugnsfolie över.

Du kan också tillaga den i en slow cooker. Då lägger du kycklingen i grytan, och gör likadant. Tillaga på lägsta nivå i 5 timmar eller på högsta i 3. Ta sedan upp kycklingen och dra isär fileerna med en gaffel. Lägg tillbaka i grytan och tillaga ytterligare en stund, 1-2 timmar på lägsta och 1 timme på högsta. 

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Pestokyckling med rostad färskpotatis

Än är färskpotatisen fin, så den avnjuter jag gärna. Dillkokt i all ära men färskpotatis blir också supergod om man rostar den i ugnen.

Pestokyckling med ugnsrostad färskpotatis

Jag använder gärna kycklingbröst till denna rätt men det går lika bra att använda lår eller filé. Till 4 behöver du:

4 kycklingbröst
800 g färskpotatis
4 msk pesto

salt, peppar och raps-eller olivolja

Gör så här: Värm ugnen till 175° och smörj en stor ugnsform, eller klä den med bakplåtspapper. Krydda kycklingen med salt och peppar och bred hälften av peston över skinnsidan.

Skölj och skrubba potatisen och dela den i halvor eller kvartar. Lägg ut potatisen i ugnsformen, salta och peppra och ringla olja över och vänd potatisarna runt potatisarna lite. Klicka sedan över resten av peston. Lägg kycklingdelarna över potatisen och ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk. Låt rätten vila i några minuter innan du serverar. Servera gärna med en grönsallad.

Persisk kycklinggryta

Igår tipsade jag om det delikata persiska riset – vill förstås också jättegärna bjuda på denna underbara kycklinggryta som min persiska väninna brukar laga då och då!

Nedas kycklinggryta

1 kg kycklingvingar
4 medelstora hackade gula lökar
1 kg färska tomater, skållade och grovhackade
3 msk neutral olja
½ tsk cayennepeppar
2-3 msk vatten
1/4 tsk gurkmeja

salt och svartpeppar

Gör så här: Fräs löken med 3 msk olja i en tjockbottnad kastrull ca 4-5 minuter. Rör ner tomaterna med salt, gurkmeja, svartpeppar och cayenne. Låt sjuda under lock i ca 25 minuter.

Lägg ner kycklingvingarna i grytan, salta och peppra och tillsätt lite vatten. Låt puttra under lock i 45-60 minuter eller tills kycklingvingarna är kokta. Servera med ris, eller ännu hellre med persiskt ris.

Pastasås på kycklinghjärtan

Äter du inälvsmat? Det gör jag – och med stor njutning dessutom! Det är gott och förhållandevis billigt och kan tillagas på en mängd olika sätt. Häromdagen lagade jag en utsökt pastasås på kycklinghjärtan. Prova du också! Vissa matbutiker saluför dem färska, annars finns de ofta att få tag i i frysdisken.

Pastasås med kycklinghjärtan

400 g kycklinghjärtan
en rejäl klick smör
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk konjak eller whisky

Gör så här: Om du köpt djupfrysta hjärtan, så tina dem över natten i kyl. Tvätta och torka noga, och fräs i smör i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme så de blir lite knapriga.

Häll i löken och vitlöken, och fräs lite till. Häll på konjak och låt denna koka in och dra sedan ner värmen.

Smula ner en buljongtärning och häll på grädde och låt puttra på svag värme under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och servera till nykokt pasta.

 

Festliga fredagskycklingen kräver bara 4 ingredienser…

Äntligen fredag! En härlig dag då man gärna vill äta något festligt och gott – men det får gärna vara lättlagat och gå snabbt.  Jag har en favorit som jag gärna återkommer till just vid såna tillfällen – ursprunget har jag ingen aning om men det var min son som tipsade mig. Den tar förvisso 40 minuter på sig att bli klar, men eftersom den tillagas i ugn kan du ju passa på att koka pasta eller ris (eller vad du nu föredrar) och duka bordet medan middagen blir klar…

Kyckling med 4 ingredienser

Just det – 4 ingredienser och inte ett dugg mer (förutom de tillbehör du serverar den med) är allt du behöver för att laga en verkligt festlig och supergod fredagskyckling. Receptet är anpassat för 4 personer men är lätt att minska eller öka. Du behöver:

4 kycklingfiléer
4 stora tomater
1 burk pesto (grön eller röd, vilket du gillar bäst)
4 dl riven ost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Torka kycklingfiléerna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Fördela peston över kycklingen och skiva sedan tomaterna och lägg dem över. Sist på med den rivna osten och så in i mitten av ugnen. Tillaga i 40 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt och toppingen fått vacker färg. (Lägg lite bakplåtspapper eller ugnsfolie över mot slutet om du tycker osten blir för brun).

Servera med en sallad och, om du vill, ris eller pasta. (Jag tycker att tagliatelle passar väldigt bra till den här kycklingen!)

Smaklig måltid – och trevlig helg!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus