Spaghetti med bolognasås passar perfekt en höstlig eftermiddag

Nu är hösten här. Visst dröjer sig sensommarvärmen kvar ännu ett tag, men det känns i luften att vi går mot kyligare tider. Och inte mig emot, om jag ska vara ärlig. Jag gillar hösten, det har jag alltid gjort. Det är så mysigt när kvällarna blir mörkare, när man kan tända ljus och lyktor och krypa ihop i soffan med en bra bok, eller en spännande film.

Det är roligare att laga mat på hösten också, tycker jag. Goda soppor, grytor, långkok, en god pasta… Det känns liksom ännu mysigare att äta vid ett vackert dukat matbord om det mörknar lite utanför fönstret så att man kan pryda bordet med levande ljus.

Idag blir det spaghetti med bolognasås i mitt kök. Det finns många varianter på bolognasås – den här är jättegod!

Italiensk Bolognasås

2 gula lökar
1 morot
1 liten bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
2 msk olja, gärna olivolja
125 g knaperstekt sidfläsk eller bacon
400 g nötfärs
1 dl tomatpuré
2-3 dl rödvin
salt och svartpeppar efter smak
2-3 tsk örtkryddor, t ex basilika, timjan eller oregano
2 msk smör

Gör så här: Skala lök, morot och selleri och finhacka. Lägg allt i en gryta, pressa vitlök över och häll i olja. Fräs grönsakerna under lock på ganska svag värme några minuter.

Tillsätt det knaperstekta sidfläsket i grytan. Häll sedan i köttfärsen och fräs
alltsammans på medelstark värme 3-4 min. Häll i tomatpuré och vin. Krydda med örtkryddor och låt såsen koka på svag värme i 40-45 minuter. Rör ner smör vid serveringen och smaka av med salt och peppar.

 

Äntligen fredag!

Äntligen är det fredag, och denna fredag bjuder på strålande sol här i huvudstaden. Trots att det fortfarande bara är februari känns det som om det är lite vår i luften och det är välkommet. Även om vintern inte varit mycket till vinter så känner jag verkligen att ljuset ger nytt liv och ny energi, och jag njuter av att titta ut genom fönstret den här morgonen. Jag ska gå till blomsterhandeln och köpa mig en bukett tulpaner också, det ger lite extra mysig inramning till helgen.

Eftersom det är fredag blir det lite festlig middag ikväll, med en färsrätt som jag ofta återkommer till och som alltid gör succé.

Festlig fredagsgratäng

Den här rätten går att laga med vilken färs du vill. Du kan också ersätta mjölkprodukterna med veganska alternativ. Till 4 personer blir detta lagom:

Fräs 400 g färs i lite smör eller olja en stor stekpanna eller gryta. Salta och peppra. Tillsätt en burk färdiglagad pastasås, t ex Dolmio (eller gör en egen tomatsås med vitlök och örtkryddor – scrolla ner för recept). Låt puttra en kvart eller så tills köttfärsen tjocknat.

Lägg färsröran i en ugnsfast form. Hacka 4-5 tomater och 1 röd lök och fördela över köttfärsen. Lägg på 10-20 halverade svarta oliver. Häll av en burk kronärtskockshjärtan, hacka dem grovt och fördela även dessa över köttfärsen. Häll över bechamelsås och laga i mitten av ugnen på ca 200 graders värme i ungefär 20-30 minuter.

Bechamelsås

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk 
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker
2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker och ta från plattan. Rör ner den rivna osten och häll såsen över färsen.

 

Tomatsås

3 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk olja, helst raps eller oliv
1 burk passerade tomater
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan eller oregano

Gör så här: Fräs den hackade vitlöken i olja på svag värme. Tillsätt saffran, tomater och kryddor och låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Klart!

Burek – köttpirog från Balkan

Kärt barn har många namn, och den här brukar kallas både burek och börek. Omåttligt populär pirog som lagas över hela Balkan, och även i Turkiet, och som kan innehålla ost, spenat eller kött. Ibland görs den på filodeg, ibland på smördeg. Mitt favoritrecept ser lite annorlunda ut.

Burek på Idas vis

Jag blev bekant med burek först för något år sedan, då en bosnisk bekant gav mig sitt recept. Och jag fastnade direkt. Har du inte testat är det verkligen dags att göra det, för burek är bland det godaste man kan tänka sig i paj- och pirogväg. 

Här är min bosniska väninnas recept:

Deg:
500 g mjöl
1 msk salt
1 msk olja
2 dl
ljummet vatten

Gör så här: Blanda ingredienserna och arbeta samma till en smidig deg. Låt degen vila medan fyllningen förbereds.

Fyllning:
500 g köttfärs
2 gula lökar
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här: Hacka löken och fräs den i i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärs och stek tills den blir grynig. Salta och peppra – var gärna generös med svartpepparn!

Dela degen i 3 delar och kavla varje del så den blir rund och tunn. Pensla med olja och skär degen i fyra längder. Fördela köttfärsen längst kanterna på varje längd och vik över resterande de till långa rader. Ringla dem som bullar. Här finns en jättebra film som visar precis hur man gör!

Laga grekiskt: Moussaka

Det grekiska köket är gott och populärt, och undra på det! En av mina favoriträtter är denna…

Moussaka

Jag brukar grädda min moussaka på 175°, jag tycker den blir godare om den får lite längre tid på sig i ugnen. Det tar ca 40 minuter. Annars kan du grädda på 200-225° lite kortare tid. 

1 finhackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 msk olivolja
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
3 skivade auberginer

Ostsås:

3 msk smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt och vitpeppar
150 g riven ost

Gör så här: Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivoljan tills löken blir så där härligt mjuk och genomskinlig och klicka sen ner tomatpurén. Fräs ytterligare någon minut och lägg sedan i färsen. Stek under omrörning så den smular sig. Tillsätt tomatkrosset och låt såsen koka på svag värme medan du förbereder auberginer och ostsås.

Torka av aubergineskivorna och stek dem i olivolja i en stekpanna ca 1 min per sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Ostsåsen gör du så här: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken och låt sjuda en stund. Salta och peppra och dra såsen från plattan. Häll i osten och rör ihop.

Varva färsröra med auberginer och ostsås och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Tips! Gör den vegetarisk genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs, t ex quorn eller soja.

Den fantastiska färsen – tex mex till fredagsmyset!

Tacos och texmex verkar vara den nya fredagsmaten i Sverige. Nästan alla jag känner lagar texmex på fredagskvällen och visst är det mysigt – kryddigt, gott och med tillbehör som kan varieras i det oändliga!

Den här texmexgratängen passar utmärkt som fredagsmiddag – den innehåller färs, lök, majs, kidneybönor samt tacokrydda och salsasås – om du vill ha mild, medium eller het väljer du förstås själv!

Matmammans Texmexgratäng 

400 g nötfärs
1-2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk salsasås
1 dl vatten eller rödvin
1 burk majs
1 burk kidneybönor

Tortillachips och riven ost

Gör så här: Bryn färs och finhackad lök samt krossad eller finhackad vitlök i lite olja i en gryta. Häll över tacokryddan och rör om. Tillsätt vatten (eller ännu hellre vin) och salsasås och låt puttra på svag värme under lock ca 15 minuter. Låt majskornen rinna av och skölj kidneybönorna. Rör ner dessa i köttfärsröran och häll alltsammans i en ugnsfast gratängform. Stick ner lite tortillachips här och var i färsen och toppa med riven ost, gärna en lagrad. Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med valfria tillbehör, t  ex tomater, gurka, sallad, avocado, gräddfil, salsa, majskorn, tortillachips, bönröra – så kallade refried beans.

Refried beans finns att köpa som konserv i texmexhyllan men det är också lätt att göra själv.

Häll av en burk pintobönor eller kidneybönor och skölj dem. Skala 2 hackade röda eller gula lökar och fräs med 2 pressade vitlöksklyftor. Låt löken bli mjuk utan att  den får färg och strö över lite socker, gärna råsocker eller brun farin. Mosa i bönorna, lite i taget, och mosa med en gaffel i lökröran. Krydda med chilipulver och salt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den fantastiska färsen – till pasta

Spaghetti med köttfärssås är en klassiker. Och färssåsen går att variera i det oändliga. Den här rosmarindoftande pastarätten är en middagsfavorit hos oss!

Tagliatelle med färs och svamp

300 g torkad tagliatelle
400 g köttfärs
100 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin
1 pkt passerade tomater
1 tsk strösocker
4 krm salt
olja
60 g parmesanost

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på paketet (tänk 1 liter vatten och 1/2 msk salt/100 g pasta). Dela champinjonerna,
tomaterna och låt det koka ca 10 minuter (späd ev med vatten). Häll ner rosmarinen och smaka av med en nypa socker
och Falksalt hushållssalt. Vänd ner tagliatellen i pastan och riv över parmesanosten. Servera och njut!

 

Den fantastiska färsen – här i piroger

Köttfärs är en favorit i mitt kök. Färs går ju att använda på så många olika sätt, dessutom finns det en massa vegetariska/veganska färssorter som går att ersätta köttfärs med om man vill undvika kött. Denna vecka bjuder jag på några av mina färsfavoriter. Först ut härliga piroger!

Färspiroger med ingefära och salladslök

Jag gillar piroger. Dels är de roliga att baka och tillreda, dels smakar de ju så otroligt gott, antingen som lunch eller en festlig vickning eller varför inte som utflyktsmat? Jag brukar använda fläskfärs i de här pirogerna, för det passar så bra med ingefärskryddningen just till fläskkött. Recptet ger 10 piroger men du kan med fördel dubbla, piroger är ju toppen att frysa in. 

10 djupfrysta kvadratiska smördegsplattor
250 g fläskfärs
Ca 5 cm färskriven ingefära
45 salladslökar skurna i strimlor
1 paket bacon, finklippt eller hacka
salt och peppar

Gör så här: Bryn färsen tillsammans med bacon på medelstark värme i lite olja. När färsen börjar få lite färg kan du tillsätta salladslöken och låta den bryna med en stund. Dra ner värmen på sparlåga och tillsätt ingefära, salt och peppar, och låt puttra 5-10 minuter. Dra av från plattan.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela sedan färsröran på dem. Vik ihop så du får trekantiga piroger och tryck ihop vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera varma, ljumma eller kalla med en sallad.

Självklart går det att ersätta färsen med vegofärs av något slag!

Vill du göra egen pirogdeg? Här är ett bra och lättbakat recept!

Pirogdeg med jäst

Räcker till 10-12 piroger, men går utmärkt att dubbla om du vill göra en större sats!

100  g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk strösocker (eller ännu hellre råsocker)
Knappt 1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl + lite till utbakning

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingerljummet. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter och låt den seda jäsa i ca 40 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen.

När degen jäst färdigt ska den vältas ut på mjölat bakbord och knådas smidig. Dela i 10-12 delar och platta ut fyrkantiga eller runda plattor. Fördela fyllningen, vik över lock till trekanter eller halvmånar och grädda som ovan.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus