Höstbaka med säsongens frukter och bär: Päronkaka

Päron är härliga frukter och du som har tillgång till ett eget päronträd är verkligen lyckligt lottad! Varför inte låta päron spela huvudrollen i en riktigt god mjuk kaka?

Mjuk päronkaka med smörkräm

75 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 päron, urkärnade och skurna i småbitar
(eventuellt 4-6 droppar päronessens)

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Rör ner övriga ingredienser och blanda till en slät smet.

Häll i smord form (antingen en med löstagbar botten, eller en form du klätt med bakplåtspapper) och lägg ner päronklyftor.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i 35-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp. När kakan kallnat helt delar du den i två bottnar.

Smörkräm

200 g smör
4 äggulor
4 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
8 droppar grön hushållsfärg
1-2 tsk päronessens

Gör så här: Rör smöret och äggulorna till smörkrämen. Blanda i övriga ingredienser. Bre smörkrämen på nederdelen av kakan och lägg ihop.

Höstbaka med säsongens frukter och bär: Plommonkaka

Nu dignar trädgårdarna av godsaker – varför inte passa på att fylla frysen med härliga kakor och bullar med frukt och bär i huvudrollen?

Plommonkaka som smakar mer

Den här kakan har sitt ursprung på Balkan och är jättegod. Vill du kan du förstås byta ut plommonen mot någon annan frukt du gillar, t ex päron. Då blir det bra med kanske 3-4 päron, skalade och skurna i mindre bitar.

4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet citronskal från 1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smält smör
20 plommon, urkärnade och halverade 

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och rör om. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och citronskal och tillsätt detta till äggsmeten.

Smörj en liten långpanna på ca 20×30 cm och häll i smeten. Fördela plommonhalvorna över och grädde på 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

Låt kakan svalna, skär i fyrkanter och strö gärna lite florsocker över.

Tips! Du kan också grädda den i en vanlig rund sockerkaksform, som på  bilden.

Sommarbaka med bär: Knäckig blåbärskaka

Blåbär tillhör mina favoritbär, och det brukar bli blåbärspaj lite titt som tätt under ”blåbärstiderna”. Men blåbär gör sig också perfekt i en vanlig sockerkaka, eller som här – under ett knäckigt täcke…

Blåbärskaka

Otroligt lättbakad och god kaka som med fördel kan serveras med en klick vaniljsås eller vispgrädde.

3-4 dl blåbär
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
25-30 g kallt smör
pärlsocker eller flagad mandel

Gör så här: Smöra en liten ugnsfast form på ca 20×30 cm. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner vetemjölet. Häll smeten i formen och fördela blåbären jämnt över ytan. Skiva sedan smöret med osthyvel och fördela över ytan. Strö pärlsocker eller flagad mandel över och grädda i mitten av ugnen på 200 grader o ca 15 minuter.

Tips! Det går förstås lika bra att använda andra bär, t ex hallon eller björnbär.

 

Sommarbaka med bär: Marängrulle

Vad slår en härlig marängrulle? Inte mycket!

Marängrulle

God som en tårta – och mycket enklare att göra än man kan tro!

Kakan:

6 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllningen:

3 dl vispgrädde
2-3 dl färska bär, eller avrunnen fruktcocktail

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna under omrörning – var noga med att inte låta flingorna bli brända! Ta av från plattan och låt svalna.

Vispa äggvitorna med sockret tills du får en fin och blank marängsmet. Blanda i potatismjölet och hälften av kokosflingorna i marängsmeten.

Bred ut eller spritsa marängsmeten på bakplåtspapperet i långa strängar tätt intill varandra. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Ta ut plåten och vänd marängen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet och låt svalna helt. Vispa grädden fast och bred ut den över marängen. Fördela bären, eller den avrunna fruktcocktailen, över grädden och rulla ihop till en fast rulle med skarven neråt. Förvara kallt fram till servering. Sikta över florsocker och garnera med bär och kanske lite vispad grädde.

 

Sommarbaka med bär: Rabarberkaka

Äntligen semestertider! För mig blir det ”hemester” även denna sommar men det gör mig då rakt ingenting. Det finns ju så mycket att se och göra även här hemma – för mig räcker det med att ha picknick vid nån mysig liten sjö för att det ska kännas som semester. Och ”semesterkakorna” får gärna innehålla färska bär av olika slag. Den här veckan tipsar jag därför om några härlig kakor med bär i huvudrollen.

Långpannerutor med rabarber

Det här är en lättbakad och mycket god långpannekaka som smakar supergott till sommarfikat! Du kan så klart byta ut rabarbern mot motsvarande mängd av annan frukt eller bär. 

3 ägg
2 dl råsocker
100 g smör
1 dl mjölk eller gräddmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2-3 dl rabarber i småbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda det med filen. Rör ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Rör om så allt blandas ordentligt och häll sedan smeten i en smord och ev bröad långpanna 20×30 cm. Fördela rabarbern över smeten och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Ambrosiatårta – en klassiker från förr

Ambrosiatårta är en riktig klassiker. En härlig sockerkaka med smak av apelsin som fylls med vaniljkräm och garneras med florsocker och syltade apelsinskal. När jag bakar den tänker jag alltid på min mamma. Hon var verkligen en hejare på att baka mjuka kakor, och det här var en av hennes paradkakor.

Ambrosiatårta

150 g smör
3  ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
skal från en apelsin
saft från 1/2 apelsin

Fyllning:
ca 2-3 dl vaniljkräm av marsantyp

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk apelsinjuice
syltade apelsinskal

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form på ca 1 1/2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner bakpulver, apelsinskal och saft. Tillsätt mjölet och smöret och blanda varsamt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 grader. Låt kakan kallna och dela den sedan i två  bottnar. Bred vaniljkrämen på ena bottnen och lägg på locket.

Häll upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan apelsinsaften. Rör till en smidig smet. Blir den för lös så tillsätt lite mer florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med syltat apelsinskal.

Tips! Uteslut fyllningen om du hellre vill ha en vanlig mjuk kaka. Då kan du kalla den för Ambrosiakaka istället. Låter lika vackert det – och är nästan lika gott!

Vetebullar med apelsinfyllning

Vetebullar är en klassiker till kaffet och det är klart man vill ha en laddning i frysen att ta fram när man får fikagäster, eller bara blir sugen i största allmänhet. De här får härligt sötsyrlig fyllning av apelsin.

Vetebullar med apelsin

Apelsinbullar är en av mina favoriter och alldeles särskilt så här vintertid, när citrusfrukterna är som saftigast och godast. Välj blodapelsiner eller vanliga, vilket du föredrar – det blir lika gott vilket som!

Till degen:

1 pkt jäst
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Till fyllningen:

100 g rumsvarmt smör
rivet skal av en apelsin
½ dl florsocker
1-2 tsk vaniljsocker

Pensling:

uppvispat ägg och pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 250 grader, och rör ihop fyllningen. Vaniljsockret är egentligen inte nödvändigt men passar fint ihop med den lite syrliga apelsinen.

Vält ut den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred på apelsinkrämen. Vik kakan tre gånger, platta till lite och skär 1½ cm långa remsor och vrid till knutar. Jag brukar grädda dem i formar, men de blir fina även utan bullformar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Vårliga cupcakes med blodapelsinfrosting

Jag tröttnar aldrig på cupcakes och bakar dem oftare än jag kanske borde. Men det som inte går åt vid kaffestunderna här hemma ges bort till vänner och grannar så förhoppningsvis är det en winwin-situation även för dem…

Just nu passar det bra att smaksätta dem med apelsin. Apelsinerna är ju som godast just nu, och framför allt blodapelsinerna. Prova det här receptet där både smeten och frostingen är smaksatt just med blodapelsin. Givetvis kan du byta ut apelsinerna mot annan citron, lime eller klementin.

Cupcakes med blodapelsin (ca 16 st)

4 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
(ev 1 liten nypa salt)
2 ägg
2 dl färskpressad blodapelsin
1/2 dl starkt kaffe
1 1/2 dl gräddfil eller creme fraiche
det rivna skalet av en blodapelsin

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om ordentligt. Tillsätt ägg, apelsinsaft, gräddfil och apelsinskal. Rör om, eller vispa med elvisp på låg hastighet, tills allt är blandat och fortsätt sedan att vispa tills smeten blivit smidig och blank.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt – eller ställ dubbla pappersformar stadigt på en plåt – och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda i 175-180 grader i ca 20 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

Frosting

100 g färskost av philadelphiatyp
75 g mjukt smör
rivet skal av en blodapelsin
3 msk färskpressad blodapelsinsaft
3 dl florsocker
ev några droppar gul karamellfärg

Gör så här: Rör samman allra ingredienserna tills du har en smidig smet. Vispa med elvisp tills frostingen är riktigt fluffig och bred eller spritsa ut den på dina cupcakes. Garnera med valfri dekoration, t ex strössel, syltat apelsinskal, kokosflingor eller vad du gillar mest!

Baka en härlig red velvet cake till helgen

Amerikanska tårtor är fantastiskt maffiga och goda. Den här klassikern med sydstatsanor, Red Velvet Cake, pryder sin plats på vilket kaffebord som helst och smakar verkligen mer! Namnet har den fått efter den djupröda färg som uppstår när filmjölk, kakao och vinäger blandas. Röd karamellfärg är alltså inte nödvändig, men fördjupar färgen och gör tårtan ännu snyggare.

Red Velvet Cake

Vispa 4 ägg med 3 dl strösocker. Blanda 4 dl vetemjöl med 2 tsk bikarbonat1 msk vaniljsocker1 tsk salt  och 2 msk kakao i en skål och rör ner detta i äggblandningen.

Blanda så i 1 msk vitvinsvinäger1 dl filmjölk och 1 dl raps- eller solrosolja. Tillsätt också lite röd karamellfärg.

Smörj och bröa en rund form, och grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader i 35-45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp den (eller använd en form med löstagbar kant).

Medan kakan kallnar gör du frostingen till fyllning och garnering. Till den behöver du 500 g färskost av philadelphiatyp3½ dl florsocker samt 1 msk vaniljsocker och eventuellt också 50 g rumsvarmt smör. Vispa samman allt, helst med elvisp, tills du har en riktigt krämig frosting.

Dela kakan i fyra bottnar och lägg ihop dem en och en med frosting emellan. Avsluta med ett lager frosting på och runt tårtan. Garnera med strössel eller kokos.

Baka sockerfritt – kardemummaskorpor

Skorpor är alltid rätt – till te, kaffe eller till efterrättskrämen. De här innehåller inget socker alls.

Kardemummaskorpor

Jag använder SteviaVital till de här skorporna, men vill du kan du givetvis byta ut det mot motsvarande mängd av strösocker eller annat sötningsmedel. Receptet ger ungefär 80 små skorpor – om du tycker det blir för mycket går det jättebra att halvera receptet! Du behöver:

250 gram rumsvarmt smör
3-4 msk stött kardemumma
2-3 msk SteviaVital steviasocker samt ½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas men vanilj gifter sig fint med kardemumma)
1 ägg
2 dl mjölk eller fil
9-10 dl vetemjöl + 2 tsk bakpulver

Gör så här: Rör smöret mjukt med sötningsmedel, vaniljsocker och salt. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt mjölblandningen omväxlande med äggblandningen.

Arbeta ihop degen, antingen för hand eller i matberedare. Dela degen i 8 bitar och rulla tio små kulor av varje degbit. Lägg på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Låt skorporna svalna lite och skär dem sen i två delar med vass kniv eller gaffel. Låt dem torka på 75-100 grader i ca 30 minuter eller tills de torkat och blivit spröda.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus