Fira Kanelbullens dag med kanelbullar på snabben

I morgon, den 4 oktober, firar vi Kanelbullens dag. För dig som har ont om tid, men ändå vill känna doften av härliga kanelbullar i köket (istället för att köpa färdiga) kommer här ett recept som är perfekt att ta till när tiden inte riktigt räcker till.

Kanelbullar på snabben

De här bullarna bakas med bakpulver istället för jäst och tar inte längre tid att baka än en mjuk kaka. Ät dem nybakade och frys in det som eventuellt blir över. Satsen ger ca 20 goda kanelbullar.

3 tsk bakpulver
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk, gärna gammaldags
1/2 dl strö- eller råsocker
1 krm salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strö- eller råsocker
1-2 tsk kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker och/eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och blanda ner i mjölken i en bunke. Tillsätt salt och socker och rör om. Häll i vetemjöl blandat med bakpulver och arbeta degen väl, så den blir mjuk och smidig. Kavla ut till en stor rektangulär platta.

Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen och bred krämen över degplattan. Rulla ihop och skär rullen ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

 

Rulltårta till sommarkaffet

Jag är galet förtjust i rulltårta. Min mamma var en verklig hejare just på rulltårtor och kunde slänga ihop en rulltårta på två röda, och sen avnjöt vi den till eftermiddagskaffet.

Mina rulltårtor blir aldrig så där runda och fina som mammas – men lika goda. Och jag använder fortfarande hennes recept…

Rulltårta – ett grundrecept

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

äppelmos eller sylt, t ex hallon eller krusbär

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta i äggsmeten. Häll i långpanna (ca 30×40 cm) och grädda i 250 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i 5-6 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du sockrat med strösocker. Bred genast på sylt i ett tunt lager och rulla ihop – om du väntar tills kakan kallnat är det risk för att den spricker. Rulla in rulltårtan i ugnsfolie så skarven kommer neråt och låt kallna. Skär i skivor och servera till kaffe.

Tips! Byt ut hälften av vetemjölet mot potatismjöl, så blir kakan mindre benägen att spricka och du kan rulla ihop den även när den är kall.

Goda, somriga mandelbullar utan mjölk

Vad går upp mot att fylla en picknickkorg med nybakade bullar och bege sig till stranden när man är ledig? De här mandelbullarna är bakade helt utan mjölk och brukar gå åt som smör!

Mjölkfria mandelbullar

50 g jäst (1 paket)
5 dl mandeldryck (eller annat veganskt alternativ till mjölk)
150 g mjölkfritt margarin
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk nymald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Till fyllningen:
75-100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

100 g hackad mandel
½ dl strö- eller råsocker

Uppvispat ägg och hackad mandel till garnering

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mandeldrycken, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degvätskan i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 225-250 grader.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred på margarin och strö över socker och hackad mandel och baka ut till bullar.

Bullar kan man baka ut på flera sätt. Antingen rullar du ihop degkakan och skär centimetertjocka bitar av den, eller så kan du baka ut den till knutar. Då viker du degen mitt över, kant mot kant – eller viker upp hälften, sedan resten så det blir tre lager. Skär sedan i centimetertjocka remsor. Ta en remsa och håll ena sidan mellan fingrarna i ena handen och den andra sidan mellan fingrarna i andra handen. Snurra sedan var sida åt varsitt håll, så att remsan blir tvinnad. Knyt ihop den till en knut och lägg i bullform.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg  eller – om du vill ha helt veganska bullar – med lite mandeldryck och strö över hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Tips! Byt ut mandeln mot hackade nötter, det blir också jättegott!

Midsommarmaten: Den klassiska jordgubbstårtan

En läcker jordgubbstårta hör midsommaren till! Den här dignar av de läckra bären och lämnar ingen tårtälskare oberörd…

Midsommartårta

Bottnar:
150 g smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med en matsked florsocker, mellan bottnarna. Vispa så 3 dl grädde och bre över tårtan. Garnera med massor av hela vackra jordgubbar. Klart!

Baka härliga citronrutor till helgfikat

Jag bakar en hel del glutenfritt, eftersom jag gärna vill ha något i frysen att bjuda mina vänner som inte tål gluten. De här citronrutorna är så magiskt goda att jag bakar dem även till mig själv…

Glutenfria citronrutor

Lättbakat och gott. Självklart kan citronen bytas ut mot annan citrus! Till ca 24 bitar behövs:

200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
skal och 1 msk saft av 1 citron
¾ dl mjölk
4 ½ dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
ev 1 tsk vaniljsocker

Glasyr
4 dl florsocker
2–3 msk citronsaft
ev kokosflingor till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt äggen och vispa lite till. Tillsätt sedan citronskal och citronsaft samt mjölk i äggblandningen.

Blanda samman mjölmix, bakpulver och ev vaniljsocker i en skål. Rör ner det i äggsmeten. Bred sedan ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 25×30 cm, Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i 25-30 minuter. Låt den kallna.

Rör ihop florsocker och citronsaft till en glasyr. Bred ut den över kakan och strö, om du vill, kokos över. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

Baka goda saffransbullar till Lucia

Nu knackar Lucia strax på dörren igen – finns det en mer stämningsfull tradition? Och vill man inte baka de traditionella luslsekatterna kanske man hellre bakar de här goda fyllda bullarna istället.

Saffransbullar med vanilj och suckat

Ljuvligt goda saffransbullar fylla med vanilj och suckat (torkat citrusskal). Ugnsvärme: ca 250 grader. För ca 20-25 stycken behövs:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 sockerbit
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g suckat

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingerljummet). Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran, socker och salt samt det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

Rör under tiden i ordning smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång platta och fördela fyllningen på de båda plattorna. Strö också över suckaten.

Vik degplattan dubbel och skär den i remsor om 1 1/2 cm. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk.

Adventsbaket: Kejsarkronor

De här bakverken är ett slags lättbakade och mycket goda struvor. De smakar allra bäst nyfriterade, men vill du spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem sen en stund i ugnen innan du serverar.

Kejsarkronor

2 ägg
2 tsk strösocker
1 knivsudd
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
frityrolja eller kokosfett
strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast.

Tjuvstarta advent med härlig mjuk pepparkaka…

Mjuk pepparkaka hör till i advent. Nu är vi visserligen inte riktigt där än, men vem har sagt att man inte kan njuta av detta underbara bakverk även i november?

Mjuk pepparkaka i långpanna

Den här kakan är härligt kryddig och god och får smak inte bara av julens härliga kryddor utan även av apelsin. Passa på att frysa in lite till 1 adventskaffet, men frys in den utan glasyren.

6 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
6 ½ dl strösocker (eller lika delar av farin och strö)
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2-3 tsk mald ingefära eller kardemumma (eller hälften av varje)
1 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
skal och saft av en apelsin
250 g smör
2-3 matskedar lingonsylt och en näve russin

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop fil och socker till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i filsmeten. Blanda i lingonsylten, apelsinskal och -saft och russinen och häll sist det smälta smöret.

Häll smeten i en stor långpanna (antingen smord eller klädd med bakplåtspapper) och grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär 35-40 minuter.

Gör glasyren medan kakan svalnar:

1 ask Philadelphiaost eller annan naturell färskost
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl florsocker
rivet skal av en apelsin

lingon eller röda vinbär

Gör så här: Rör samman smöret med florsocker och vaniljsocker. Blanda i färskosten och rör tills blandningen blir jämn och fin. Bred glasyren över kakan och garnera med djupfrysta lingon eller vinbär.

Baka goda äppelmuffins till helgmyset

Äpplen, äpplen, äpplen… Jag tröttnar aldrig på äpplen och enligt min mening kan man aldrig får för många recept på kaffebröd och desserter med denna ädla frukt. Varför inte förgylla vardagen med detta härliga recept på äppelmuffins?

Äppelmuffins med kanel

125 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller filmjölk
2 äpplen
1 msk råsocker + 1 msk kanel till fyllning
en nypa salt
muffinsformar (12 st)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och rör smör och socker poröst. Vispa ner ett ägg i taget i smörblandningen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda väl och tillsätt mjölken.

Kärna ur äpplena (skala dem eventuellt) och skär dem i tunna skivor. Blanda kanel, råsocker och en nypa salt i en skål och vänd äppelskivorna i sockret, så att de blir helt täckta.

Fyll hälften av smeten i muffinsformar, lägg i äppelskivor och fördela sedan resten av smeten i formarna. Grädda på nedersta falsen ca 15-20 minuter. Pudra lite florsocker över dem när de har kallnat och avnjut med en kopp kaffe – eller varför inte med ett glas iskall mjölk.

Tips! Byt ut kanelen mot kardemumma, det blir också jättegott!

Ambrosiatårta till helgens fikastunder

Ambrosiatårta är en riktig klassiker. En härlig sockerkaka med smak av apelsin som fylls med vaniljkräm och garneras med florsocker och syltade apelsinskal.

Ambrosiatårta

150 g smör
3  ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
skal från en apelsin
saft från 1/2 apelsin

Fyllning:
ca 2-3 dl vaniljkräm av marsantyp

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk apelsinjuice
syltade apelsinskal

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form på ca 1 1/2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner bakpulver, apelsinskal och saft. Tillsätt mjölet och smöret och blanda varsamt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 C. Låt kakan svalna och dela den sedan i två  bottnar. Bred vaniljkrämen på botten och lägg på locket.

Häll upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Rör till en smidig smet. Blir den för lös så tillsätt lite mer florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med syltat apelsinskal. 

Tips! Kakan blir god även utan vaniljfyllningen. Då kan du kalla den för Ambrosiakaka istället.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus