Porterstek blir en härligt söndagsmiddag!

Det finns inte mycket som går upp mot en klassisk söndagsstek. Idag blir det porterstek i mitt kök, serverad med ugnsrostad potatis, gelé och syltlök.

En klassisk porterstek är dessutom lätt att laga – och såsen blir himmelst god! Det här behöver du:

1 – 1½ kg nötstek (t ex fransyska, rostbiff men även billigare kött såsom högrev går mycket bra)

Koka köttet med:

1 flaska  porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 pepparkorn (jag föredrar vitpeppar men svartpeppar fungerar givetvis lika bra!
2 lökar, delade i klyftor
1 morot, skuren i bitar

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här: Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i en gryta som är stor nog att rymma köttet. Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det kan gärna ligga lite trångt och se till att kokspadet når halvvägs upp runt köttbiten. Koka sedan i en halvtimme under lock. Vänd sen köttet och stick ner en köttermometer mitt i köttbiten – när den visar på 72 grader är steken färdig. Men låt den gärna ligga kvar i kokspadet en kvart eller så innan du tar upp den!

Sila av kokspadet och mät upp hur mycket det är. Späd med vatten eller buljong till 8 dl. Vispa sedan ut mjölet i ungefär hälften av grädden – se till att smeten blir slät och fin! Häll spadet, redningen och resten av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning (man kan behöva vispa lite också, så att mjölet inte klumpar sig) och låt den sen puttra i ett par minuter.

Servera sedan med valfri potatis och tillbehör. Jag föreslår gelé, kokta blomkålsbuketter och syltlök, men inlagd gurka är också mycket gott liksom nykokt sparris.

Höstlig husman med kål i huvudrollen

Just nu är hösten som allra mysigast, tycker jag. Visst, regn och rusk är det. Men inomhus lyser lyktor och ljus och det är härligt att krypa upp i soffan och läsa en bok eller se en bra film, eller ännu hellre deckarserie. Jag är helt galen i brittiska deckarserier så det finns en del att välja på. Just nu förgyller jag kvällarna med ”Father Brown”, som går på TV 8 om söndagarna och som jag spelar in så att jag kan se flera avsnitt i följd. Det är lite min grej, det – att ”maratontitta” på bra serier.

En annan serie som jag älskar är ”Shetland”. Så mycket, faktiskt, att jag till sist blev tvungen att resa dit. Det var en verkligt häftig upplevelse att befinna sig intill Jimmy Perez eget hus, vill jag lova…

Kommissarie Perez med dambekant utanför sitt hem i Lerwick, på Mainland (Shetlands huvudö)
Och så här ser det ut på riktigt.

Jag tycker också om att laga mat så här års – särskilt enkel och värmande husmanskost med enkla, men goda råvaror. En av de råvaror jag verkligen gillar är kål i alla former…

Stuvad blomkål

Stuvad blomkål är en riktig pärla i den svenska husmansmenyn ochpassar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk, gärna med kokt potatis till. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då enbart kokt potatis och en god sallad.

1 blomkålshuvud
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)
½ – 1 salt
vitpeppar efter smak
en liten gnutta strösocker

Gör så här: Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar.  Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.

Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast.

Tips! Du kan ersätta blomkålen med vitkål. Skär då vitkålen i småbitar och förkoka den på samma sätt, och gör stuvningen likadant.

Lättlagat mitt i veckan…

Den senaste veckan har varit sanslöst stressig, med en massa extra jobb och alldeles för lite tid till att bara ta det lugnt och vara. Jag hoppas på en något mindre stressig vecka framöver, då jag ska åka till Rom några dagar. Å andra sidan åker jag till Rom för att jobba så det kan nog tänkas bli lite hektiskt även då. Men idag har jag tagit ledigt mitt i veckan och sitter och skrotar i morgonrock vid den tid då jag normalt sitter på tunnelbanan på väg in till kontoret. Det känns riktigt, riktigt skönt!

Enkel middag ska jag laga idag också – en av barndomens favoriter…

Korv Stroganoff

400 g falukorv, skuren i bitar eller strimlor
2 finhackade gula lökar
3 dl creme fraiche eller syrad grädde
2 msk tomatpuré
½-1 msk kinesisk soja
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här: Fräs löken i smöret i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt korven och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, gräddfil och soja och koka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med nykokt ris.

Svårare är det inte att laga sig en husmansmiddag!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vego: Butternut i en härlig pytt

Butternutpumpa är en variant av arten Cucurbita moschata. Smaken är söt och nötig, liknande den stora orangefärgade pumpan men godare om du frågar mig. Skalet är gult och fruktköttet orange. När den är riktigt mogen blir fruktköttet både sötare och fylligare och man kan använda fruktköttet på många olika sätt, i både matlagning och bakning.

Rotfruktspytt med butternutpumpa

1 butternutpumpa, skalad och urkärnad och skuren i tärningar
1-2 morötter, skurna i tunna slantar
2 palsternackor, ansade och fint skurna
1 medelstor purjolök, ordentligt sköljd och finstrimlad
1 påse quornbitar, 300 g

olivolja till stekning

Gör så här: Fräs morot, pumpa och palsternacka i olivolja på medelstark värme några minuter. Dra ner värmen lite och låt puttra en stund, tills rotsakerna börjar mjukna. Lägg då i den strimlade purjon och rör om. Salta (gärna med grovsalt) och peppra på generöst med svartpeppar. Tillsätt sedan quornbitarna och rör om, låt puttra några minuter tills quornet fått färg och blivit genomvarmt.

Servera med rödbetor och kanske en god getostcreme (lika delar getost och creme fraiche med lite salt och peppar i).

Tips! Den som inte äter helveganskt, utan blandar lite mer respektlöst kan givetvis servera med ägg på klassiskt sätt, det gör vi ofta och det är också jättegott!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lättlagat till vardags: Korv Stroganoff

Ibland blir jag sugen på något riktigt lättlagat. Som Korv Stroganoff, till exempel. Minns min mammas vardagsstroganoff från barndomen och blir lätt lyrisk… Så här lätt är det att tillaga den:

Korv Stroganoff

400 g falukorv, skuren i bitar eller strimlor
2 finhackade gula lökar
3 dl gräddfil
2 msk tomatpuré
½-1 msk kinesisk soja
salt och peppar

smör till stekning

Gör så här: Fräs löken i smöret i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt korven och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, gräddfil och soja och koka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med nykokt ris.

Husman: Fläskpannkaka

En av mina husmanfavoriter är fläskpannkaka. Det är inte bara gott och billigt utan dessutom otroligt lättlagat.

Gör en pannkakssmet på 3 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 6 dl mjölk. Vispa ner 3 medelstora ägg (eller 4 små) och blanda till en jämn och fin smet.

Skär ca 300 g rimmat sidfläsk i tärningar och lägg ut på en smord plåt med ganska höga kanter. Häll över pannkakssmeten och sätt in i mitten av ugnen på ca 180-200 grader. Grädda tills pannkakan fått fin färg och servera med lingon eller annan valfri sylt (jag älskar blåbärssylt till!), eventuellt en god råkostsallad med morot och vitkål och ett glas kall mjölk.

Det går också bra att använda bacon istället för sidfläsk, eller varför inte rökt skinka om man vill ha en lite magrare fläskpannkaka? Och vill man kan man grädda tunna fläskpannkakor i stekpannan – det är också jättegott. Det är bara att lägga i ett par fläsk- eller baconbitar i stekpannan och sen hälla över pannkakssmet och grädda precis som vanligt. Servera på samma sätt och njut av en härlig husmansmåltid!

Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor - en variant på ugnspannkakan.
Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor – en variant på ugnspannkakan.

Husman på österrikiska

Rotmos och rimmad fläsklägg är en verklig husmanklassiker. Men fläsklägg kan serveras på andra sätt också, och den österrikiska varianten där färsk lägg ugnssteks med kummin och serveras med surkål och knödel är en riktig höjdare. Den tar sin tid att göra men resultatet är väl värt besväret!

Fläsklägg med surkål och knödel

4 färska framlägg (eller ca 1 kg vanlig lägg – färsk)
kumminfrön
salt och peppar

Surkål:
1 burk surkål (500 g)

1 gul lök
några krossade enbär
en liten bit rökt sidfläsk
salt, peppar och lite socker

Knödel:
1 formfranska (gärna dagsgammal)

1 påse torrjäst
200 g idealmjöl
1 ägg (eller 2 om de är små)
salt och vatten

Gör så här: Salta och peppra läggen och strö över generöst med kumminfrön. Stek den i ugnen 2-3 timmar beroende på storlek och ös då och då med vatten så att svålen blir härligt knaprig.

Under tiden gör du knödeln. Smula brödet och tillsätt jästen, mjölet, ½ tsk salt och lite vatten – den ska ha smidig konsistens. Forma till små knubbiga limpor och låt jäsa en timme. Koka därefter upp lättsaltat vatten och lägg i limporna – det brukar ta ungefär en kvart, tjugo minuter innan de är klara. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av och skär dem sedan i rejäla skivor.

Fräs surkål, hackat sidfläsk, krossade enbär och tunt skivad lök i lite smör. Tillsätt sedan salt och peppar efter behag, lite socker.

Servera anrättningen med en mustig öl – eller varför inte mjölk?

Härligt festlig husmanskost!

Klassisk köttsoppa är perfekt höstmat

autumn-1685924_1280Nu är hösten här, i alla fall i Stockholm. Efter flera septemberveckor med högsommarvärme och strålande sol kom nu blåsten och regnet och de flammande löven på en enda gång och när jag sitter här vid mitt skrivbord och ser ut genom fönstret tänker jag att det är bra mysigt ändå, detta med årstider. Jag älskar alla årstider men hösten är den tid som känns allra mest avspänd. Så kravlös, mysig och enkel. Regnet råder en bot på med paraply och tåliga kläder, och rusket skapar mys inomhus med hjälp av några värmeljus. Och så blir ju matlagningen så mycket roligare. Mustiga långkok, husmanskost och hembakat bröd smakar alldeles särskilt gott när höstregnet slår mot fönstret… Varför inte koka en klassisk köttsoppa? Det tar sin tid men soppan sköter det mesta själv, medan du pysslar med annat. Duka med vacker duk och levande ljus och vardagsmiddagen blir en riktig fest!

Mormors klassiska köttsoppa

Receptet blir bra för 6-7 personer, men har du ett mindre hushåll går det ju utmärkt att spara överbliven soppa i kylen en dag eller två eller frysa in för kommande soppluncher.

Ca 1 kg benfritt nötkött (eller 600-700 g benfritt plus några hekto oxsvans)
Ca 2,5 l vatten
En dryg matsked salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
4-5 morötter
1 stor purjo (eller 2 gula lökar)
3 palsternackor
1 bit rotselleri (inte för stor, för sellerismaken är ganska dominant – och den som inte
gillar selleri kan utesluta den helt)
2-3 buljongtärningar (grönsaks, kött eller oxbuljong)
(1 burk konserverade ärter)
generöst med persilja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör så här: Koka upp vattnet och lägg i köttet. Skumma innan du saltar och häller i pepparkornen, buljongtärningarna och lagerbladen. Låt köttet koka i 1½ – 2 timmar så det blir mört och fint.

Ta upp köttet ur grytan och sila buljongen. Skala och skiva (eller hacka) rotsaker och lök och låt koka i buljongen i 15-20 minuter. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner i soppan och häll i de konserverade ärterna (gärna med spadet) och rejält med finklippt eller hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och servera med mjölk eller lättöl, och knäckebröd eller en god limpa med stark ost.

Den som vill gör det hela ännu lite festligare och vispar ihop en klimp till  soppan. Det gör du enkelt så här:

Vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.  Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Alternativt kan man koka klimpen direkt i köttsoppan men då blir soppan lätt lite grumlig. Det har förstås ingen betydelse för smakens skull så gör som du tycker verkar enklast och bäst!

Tips! Klimp kan bli en god måltid i sig, med en mustig köttbuljong till – något att prova för den som har ont om tid men ändå vill unna sig riktig husman!

Pannbiff är en omistlig klassiker

Det finns inte mycket som går upp mot en riktigt vällagad pannbiff. Traditionellt serveras den med lök och kokt potatis, kanske även brunsås, men de här är minst lika goda och serveras med en smakrik kantarellsås.

Pannbiff med kantarellsås

Kantarellsås
200-300 g kantareller, färska eller konserverade
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde + lite soja eller hälften vardera av grädde och mjölk
salt
vitpeppar

Pannbiffar
400 g bland- eller fläskfärs
1 ägg 
salt
1/2 tsk vitpeppar
2 dl vispgrädde eller gräddmjölk
smör

Gör så här: Rensa kantarellerna och finhacka kantarellerna och låt dem fräsa på svag värme i varm stekpanna så att vätskan kokar in. Tillsätt då smöret, fräs en stund och strö över vetemjölet. Rör om och häll sist i grädden eller gräddmjölken. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.

Blanda färsen med ägg, salt och vitpeppar. Tillsätt grädden lite i taget och blanda till en jämn färs. Forma åtta små, runda biffar. Stek dem i smör och servera med kantarellsåsen, en god sallad och potatis i någon form, gärna råstekt.

Tips! Såsen går utmärkt att servera även till  vegetariskt ”kött! (som sojabiffen på bilden) då den inte innehåller något spad från pannbiffen. Vill du ha den helt vegansk så ersätt bara mejereiprodukterna med mjölkfria!
2016-09-08-19-12-10

Husman i skördetider: Äppelfläsk

Äppelfläsk är en underbar husmansklassiker, som passar extra bra att laga just nu i höstrusket.

Äppelfläsk

2 gula lökar
2 stora äpplen
1 msk smör
400 g rimmat, skivat sidfläsk
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
salt och peppar

pork-1122171_1280Gör så här: Skala löken och skär den i tunna skivor eller klyftor. Kärna ur äpplen och klyfta dem.

Stek fläsket knaprigt i stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.

Stöt kryddnejlikor och kryddpeppar i en mortel. Stel lök och äpple i stekpannan och krydda med kryddpeppar, nejlika, salt och peppar. Lägg på fläsket och låt allt bli varm och servera med mörkt rågbröd av skånsk typ.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus