Fira Räkmackans dag med hemgjord räkmacka!

Nu firar vi Räkmackans dag igen, inte alls fel tycker jag. Räkmackan är verkligen en svensk klassiker, och älskad om inte av alla så åtminstone av väldigt många.

Denna temadag instiftades av Arlanda flygplats 2010, eftersom Arlanda (tillsammans med Landvetter) säljer tusentals räkmackor varje vecka. För egen del undviker jag dock räkmackorna på Arlanda. Det är visserligen goda, men så hutlöst dyra att det bara är trist att lägga ut pengar på dem.

I övrigt älskar jag räkmackor och ska absolut fira den här dagen!

Klassisk räkmacka

Brödet kan varieras på alla möjliga sätt – från mjuk tekaka till grovt rågbröd – kanske lägger man till lite fräsch gurka eller tomat… Till 4 räkmackor behöver du:

1 kg räkor (frysta med skal)
4 ägg
smör
4 brödskivor, t ex lättrostad formbröd, grovt rågbröd, klassisk tekaka, polarkaka…
grönsallad eller annan sallad
4 msk majonnäs
1 citron eller lime i klyftor eller skivor
dill
Annat som du gillar, t ex gurka, tomat, 

Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, citrusklyftor (eller skivor), en dillkvist och andra tillbehör.

Parmesangratinerad lax blir en fräsch sommarlunch

Lax är en riktig favorit, som jag gärna äter så här sommartid. Den här rätten är en av mina favoriter.

Parmesangratinerad lax med quinoasallad och senapssås

Receptet blir lagom för 4 personer. Du behöver:

4 bitar laxfile(säljs frysta i 4-pack)
En bit parmesan (30-50 g)
quinoa eller matvete för 4 portioner
1 burk creme fraiche
1-2 msk osötad senap
blandad sallad av valfri sort, samt 1 paket djupfrysta gröna ärter

Gör så här: Salta och peppra på laxen. Riv över parmesan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Koka under tiden quinoan eller matvetet enligt instruktioner på förpackningen. Medan grynen kokar blandar du salladen med ärterna.

Blanda creme fraiche och senap. Koka upp i en liten kastrull och låt puttra någon minut. Håll såsen varm.

När grynen är färdigkokta blandar du dem med salladen. Servera laxen med salladen och senapssåsen. Lätt och läckert!

Läcker laxtårta till pingst

Nu stundar pingsten – hänryckningens tid, enligt vår skald Esaias Tegnér – och vad kan då passa bättre än att njuta av en riktigt festlig laxtårta?

Laxtårta

Botten:
300 g kavring
100 g smält smör

Fyllning:
1 burk Creme Fraiche
2 burkar Kesella/kvarg
2 schalottenlökar eller 1 rödlök
1-2 burkar stenbitsrom eller annan rom
6-8 gelatinblad

Till garnering:
kallrökt lax
citron
persilja eller dill

Gör så här: Mixa kavring och smält smör och tryck ut i en form. Springform med löstagbar botten är enklast, eftersom den lätt kan fastna i botten. Om du vill servera den från ett annat fat, så lägg bakplåtspapper i botten!

Blanda Creme Fraiche med kesella/kvarg. Finhacka löken och blanda ner lök och rom. Lös upp gelatinbladen enligt anvisning på förpackningen och droppa/vänd ner i röran. Bred ut över bottnen och ställ kallt. Garnera vid servering och njut med en god sallad och kanske vitt vin.

Trevlig pingst!

 

Mat med retrokänsla: Riskrans med skaldjur och sallad

Ibland är det roligt att blicka bakåt och kolla vad vi åt för 10, 20, 30 år sen – och ännu längre. Det här är en riktigt fin festrätt från det sena 70-talet. Min vän Gittan gjorde den ofta vid festliga tillfällen och den håller lika bra än idag! Perfekt för en festlig fredagskväll!

Gittans festliga riskrans

4 dl ris (vanligt matris)
2 dl majonnäs
2 dl vispad grädde
salt & peppar

Till garnering: räkor, kräftstjärtar, musslor, sallad… Det du gillar mest!

Gör så här: Koka riset och låt kallna. Vispa grädden och blanda den med majonnäsen. Rör ihop detta med det kalla riset och salta och peppra. Häll risblandningen i en sockerkaksform med hål i mitten (skölj formen med kallt vatten innan) och packa riset hårt. Ställ i kyl över natten.

Gör i ordning det du ska ha som garnering – rensa räkor och kräftstjärtar, skölj sallad… Stjälp försiktigt upp riskransen på ett stort fat eller en bricka. Du kan behöva knacka lite på formen och eventuellt lossa lite med kniv vid kanterna, men det brukar gå riktigt bra att stjälpa upp den. Snygga till den lite om så behövs och lägg räkorna, eller vad du nu föredrar, i hålet. Lägg gärna lite sallad och/eller tomater runt om och servera med ett gott bröd och lite vitt vin. Läckert!

Fiskgratäng

Fiskgratäng lagar jag ofta, det är enkelt och gott och går att variera på så många sätt. Här är en god med smak av hollandaisesås och skaldjur.

Fiskgratäng med skaldjur

Jag gratinerar gärna den här fisken med ett gott potatismos. Men du kan också gratinera den som den är och servera den med kokt ris eller matkorn. 

800 g valfri vit fisk, t ex torsk eller spätta
En förpackning Hollandaisesås (kyld)
5 dl crème fraiche
400 g skalade räkor, kräftstjärtar eller lite blandat
(ev örter)

Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Fördela skaldjuren ovanpå. Blanda hollandaisesås med crème fraîche och bred detta över fisken. Fördela skaldjuren ovanpå. Klicka potatismos runt kanterna, eller grädda som den är. In i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader. Klipp gärna över lite örter vid servering.

Vinterns godaste skaldjurssoppa

Jag älskar soppa, men lagar det tyvärr alldeles för sällan. Men häromdagen lagade jag till denna underbara skaldjurssoppa, och serverade med färsk baguette. Succé!

Festlig skaldjurssoppa

400 g skaldjur, t ex räkor, kräftstjärtar eller blandat
5 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar eller 1-2 msk fond (skaldjur eller fisk)
1 burk creme fraiche eller en förpackning syrad grädde
2 krossade vitlöksklyftor
2 rårivna morötter
2 finhackade schalottenlökar
Ev några hela kräftor eller räkor med skal (för att det ser så snyggt ut)
(dill)
salt och peppar

Smör att fräsa i och vetemjöl att reda med, ca 2 msk av vardera

Gör så här: Fräs morötterna, vitlöken och löken i smör i en soppgryta. Strö över mjöl och tillsätt vattnet och koka upp. Dra ner värmen till sparlåga och tillsätt buljongtärningar eller fond, grädde och creme fraiche och koka upp igen. Låt soppan puttra tio minuter på svag värme och smaka av med salt och peppar. Tillsätt vin och skaldjur och låt hela härligheten bli varm. Garnera ev med dillkvistar och hela kräftor eller räkor vid servering. Servera med vitt vin och sprödvärmd baguette. Smaklig måltid!

Fina fisken i en gratäng

Fiskgratäng tröttnar jag aldrig på! Här är en variant som tronade på middagsbordet i eftermiddags.

Fiskgratäng med skaldjur

Jag gratinerar gärna den här fisken med ett gott potatismos. Men du kan också gratinera den som den är och servera den med kokt ris eller matkorn. 

800 g valfri vit fisk, t ex torsk eller spätta
En förpackning Hollandaisesås (kyld)
5 dl crème fraiche
400 g blandade skaldjur

Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Fördela skaldjuren över fisken. Blanda hollandaisesås med crème fraîche och bred detta över. Klicka potatismos runt kanterna, eller grädda som den är. In i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter på 200 grader. Smaklig måltid!

Tonfisken – din räddare i nöden!

Ibland är det bara för mycket månad i slutet av pengarna. Och inte vill man äta nudlar dag ut och dag in. Då är tonfisken den bästa räddaren i nöden. Det är billigt, gott (i alla fall om den är konserverad i olja – tonfisk i vatten är bara torr och tråkig tycker jag) och går att laga till på mängder med olika sätt.

Currygryta med tonfisk

Tonfisk i curry? Absolut! Gott, billigt och lättlagat! Serveras med ris eller matvete eller valfria kolhydrater.

2 burkar tonfisk i olja
1 gul lök
1 röd paprika
3-4 dl matlagningsgrädde
2 tomater
2 msk tomatpuré
smör eller olja till stekning
salt och peppar
1-2 msk curry 

Gör så här: Hacka lök och paprika och grovhacka tomaterna. Fräs lök och paprika tillsammans med curryn i smör eller olja. När löken är genomskinlig och mjuk tillsätter du tomathacket. Rör om och låt puttra en stund och häll sedan i grädden. Låt såsen koka upp och låt puttra 10-15 minuter. Häll av oljan från tonfisken och rör ner tonfisken i såsen. Smaka av med salt och peppar och servera.

Tonfiskpasta med sting

En härlig tomatsås, ett par burkar tonfisk och en gnutta chili – lägg till lite pasta al dente och du har en riktigt god middag till en billig penning och med liten ansträngning. Till 4 portioner behöver du:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 – 1 röd chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk i olja
2 msk tomatpuré
olja till stekning, (gärna kallpressad rapsolja)
1/2 tsk strösocker
salt, svartpeppar

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka också chilin (tänk på att ha plasthandskar och att skydda ögonen!) Fräs lök, vitlök och chili i i olja tillsammans med strösockret tills löken blivit mjuk och genomskinlig.

Häll över tomaterna och rör ner tomatpuré och rör om. Låt puttra på medelstark värme i ca 15-20 minuter, tills såsen tjocknat lite. Häll av det mesta av spadet ur tonfiskburkarna och häll sedan resten av innehållet i tomatsåsen.

Låt alltsammans bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta.

Tonfiskgratäng 

En  god och nyttig gratäng som smakar jättegott med en god sallad till. Broccolin kan varieras med blomkål. Till 4 portioner behövs:

2 burkar tonfisk i olja
2 gula lökar
1 dl creme fraîche eller syrad grädde
2 dl vispgrädde
2-3 dl riven ost, gärna lagrad
500 g broccoli
1 liten burk majskorn

salt och peppar
olja eller smör att steka i

Gör så här: Finhacka löken, pressa vitlöken och skär broccolin i små buketter. Fräs lök och vitlök i matfettet i en kastrull några minuter. Tillsätt avrunnen tonfisk, creme fraîche och grädde och låt koka upp.

Ta av kastrullen från värmen. Smaka av med salt och peppar och rör ner broccolin och den avrunna majsen. Häll alltsammans i en ugnsfast form, strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen på 200° i ca 20 minuter.

Midsommarsill på flera sätt

Min barndoms midsomrar firades på bondgården hos morfar, med sill och färskpotatis (nypotatis som den kallades där) och gräddfil och så nyklippt gräslök som kom direkt från odlingslandet. Knäckebröd, smör och en god ost – inga märkvärdigheter utan Prästost eller Svecia. Mer komplicerat var det inte, men oh så gott – så och stämningsfullt det var med björkar kring verandan och krattad grusgång ute i trädgården.

Det är lite den känslan jag alltid försöker återskapa på midsommar, oavsett var jag firar någonstans. Här tre goda sillinläggningar som alla passar finfint till den härliga färskpotatisen!

Märstasill

Märstasill kallas den därför att den har sitt ursprung i Märsta – inte Stockholmsförorten utan den lilla byn utanför Kristinehamn där min mamma växte upp. Den var min mormors paradrätt, liksom den var hennes mormors, och mamma förde traditionen vidare. Det har jag också gjort, och om inte Märstasillen finns på midsommarbuffén så blir det inte riktigt lyckat… Till en glasburk behöver du:

1 burk inläggningssill
2 knippor gräslök
1-2 dl ovispad vispgrädde

Gör så här: Skölj sillfileerna i kallt vatten och klipp eller skär dem i lagom stora bitar, lite på snedden. Varva i glasskål med rejält med finklippt gräslök. Häll över grädde så att det täcker sillbitarna. Förvara kallt. Sillen är färdig att ätas meddetsamma och håller i minst tre-fyra dagar.

Basilikasill

Härligt krämig och god sill, med underbar smak av basilika! 

1 burk femminuterssill 
3 dl creme fraiche
1 kruka färsk basilika
1 msk pressad citron
skalet av en pressad citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här: Låt sillbitarna rinna av och skär dem i bitar på ca 1-2 cm. Grovhacka basilikan. Blanda sedan creme fraiche med citron, vitlök, salt och peppar i en bunke. Blanda försiktigt ner sill och basilika i creme fraicheblandningen och lägg i en burk. Låt stå i minst ett dygn innan servering.

Ättikströmming

Det här är verkligen en fantastiskt god fiskinläggning – en klassisk smörgåsbordsrätt från förr men lika god idag. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda i god tid före servering, så den är väl värd besväret!

600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 dl hackad persilja)
smör att steka i

Till ättikslagen behövs:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Till garnering:
1 skivad gul lök och några fina dillkvistar

Gör så här: Gör först lagen genom att koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor ett par minuter, tills allt socker löst sig. Ställ lagen att svalna.

Skölj strömmingen i kallt vatten och panera den i ströbröd. Salta och peppra och klipp eventuellt persilja över hälften av dem. Lägg ihop filéerna två och två och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ett par-tre minuter på varje sida.

Varva de stekta strömmingarna med skivad lök och dillkvistar i en fin form som de kan serveras ur. Häll över lagen medan strömmingarna fortfarande är varma. Förvara i kyl till nästa dag.

Laga en god middag med bara fem ingredienser!

Ibland är det trevligt att laga mat med få ingredienser. Det blir ofta lättlagat och dessutom lite billigare – och absolut lika gott som med många fler! Prova den här lättlagade och jättegoda laxen!

Citronlax med sparris

Även det lilla hushållet kan med fördel använda en förpackning med fyra laxfileer, då det här är en rätt som gör sig utmärkt som matlåda! Receptet ger 3-4 portioner och du behöver:

4 tinade laxfileer
4 citroner, gärna ekologiska
en knippa grön sparris
citronpeppar
2 msk honung

(salt, olivolja)

Gör så här: Salta och peppra laxen med generöst med citronpeppar. Häll över hälften av honungen (har du inte flytande honung så går det utmärkt att värma vanlig hpnung) och stek laxen i ugnsform mitt i ugnen på 150°, i ca 15-20 minuter.

Skölj och klyfta citronen. Ansa sparrisen. Stek sparrisen så den blir mjuk. Stek sedan citronen – droppa över resten av honungen.

Fördela lax och sparris på tallriken, och lägg ett par citronskivor på varje. Servera med valfritt tillbehör – kanske vill du ha något matigt som ris eller potatismos, eller så kanske du väljer att bara ta lite sallad eller tomat till. Smaklig måltid!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus