Läcker smörgåstårta till Kristi Himmelsfärd

I morgon firar vi Kristi Himmelsfärd och oavsett om man firar den på traditionellt kyrkligt vis eller bara njuter av en röd dag mitt i veckan så kan det väl passa att äta något gott. Varför inte en härlig smörgåstårta till exempel?

Festlig smörgåstårta

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 2 dl hårt vispad grädde som blandas med en burk rom

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs, eventuellt 1 del majonnäs och 1 dl creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i fyra lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Trevlig Valborg med lättlagad festmeny

I morgon är det Valborgsmässoafton, denna vårens underbara högtid som alltid är lika välkommen – och inte sällan åtföljs av dåligt väder… Det brukar ju vara så, att just Valborg och 1 maj kan vintern komma tillbaka med buller och bång, som om den liksom inte riktigt vill finna sig i att det nu är vår. Men vad gör det? Vintern HAR verkligen rasat ut, och även om det skulle bli ett kortvarigt snöfall eller lite kyliga vindar på Valborgsmäss så vet vi ju ändå att vårvärmen snart är här.

I år firar vi ännu en annorlunda Valborg, då pandemin fortfarande håller oss i sitt grepp. Men det finns ju ingenting som hindrar att ändå fira med en riktigt god middag. Den här menyn är riktigt festlig men passar även för den tunna plånboken. Tänk bara på att desserten ska göras kvällen innan, eller väldigt tidigt på morgonen, för att bli riktigt bra!

Valborgsmeny 2021

Förrätt

Krämig tomatsoppa

Receptet blir lagom som förrätt för 4 personer. Vill du servera den som huvudrätt är det bara att dubbla satsen.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk smör eller matolja av valfri sort
1/2 – 1 msk örtkryddor av valfri sort, t ex basilika, timjan, oregano
400 g passerade tomater (1 burk)
1/2 dl vitt vin eller grönsaksbuljong från tärning
3 dl vatten
1 msk strösocker eller brun farin
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak

Gör så här: Hacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i olja eller smör. Strö över sockret och örtkryddorna och låt detta fräsa med en stund.

Häll i vinet, tomaterna och vattnet samt lagerblad. Låt soppan koka långsamt på svag värme i ca 20-30 minuter.

Ta upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.

Smaka av med salt och peppar och gärna lite färska örter.

Varmrätt

Vårlig lax med potatismos

Knepet är honung och citron – sött och syrligt som blandas och förstärker laxens naturligt goda smak. Hasselnötter kan uteslutas.

4 laxfiléer
Ca 2 msk flytande honung (om du har fast honung så kan du bara värma den lite)
Saft av 2 citroner
salt och peppar

(1 dl hasselnötter, hackade)

10-12 stora ekologiska vinterpotatisar
1-2 dl mjölk
1 klick smör
salt, vitpeppar och en knivsudd strösocker

Gör så här: Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor och lägg i en ugnsform. Salta och peppra och ringla honung över. Pressa citronerna och häll generöst med citron över laxen och strö över hackade nötter om du önskar. Tillaga i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisarna med mosstöt tills det är helt fritt från potatisbitar. Om du tycker det är tungt går det också bra att använda elvisp. Klicka i smöret och tillsätt mjölken lite i sänder och rör om, eller vispa. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker.

Servera laxen med potatismoset och en god sallad eller kokta grönsaker.

Efterrätt

Maizenapudding

Klassisk efterrätt, len och mild. Sorgligt bortglömd idag, men alldeles underbar! Tillaga den kvällen innan middagen, eller några timmar innan så att den får stelna ordentligt.

6 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Knappt 1 dl strösocker
3/4 dl maizena
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 äggulor
Gör så här: Häll mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner maizenan och låt alltsammans koka upp. Låt sjuda på svag värme i några minuter, tills blandningen blivit rejält tjock – rör hela tiden. Dra kastrullen från värmen och vispa i äggulorna.

Fördela i portionsformar, eller i en stor skål, och strö lite socker på ytan så att den inte får skinn. Låt kallna i kyl och servera med bär, frukt eller sylt.

GLAD VALBORG!

Festligt smått och gott till Allsvenskanpremiären

I morgon är det premiär för Allsvenskan och det måste väl ändå vara värt att fira! Jag föreslår några goda snacks och smårätter som är lätta att fixa till och som passar till både bubbel, öl och vatten eller vad du nu föredrar att dricka när du slår dig ner för att kolla in premiären…

Små kycklingspett med sataysås

De här spetten är jättegoda både ljumma och kalla. När de serveras med annat smått och gott blir det lagom med 1 kycklingfilé per person. 

Gör så här: Lägg först små träspett i blöt. Sätt ugnen på 200-225 grader. Dela varje kycklingfilé i avlånga bitar och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver eller chili. Bryn dem runt om i lite olja och låt dem svalna.

Gör sen en god glaze med olja, soja, och pressad vitlök (jag har inga mängder här utan brukar göra lite som jag tycker). Trä upp kycklingbitarna på spetten, pensla med glaze och laga i ugnen i omkring 30 minuter.

Sataysås

2 finhackade schalottenlökar (ev också en pressad vitlöksklyfta)
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk sambal oelek eller sambal badjak
1 msk smakneutral olja
100 g jordnötssmör, crunchy (dvs med bitar av jordnötter)
1 burk kokosmjölk
2 tsk socker, honung eller farin
1 msk pressad citron eller lime
salt och peppar

Gör så här: Fräs lök, ingefära och sambal i oljan några minuter tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk och socker, honung eller farin. Låt såsen få ett uppkok och smaka av med citrussaft, salt och peppar.

Servera spetten med sataysåsen, och gärna också rejäla skivor av färsk gurka.

Oststänger

Oststänger är ett pålitligt tilltugg som jag ofta bakar när det ska bli lite festligt.

3 dl vetemjöl 
100 g smör
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

1 uppvispat ägg till pensling
1 dl ost till garnering

Gör så här: Lägg mjöl, smör och 2 dl riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Eller kör alltsammans i matberedaren. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.

Dela degen i 3-4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6-8 cm långa stänger. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Tips: Vill du att det ska gå riktigt snabbt kan du använda frysta smördegsplattor, kavla ut dem till dubbel storlek och skära avlånga remsor. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost av en god sort (gärna en smakrik sort som cheddar eller västerbotten) och grädda tills stängerna blir frasiga och får gyllenbrun färg. Grädda som ovan.

Festliga minipajer

De här minipajerna är otroligt enkla att göra och dessutom väldigt goda – och de går förstås lika bra att baka ut i en stor pajform! Här har jag valt en lite magrare deg, men det gör man förstås som man vill!

Deg:

3 dl vetemjöl
75 g smör
125 g Kesella (naturell)

Fyllning:

3 dl mjölk eller gräddmjölk (yoghurt eller fil går också bra – det ger fyllig och en aning syrlig äggstanning)
3 ägg
100 g riven ost av smakrik sort
1 liten burk inlagd jalapeño av valfri sort och styrka (brukar finnas i butikernas texmex-sortiment)

Garnering:

tunna strimlor av paprika och salami eller skinka

Gör så här: Blanda degen i matberedare eller för hand, och låt degen ligga kallt någon timme. Det går också bra att trycka ut degen i fyra eller sex minipajformar (eller en stor) och ställa dessa kallt.

Förgrädda pajskalen i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar.

Ta ut pajskalen. Fördela jalapeñon i skalen och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen tills pajerna fått vacker färg och äggstanningen stelnat. Garnera med paprika och salamistrimlor.

Grönsaksdip med goda röror

Grönsaksdip är alltid rätt, och särskilt med några riktigt goda dipsåser till. Morötter, stjälkselleri, gurka är perfekta att skära i stavar och knapra i sig! Men även små blomkålsbuketter är gott att dippa, liksom tunna palsternacksstavar, paprikabitar, cocktailtomater och knubbiga rädisor och mycket mycket annat…

Ädeldip

100 g ädelost, gärna Kvibille
1 dl naturell färskost av valfritt märke
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dippen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Salsasås

2½ dl krossade tomater (från konserv)
½ finhackad röd chili
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
½ slanggurka
½ dl neutral olja, t ex solrosolja eller rapsolja
1 tsk salt
3 msk vinäger, röd eller vit
2 msk strösocker eller råsocker
Tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Lägg den finhackade löken i en skål tillsammans med krossad vitlök. Skölj gurkan och hacka den fint, och blanda den med löken. Blanda i den finhackade chilin och rör så i tomaterna. Tillsätt salt, socker, vinäger och olja. Smaka av salsan med hot sauce – eller blanda i lite mer finhackad chili. Klart!

 

Nu firar vi Våffeldagen!

Äntligen är våren här – även om det fortfarande blåser lite snålt så markerar ändå den 25 mars, Våffeldagen, att våren är här.

Idag bjuder jag på härliga kanelvåfflor. Fler recept på våfflor hittar du här!

Kanelvåfflor

De här våfflorna gör jag på en blandning av vete- och dinkelmjöl. Det ger ett härligt tuggmotstånd tycker jag, men det går lika bra att använda vetemjöl. Sockret kan uteslutas för den som så önskar.

75 g smör
2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk malen kanel
ev 1 msk strö- eller råsocker

2 dl mjölk eller vatten
250 g kesella (1 burk)
4 ägg

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en bunke. Vispa i mjölk, kesella, det smälta smöret och äggen och vispa tills smeten är slät. Låt svälla en kvart, tjugo minuter och grädda sedan våfflor som vanligt. Pensla järnet med lite smör till den första våfflan, därefter behövs inget extra fett i järnet. Servera med bär, sylt, lönnsirap eller strösocker, eller varför inte en klick glass och lite kolasås?

Saint Patrick’s Day är väl värd att fira!

Den som följer min blogg vet att jag är en stor fantast av Saint Patrick’s Day. Man behöver alls inte vara vare sig irländare eller katolik för att uppskatta en festdag mitt i veckan, så bli irländare för en dag och laga en riktigt härlig irländsk middag! Här på bloggen hittar du en hel massa recept på traditionella irländska rätter som passar perfekt just den 17 mars – här är ännu ett:

Purjolök i gräddsås

Purjolök är mycket populärt i Irland, och det har det varit i generationer. Det här är en mycket god rätt som kan serveras antingen som den är, med bröd och sallad, eller till stekt fisk eller kött. Till 4 portioner behövs:

6 medelstora purjolökar
3 1/2 dl vatten
strimlat skal från 1/2 citron
2 lagerblad
25 g smör
2 msk vetemjöl
salt, peppar, riven muskot
1/2 dl grädde
25 g smör extra
1 1/2 dl ströbröd

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Ansa purjon, ta bort eventuella vissna blad och dela varje purjo i fyra delar. Skölj noga och bind bitarna fyra och fyra med bomullstråd. Koka upp vattnet och lätt i purjon och låt koka i 15-20 minuter tillsammans med citronskalet. Ta upp knippena, men spara drygt 2 dl av kokspadet.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och koka under omrörning en minut. Späd med spadet och låt puttra tills blandningen tjocknar. Lyft av kastrullen från värmen och krydda med salt, peppar och muskot. Rör ner grädden.

Ta bort bomullsbanden från purjon och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över gräddsåsen. Smält det extra smöret i en stekpanna och häll ner ströbrödet. Rör om och häll sedan brödblandningen över purjon. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills ströbrödet får färg.

Till dessert passar det bra med en maffig äppelpaj!

Irländsk äppelpaj

Pajdeg:

2-3 kokta potatisar, mosade och avsvalnade
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:

3 stora gröna äpplen
½ tsk mald kanel
2 msk honung
uppvispat ägg eller vatten till glasyr
1 msk strösocker extra

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg den mosade potatisen i en skål och blanda med mjöl, socker och bakpulver. Rör om och blanda till en fast deg.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem tärningar eller i skivor på ca 1 cm. Täck dem med vatten för att undvika att de blir bruna medan du kavlar ut degen.

Smörj en pajform med ca 20 diameter. Kavla ut halva degen så att den täcker formens botten. Lägg äppelskivorna i den degklädda formen, strö på kanel och droppa över honung.

Kavla ut resten av degen så att den täcker pajen. Ansa och dekorera kanterna och skär några djupa skåror i deglocket så att ångan kan tränga ut. Får du deg över, forma några vackra dekorationer.

Glasera med ägg eller vatten och strö över 1 msk strösocker. Ugnsbaka i 30-40 minuter eller tills pajen fått gyllengul färg. Servera varm eller ljummen med vispgrädde, gärna smaksatt med lite Bailey’s.

Fredagsmys med lättfixad lyxpizza…

Äntligen fredag! Ja så känns det verkligen, och det är klart man vill passa på och ha det lite extra mysigt så här på fredagen. Varför inte fixa till en riktigt lyxig pizza med enkla och billiga ingredienser?

Fräsch lyxpizza med grönkål och citron

Det här är en lättgjord, supergod pizza, gjord på libabröd, toppad med citron och riven ost. Det blir inte enklare – knappast godare heller! Till 2 pizzor behövs:

2 libabröd (det går också bra med stora tortillabröd)
1-2 dl creme fraiche
2 dl fryst (tinad) grönkål
1 citron
150-200 g riven ost
(gärna lite salt och svartpeppar)

Gör så här: Fördela creme fraiche på de båda bröden. Salta och peppra lite. Strö över grönkål. Skiva citronen tunt och lägg skivorna i ett vackert mönster på pizzorna. Toppa med riven ost och lite mer svartpeppar.

Grädda högt upp i ugnen på ca 225 grader i ca 10 minuter tills de fått vacker färg och osten bubblar – håll noga koll för de blir snabbt brända! Ät och njut med ett glas vitt vin eller rosévin eller en kall öl eller, för den delen, isvatten.

Bjud en härlig tårta på Alla Hjärtans Dag

I morgon är det Alla Hjärtans Dag och numera brukar nog de flesta uppmärksamma den dagen. Varför inte bjuda en härlig tårta?

Pannkakstårta

En riktigt god pannkakstårta slår det mesta. Lätt att göra är den också. Satsen ger ca 10 pannkakor, vilket blir alldeles lagom för en härlig tårta. 

Gör en vanlig pannkakssmet genom att röra ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens). Just till pannkakstårta blir det också gott med 1-2 tsk vaniljsocker i smeten. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar.

Grädda sedan i pannkakslagg eller en mindre stekpanna med låga kanter och låt pannkakorna kallna.

Fyllning

3 dl vispgrädde
1 förpackning (250 g) kvarg/kesella vanilj
4 dl körsbärssylt
Lite körsbärssylt och florsocker till garnering

Gör så här: Vispa grädden till ett fast skum. Lägg ihop pannkakorna med omväxlande kvarg, sylt och grädde emellan. Avsluta med grädde på och garnera med lite extra körsbärssylt och florsocker.

God fortsättning!

Nu säger vi välkommen till 2021, och man får väl ändå hoppas att det blir ett bättre och mer ”normalt” år än 2020. Men jag hoppas att ni trots allt hade en riktigt fin julhelg och att det nya året har börjat bra.

I morgon är det trettondagsafton, så vi får fortfarande njuta av ännu lite julhelg. Själv ska jag fira med en härlig smörgåstårta.

Randiga smörgåstårtan

Det här är en vegetarisk smörgåstårta med inte mindre än fyra läckra fyllningar. Den är så fräsch och god att den blivit en favorit hemma hos oss, och den brukar bli precis lika populär hos köttätare. Du behöver:

10 landgångsbröd

Fyllning 1 – med rödbetor
350 g inlagda rödbetor
100 g fetaost, smulad
några droppar citronsaft
1 tsk honung
salt och peppar

Fyllning 2 – med morötter
2 morötter
1 dm purjo
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Fyllning 3 – med pepparrot
2 dl creme fraiche
1 tub pepparrotsvisp
1 tsk curry
det rivna skalet av en citron

Fyllning 4 – med ärter
5 dl gröna ärter
½ dl crème fraiche
salt och peppar

Garnering
3 dl färskost av philadelphiatyp
1 dl creme fraiche
salt och peppar 
rivet skal av en citron

Valfritt frukt och grönt, till exempel paprikaringar, gurkskivor, oliver, klyftade rödbetor, citron eller annan citrus, tomater, sallad, babyspenatblad, groddar, ärtskott, morotsstavar… 

Gör så här: Börja med fyllningarna.  Ge ärterna ett uppkok, häll av vattnet, mixa med stavmixer tillsammans med crème fraiche till en kräm. Salta och peppra.

Rör ihop alla ingredienserna till pepparrotsfyllningen.

Finhacka rödbetorna och blanda med fetaost, droppa i citronsaft och honung och smaka av med salt och peppar.

Riv morötterna fint och strimla purjon tunt. Blanda med creme fraiche och salta och peppra.

Lägg landgångsbröden två och två och bred fyllning 1 över brödet. Täck med ytterligare två skivor och fortsätt med fyllning 2, 3 och 4 och avsluta med bröd.

Blanda färskost och creme fraiche och smaksätt med curry, salt och peppar samt citron. Bred över hela tårtan, även kanterna, och garnera sedan med valfria frukter och grönsaker.

 

Nyårsmiddag med madeiradoftande fläskfilé

Nu är det dags att fira in det nya året. I år blandar vi menyn friskt, från olika kök. Vi börjar italienskt, fortsätter med en klassisk engelsk rätt och avslutar med en klassisk svensk saftsoppa.

Bruschetta

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika.

Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på 4 skivor lantbröd som du rostat i en nypa smör i stekpannan.

 

Madeirafläsk

En klassisk rätt som jag är mycket förtjust i. Den är så festlig, men går samtidigt snabbt att tillaga. Det går också att byta ut Madeira mot liknande starkvin, t ex portvin eller sherry. Till 6 portioner behöver du:

1 kg fläskfilé
2 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
olja och/eller smör
1 hackad gul lök
400 g champinjoner i skivor 
Drygt 1 dl koncentrerad äppeljuice
1 1/2 dl vispgrädde
Drygt 1 dl Madeira
1 msk osötad senap

Gör så här: Skär fläskfilén i tjocka skivor och doppa dem i mjöl som du blandat med vitpeppar och salt. Värm upp olja och/eller smör i en rymlig panna av modellen traktörpanna och lägg ner löken. Bryn den på låg värme så den får lite färg. Blanda då ner champinjonerna och fräs ytterligare några minuter. Ta upp dem ur pannan.

Smält lite mer smör och lägg i fläskfiléskivorna. Fräs den på medelstark värme i ca 10 minuter. Rör ner lök och champinjoner och låt alltsammans puttra i 10-15 minuter. Tillsätt äppeljuice, grädde, madeira och tomatpuré och rör om tills det tjocknar. Servera med klyftpotatis eller ris.

Tips! Byt ut senap mot tomatpuré. Du kan också, om du får tag på riktigt små och nätta champinjoner, steka dem hela.

Saftsoppa

3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft, t ex hallonsaft eller blandsaft

Gör så här: Koka upp saft och 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ut potatismjölet med resten av vattnet i ett glas. När soppan kokat upp tillsätter du potatismjölsredningen genom att droppa den i saften under vispning. Den tjocknar ganska snabbt och ska nästan få ett uppkok – men bara nästan. Då drar du de från värmen, häller upp den i en skål eller tillbringare och låter den svalna. Servera ljummen med färsk frukt och små skorpor eller biskvier.

Tilltugg under kvällen

Oststänger

2 dl vetemjöl + 1 dl till garnering
100 g smör
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här: Lägg mjöl, smör och 2 dl riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Eller kör alltsammans i matberedaren. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.

Dela degen i 3-4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6-8 cm långa stänger. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Tips: Vill du att det ska gå riktigt snabbt kan du använda frysta smördegsplattor, kavla ut dem till dubbel storlek och skära avlånga remsor. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost av en god sort (gärna en smakrik sort som cheddar eller västerbotten) och grädda tills stängerna blir frasiga och får gyllenbrun färg. Grädda som ovan.

Salta mandlar

Mandlar och nötter är perfekta tilltugg både naturella och salta. Och det är verkligen lätt att själva göra sina salta mandlar eller nötter – prova!

Lägg innehållet i en påse mandlar (ca 200 g) i kallt vatten över natten. Skölj sedan mandlarna, lägg dem i en skål och tillsätt 1/2 – 1 msk havssalt. Rör om och lägg på en plåt och ställ in i ugnen på låg värme – ca 100-125° tills de är torra. Skaka om plåten då och då. Ta ut och låt svalna och servera!

Tips: Gör likadant med andra typer av nötter.

Gott nytt år!

 

Smörgåstårtans dag den 13 november

I morgon är det Smörgåstårtans dag och det ska förstås firas!

Kalastårta för alla plånböcker

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 1 burk avrunnen tonfisk som blandats med 1/2 dl majonnäs och kryddats med salt och peppar

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs – eller lika delar av majonnäs och creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i tre lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Det kan man med fördel göra också till en stor mottagning med många gäster. Hellre bjuda fler på en billigare – men lika god – smörgåstårta än snåla på gästerna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Tips: Prova gärna att baka eget landgångsbröd, det blir både billigare och godare än det man köper i affären! Den här satsen ger 2 formbröd, men kan dubblas vid behov.

50 g jäst smulas sönder i en bunke. Smält 50 g smör i en kastrull, och häll i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll i resten. Tillsätt 2 tsk salt och ev 1 msk socker (gärna råsocker). Tillsätt 1,2 – 1,5 l vetemjöl eller en blandning av 2 tredjedelar vetemjöl och 1 tredjedel rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. Smörj under tiden 2 bakformar på ca 2 liter – runda eller avlånga beroende på vilken fason du vill ha på smörgåstårtan. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den väl, dela i två delar och lägg i formarna. Jäs medan ugnen värms till 200 grader och sätt sedan in bröden och grädda ganska långt ner i ugnen i omkring 25-30 minuter. Vält ur dem ur formarna och låt svalna under bakduk. Varje formbröd blir till 4-6 landgångsbröd beroende på hur tjockt du skivar det

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus