God fortsättning – och glad Trettonhelg

Gott nytt år och god fortsättning! Jag hoppas ni hade en riktigt fin nyårsafton och att det nya året börjat som ni önskat. Men även om många jobbar några dagar denna vecka så är julen inte riktigt slut än. Först får vi ju fira trettonhelg, och hur firar man bättre än med en riktigt festlig middag? Recepten är anpassade för 4 personer.

Trettondagsmeny

Förrätt

Toast Skagen

1/2 rödlök
1 kruka färsk dill
400 g räkor med skal, tinade (eller en burk räkor i lag, ca 240 g)
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 citron
salt och svartpeppar
50 g stenbitsrom eller annan rom
4 brödskivor av rostfranska eller levain
matfett

Gör så här: Skala räkorna (eller häll av burkräkorna). Skala och finhacka rödlök. Skölj och finhacka dill.

Blanda räkor, rödlök, dill, creme fraiche och majonnäs i en bunke. Tillsätt rivet citronskal och lite saft (ca 1 tsk). Smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna från brödet och skär skivorna i trekanter. Stek dem i matfettet på båda sidor i en stekpanna och lägg upp på tallrikar. Fördela skagenröra, rom och lite dill på tallrikarna, antingen på brödet eller bredvid. Toppa med citronklyfta.

Varmrätt

Biff Rydberg

500 gram oxfilé eller utskuren biff
8-10 medelstora skalade potatisar
4 finhackade gula lökar
4 äggulor
smör
salt & peppar

Gör så här: Skär potatis och kött i  kuber om ca 2 cm och hacka löken. Förkoka eventuellt potatisen ett par minuter och stek den sen tills den blir gyllenbrun och mjuk.

Stek köttet för sig tills det är genomstekt.

Stek sist löken separat tills den är mjuk och har vacker guldgul färg.

Smaka av med salt och peppar och servera med ingredienserna var för sig – det sistnämnda är klassiskt. Servera också en rå äggula till varje portion.

 

Dessert

Brylépudding

3 dl kaffegrädde
3 dl mjölk
5 ägg
2 msk vaniljsocker

Till karamell:
2 dl strösocker
3 msk vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält sockret i en torr stekpanna på medelvärme (rör om hela tiden så att det inte bränns vid), häll i vattnet och rör om noga. Värm 4 portionsformar och häll i karamellen så att hela insidan glaseras.

Koka upp mjölk och grädde och vispa ägg och vaniljsocker i en skål. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten under ständig vispning. Sila smeten.

Häll äggsmeten i formarna, täck med folie och grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera lätt avsvalnat – eller kyl dem och förvara kallt fram till servering.

Lossa med en kniv runt kanten på formen om puddingen inte lossnar. Lägg en assiett (den som puddingen ska serveras på) ovanpå formen och vänd upp och ner. Häll karamellsåsen över. Servera gärna med färska bär.

Gott slut och Gott nytt år med festlig retromiddag

Nu är 2021 strax över och det är klart det finns mycket att tänka på så här inför nyårsafton. Hur blir 2022? Fortfarande restriktioner, fortsatt smittspridning i samhället? Allt har blivit så annorlunda mot vad man kanske tänkte för två år sedan, men på något sätt lyckas man ändå gå vidare. Jag har varit förskonad från det värsta, för alla i min familj och den närmaste släkten har klarat sig ifrån viruset. Men jag har förlorat några nära vänner, flera 2020, ytterligare några 2021. Andra har drabbats av långtidscovid och kämpar med trötthet, ihållande hosta och andra allvarligare åkommor.

Sånt tänker jag på så här i slutet av året, men jag försöker också se framåt. Jag önskar dig, bästa bloggläsare, den bästa nyårsafton du kan få och ett riktigt gott nytt år. Vi ses nästa år, med fokus på Trettonhelgen och en riktigt härlig festmiddag som avslutning på julhelgen.

Och nyårsmenyn då? Här kommer den!

Förrätt:

Bruschetta med tomater

1173370_gold_banner-464x173

Varmrätt:

Ananasgratinerad kassler med ris eller bulgur

1173370_gold_banner-464x173

Dessert:

Vaniljglass med chokladsås och valfria bär

1173370_gold_banner-464x173

Att dricka till:

Mineralvatten, isvatten med citron eller valfritt vin

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika. Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på rostat vitt bröd eller lantbröd.

Den ananasgratinerade kasslern är härligt retro och jättegod! Räkna med 2-3 skivor per person, samt ett par ananasringar. Skär kasslern i centimetertjocka skivor och fräs i panna så den får lite färg. Lägg sedan upp den i en ugnsfast form och lägg över avrunna ananasskivor. Vispa grädde (3 dl till fyra personer) och blanda med 2-3 chilisås av Heinztyp och ett par teskedar vetemjöl. Bred blandningen över köttet och ananasen och gratinera i 225 grader i ca 15-20 minuter tills rätten får fin färg. Den går utmärkt att laga i förväg och hålla varm! Servera med kokt ris, bulgur eller matvete och blanda en fräsch grönsallad till.

Till desserten kan du ta en enkel vaniljglass – det funkar alldeles utmärkt med storpack. Det är ju bären och chokladsåsen som är pricken över i:et och då behöver man ingen dyr glass. Välj bär som du gillar, t ex frysta hallon, och värm dem i en kastrull eller mikron. Chokladsåsen gör du själv med lika delar kakao, socker och vatten. Till fyra personer brukar det blir bra med 1 dl vatten, 1 dl kakao och 1 dl strösocker. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt den sjuda en liten stund tills den tjocknar och blir blank och servera till glassen medan den fortfarande är varm.

Dukningen kan göras personlig och vacker med enkla medel. Lägg på din finaste duk – eller ett riktigt snyggt lakan – och dekorera med ”krullade” presentsnören som blev över efter julklappsinslagningen. Levande ljus och/eller ljuslyktor blir ett snyggt blickfång, och har du ont om små ljuslyktor går det jättebra att sätta värmeljus i vanliga enkla dricksglas! Blommor är förstås också vackert på middagsbordet, men det blir lika snyggt med några kottar och/eller grankvistar från naturen!

Om du inte har (eller vill ta fram) någon jättedyr och flott servis så duka med ditt udda vardagsporslin, olika glas och olika bestick. Det gör dukningen personlig och charmig och får gästerna att slappna av. Och satsa på att servera maten från köksbänken så att gästerna kan ta för sig själva, det ger en härligt otvungen stämning och dessutom slipper du passa upp utan kan njuta av kvällen själv också!

Tilltugg under kvällen:

Mycket av det som brukar serveras till adventstidens glöggmingel, som t ex baconlindade dadlar och nötter av olika slag passar lika bra till nyårsfesten som till glöggen, så har du kvar sådant, ta fram och bjud!

Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 100 g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. 

Fredagsmys med ”vit” pizza

Äntligen är det fredag! Varför inte njuta av en hembakad pizza till fredagsmyset? Så här gör du en riktigt god pizza bianci, alltså en vit pizza utan tomatsås.

Pizza

Degen räcker till 4 pizzor, baka ut den antingen till 4 runda eller en stor familjepizza! Istället för tomatsås så penslar du degen med lite olivolja innan du lägger på fyllningen

2 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl & 2 dl durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja, mjöl och salt. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs övertäckt i ca 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper och dela den i 4 delar. Kavla varje deg till en tunn, rund pizza. (Eller kavla ut till en stor familjepizza). Lägg på fyllning och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Pålägg:

Smörfräst bladspenat, mozzarella och pesto

Salsiccia (italiensk fläskkorv), färska tomater, riven parmesan och svarta oliver. (Dra skinnet av korven, skär den i tärningar och fräs den i olivolja innan du fördelar den på pizzan!)

Färska basilikablad, gröna oliver och mozzarella

Parmaskinka, mozzarella och ruccola

Mozzarella, riven pecorino och generöst med svartpeppar

 

Laga en värmande pumpasoppa till Halloween

Nu är det Halloween igen, en härlig helg när vi tänder ljus, äter god mat och godis och ser på skräckfilmer. Många frestas att tro att det här är en amerikansk högtid, men så är det inte alls. Halloween har urgamla anor.

Halloween, eller All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton i de engelskspråkiga länderna. Dess ursprung kan spåras till den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades just denna dag för att markera att sommaren var över och att vintern gjorde sitt intåg. Samhain betraktades också som den natt då de döda återvände till jorden. För att vägleda dem och skrämma bort häxor och annat ont tände man eldar och ljus i nattmörkret.

Man ägnade sig också gärna åt fester och olika upptåg just denna natt. Människor maskerade sig och gick från hus till hus och tiggde ihop till kalas – och om man fick gå tomhänt från ett hus straffades värdfolket genom upptåg av olika slag.

Under dessa skämtsamma vandringar kom den numera så välkända pumpalyktan till – fast från början använde man rovor istället för pumpor. I de engelskspråkiga länderna kallas den Jack o’lantern, och namnet sägs härröra från en smed vid namn Jack. Jack var för ond för att få komma in i himlen, men var heller inte välkommen i helvetet eftersom han en gång överlistat den lede själv. Därför var han dömd att för evigt vandra i mörkret, och för att lysa upp vägen hällde han glödande kol i en rova som han bar med sig.

Numera är det dock pumpalyktor man förknippar med Halloween och pumpan går som en röd tråd kring hela firandet. Det är ingen slump för det är just så här års som pumporna skördas och är som finast. De finns nu till bra pris i butiker och på grönsakstorg, så varför inte laga en riktigt härlig pumpasoppa?

Krämig pumpasoppa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja eller smör
500g skalad, urkärnad pumpa, t ex butternut eller Halloweenpumpa
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl grädde
salt och nynald svartpeppar

Garnering

knaperstekt bacon i småbitar
gräslök eller persilja

Gör så här: Hacka löken och finhacka vitlöken. Skär den skalade pumpan i bitar. Fräs lök, vitlök och pumpa i matfettet på medelvärme i en soppgryta. Rör om då och då och se till att det inte får färg – det ska bara bli mjukt. Det tar ca 10 minuter.

Höj värmen något och häll i vinet. Låt detta fräsa någon minut och smula sedan ner buljongtärningen och häll i vattnet. Låt puttra på medelvärme under lock i 5-10 minuter.

Dra kastrullen från värmen och mixa soppan med en mixerstav. Ställ tillbaka den på plattan och rör ner grädden. Låt puttra i ytterligare 8-10 minuter. Häll upp i soppskålar och strö över bacon och gräslök. Servera med ett gott bröd.

Tips! Garneringen kan varieras efter tycke och smak. Hackade nötter och en klick gräddfil eller smetana är jättegott till exempel. Du kan också strö över pumpafrön.

 

Räkmackans dag den 14 oktober

I morgon firar vi Räkmackans dag. Och visst förtjänar en klassiker som räkmackan en egen dag i matkalendern! Köp i din närmaste fiskaffär, avnjut på café eller gör din egen – och njut!

Klassisk räkmacka

Det finns förstås tusen och ett sätt att göra räkmacka. Det jag alltid vill ha  (förutom räkorna så klart) är majonnäs, ägg och dill och en citron-eller limeklyfta. Brödet kan varieras på alla möjliga sätt – från mjuk tekaka till grovt rågbröd – kanske lägger man till lite fräsch gurka eller tomat… Alla sätt är bra utom… Ja du vet. Till 4 räkmackor behöver du:

1 kg räkor (frysta med skal)
4 ägg
smör
4 brödskivor, t ex lättrostad formbröd, grovt rågbröd, klassisk tekaka, polarkaka…
grönsallad eller annan sallad
4 msk majonnäs
1 citron eller lime i klyftor eller skivor
dill
Annat som du gillar, t ex gurka, tomat, 

Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, citrusklyftor (eller skivor), en dillkvist och andra tillbehör.

Välkommen härliga midsommar!

Äntligen stundar midsommar, denna vår kanske mest älskade helg. Även i år tycks de traditionella firandena, med dans runt lövad majstång, utebli men det går att fira i liten skala och ändå får den rätta midsommarkänslan. Ordna en festlig buffé och njut av denna härliga tradition tillsammans med familjen, eller en lagom stor skara vänner. Själv firar jag ensam med min man i år, och om vädret tillåter blir det balkonghäng. Sill står förstås på menyn, men också inlagd strömming, fräsch melonsallad och ett jättegott lergrytebröd. Till dessert får det bli en härlig marängrulle med färska bär.

Midsommarmatjes

Matjessillen är oumbärlig på midsommar, serverad med fin färsk potatis, gräddfil och gräslök. Ibland vill jag göra den lite extra festlig. Då gör jag som min mamma brukade göra. Ta ett par burkar Matjesfileer (valfri kryddning) och lägg upp på ett fint serveringsfat (jag brukar använda ett gammalt från 50-talet – det är en smula kantstött numera men hemtrevligt!)

Hårdkoka 3-4 ägg, hacka och lägg ägghacket över sillen. På med en massa dillkvistar och servera med nykokt potatisgräddfil och finklippt gräslök. Hur enkelt som helst – och godare än det mesta!

Inlagd strömming

Det här är verkligen en fantastiskt god fiskinläggning – en klassisk smörgåsbordsrätt från förr men lika god idag. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda i god tid före servering, så den är väl värd besväret!

600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 dl hackad persilja)
smör att steka i

Till ättikslagen behövs:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Till garnering:

1 skivad gul lök och några fina dillkvistar

Gör först lagen: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor ett par minuter, tills allt socker löst sig. Ställ lagen att svalna.

Skölj strömmingen i kallt vatten och panera den i ströbröd. Salta och peppra och klipp eventuellt persilja över hälften av dem. Lägg ihop filéerna två och två och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ett par-tre minuter på varje sida.

Varva de stekta strömmingarna med skivad lök och dillkvistar i en fin form som de kan serveras ur. Häll över lagen medan strömmingarna fortfarande är varma. Förvara i kyl till nästa dag.

Melon- och skinksallad

400 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1 kg melon av valfri sort, helst ett par olika så blir salladen vackrast
1/2 dl finhackad gräslök

Vinägrett
1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger (citronsaft går också bra)
3 msk oliv- eller rapsolja (varav 1 msk till mortlingen, se nedan)
1 krm salt
1/2 krm vit-eller svartpeppar
1 näve färsk basilika, mortlad 

Gör så här: Blanda till vinägretten genom att mortla basilikan i 1 msk olja. Blanda sedan övriga ingredienser i en skål och tillsätt basilikan.

Skär melonen i fina skivor, eller använd en kulsked och ta ut kulor. Varva melon med skinkskivor och gräslök i en skål och häll vinägretten över. Klart!

Lergrytebröd

Bröd bakat i lergryta blir makalöst gott. Det här brödet är dessutom så enkelt att baka eftersom degen gärna får vara lite kladdig och inte ska knådas – det är bara att liksom häva över degen i den inoljade grytan, ställa in den i kall ugn, sätta ugnen på 225 grader och låta grytan stå där i 1 1/2 timme ungefär. Resultatet blir ett helt fantastiskt bröd som är mjuksegt inuti och alldeles knaprigt på ytan.

Man kan baka det här brödet på vanligt vetemjöl, vetemjöl special eller manitoba cream – vilket man har hemma. 

1/2 pkt jäst
3 dl vatten, fingerljummet
1 tsk farin, honung eller strösocker
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl, gärna manitoba cream

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunken och rör ut med det ljumma vattnet. Tillsätt farin och salt och häll i mjölet lite i sänder. Degen ska vara lite lös och kladdig.

Jäs 40-65 minuter i bunken – bakduk behövs inte – och när degen jäst upp petar du bara ihop den igen och gör om hela proceduren. Två gånger räcker, men du kan också göra likadant flera gånger, det här brödet blir bara godare ju längre det får jäsa.

Låt lergrytan stå nedsänkt i kallt vatten i minst 20 minuter. Ta sedan upp den, torka den och smörj in den med olja. Fös ner degen, lägg på locket och ställ in i kall ugn (inte nederst, men mellan botten och mitten). Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet gräddas i ca 1 1/2 timme.

Ta ut grytan, ta av locket och låt brödet kallna på galler.

Marängrulle med färska bär

Det här är en riktig festrulle – lika god som en tårta!

Kakan:

6 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllningen:

3 dl vispgrädde
2-3 dl färska bär, eller avrunnen fruktcocktail

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna under omrörning – var noga med att inte låta flingorna bli brända! Ta av från plattan och låt svalna.

Vispa äggvitorna med sockret tills du får en fin och blank marängsmet. Blanda i potatismjölet och hälften av kokosflingorna i marängsmeten.

Bred ut eller spritsa marängsmeten på bakplåtspapperet i långa strängar tätt intill varandra. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Ta ut plåten och vänd marängen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet och låt svalna helt. Vispa grädden fast och bred ut den över marängen. Fördela bären, eller den avrunna fruktcocktailen, över grädden och rulla ihop till en fast rulle med skarven neråt. Förvara kallt fram till servering. Sikta över florsocker och garnera med bär och kanske lite vispad grädde.

 

Klassiska snittar när Sverige spelar sin andra gruppspelsmatch

Just nu pågår Fotbolls-EM för fullt och jag, som nästan längtat ihjäl mig, njuter av varenda match. Men även du som kanske inte är jätteintresserad av fotboll och som kanske skippar många av gruppspelsmatcherna vill säkert kolla på Sveriges matcher. I morgon fredag kl 15 möter vårt landslag Slovakien i sin andra gruppspelsmatch, så varför inte duka upp med några härliga snittar?

Goda snittar är en klassiker i det svenska köket. Sallad, gurka och tomat är ett måste förstås – och sen kan man variera pålägget efter behag. Leverpastej, någon sorts skinka, salami, ägg och ansjovis, räkor och majonnäs, en god ost… Det finns något för alla smaker, och snittar är helt enkelt alltid rätt!

Variationerna är helt enkelt oändliga och resultatet blir alltid lika bra. Här är lite förslag på olika kombinationer:

Kavring eller annat mörkt bröd, smör, sallad, ett par hoprullade ostskivor och en vindruva

Formfranska, smör, sallad, skinka och legymsallad

Rågbröd, smör, sallad, hårdkokt ägg, ett par ansjovisfiléer och en dillkvist

Formfranska eller annat ljust bröd, smör, sallad, leverpastej, färsk gurka och tomat

Formfranska, smör, sallad, ett par skivor av salami eller annan korv, tomat och oliv

Formfranska, majonnäs, sallad, räkor, en dillkvist och en citronklyfta

Servera snittarna med ett kylt vitt vin, öl eller varför inte till te? Underbart gott och ett trevligt sätt att umgås!

 

Glad pingst med krämig festpasta

Helgerna avlöser varandra och imorgon är det pingstafton. Även om pingsthelgen kanske inte riktigt får samma uppmärksamhet numera, sedan annandagen blev en vanlig vardag, så är pingsten väl värd att fira. Varför inte bjuda på en riktigt läcker pasta med svamp och ädelost och massor med vitlök?

Charlies krämiga svamppasta

Det här är ingen mager middag precis, utan en rätt som passar sig bäst när det är fest. Underbart god är den i alla fall. Färsk frukt passar fint som dessert! 

2 schalottenlökar
4-6 vitlöksklyftor
smör och/eller olivolja att fräsa i
1 hg svamp av valfri sort, rensad och hackad
50 g smör
1 ädelost, ca 100 g
ca 3 dl vispgrädde
100 riven ost av valfri sort
salt, peppar

Riven parmesan och persilja till garnering

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök och fräs i smör och olivolja tills den blir genomskinlig. I en annan panna förväller du svampen (på låg till medelstark värme) tills vattnet börjar koka in, låt den då fräsa med en klick smör. När svampen fått lite färg häller du ner den i lökblandningen och låter den puttra på svag värme ytterligare 5-10 minuter.

Gör en ostsås genom att smälta smör och ädelost i en liten kastrull på svag värme. Allt eftersom det hela smälter, späd med grädde under omrörning. Häll i den rivna osten och låt den smälta.

Koka pasta av valfri sort al dente och häll av. Blanda pastan med svamp- och lökblandningen och ostsåsen och servera, gärna med lite tomater till. Riv parmesan över och garnera med persilja och servera med isvatten eller ett glas gott vin – rött eller vitt är en smaksak här.

Läcker smörgåstårta till Kristi Himmelsfärd

I morgon firar vi Kristi Himmelsfärd och oavsett om man firar den på traditionellt kyrkligt vis eller bara njuter av en röd dag mitt i veckan så kan det väl passa att äta något gott. Varför inte en härlig smörgåstårta till exempel?

Festlig smörgåstårta

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 2 dl hårt vispad grädde som blandas med en burk rom

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs, eventuellt 1 del majonnäs och 1 dl creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i fyra lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Trevlig Valborg med lättlagad festmeny

I morgon är det Valborgsmässoafton, denna vårens underbara högtid som alltid är lika välkommen – och inte sällan åtföljs av dåligt väder… Det brukar ju vara så, att just Valborg och 1 maj kan vintern komma tillbaka med buller och bång, som om den liksom inte riktigt vill finna sig i att det nu är vår. Men vad gör det? Vintern HAR verkligen rasat ut, och även om det skulle bli ett kortvarigt snöfall eller lite kyliga vindar på Valborgsmäss så vet vi ju ändå att vårvärmen snart är här.

I år firar vi ännu en annorlunda Valborg, då pandemin fortfarande håller oss i sitt grepp. Men det finns ju ingenting som hindrar att ändå fira med en riktigt god middag. Den här menyn är riktigt festlig men passar även för den tunna plånboken. Tänk bara på att desserten ska göras kvällen innan, eller väldigt tidigt på morgonen, för att bli riktigt bra!

Valborgsmeny 2021

Förrätt

Krämig tomatsoppa

Receptet blir lagom som förrätt för 4 personer. Vill du servera den som huvudrätt är det bara att dubbla satsen.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk smör eller matolja av valfri sort
1/2 – 1 msk örtkryddor av valfri sort, t ex basilika, timjan, oregano
400 g passerade tomater (1 burk)
1/2 dl vitt vin eller grönsaksbuljong från tärning
3 dl vatten
1 msk strösocker eller brun farin
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak

Gör så här: Hacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i olja eller smör. Strö över sockret och örtkryddorna och låt detta fräsa med en stund.

Häll i vinet, tomaterna och vattnet samt lagerblad. Låt soppan koka långsamt på svag värme i ca 20-30 minuter.

Ta upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.

Smaka av med salt och peppar och gärna lite färska örter.

Varmrätt

Vårlig lax med potatismos

Knepet är honung och citron – sött och syrligt som blandas och förstärker laxens naturligt goda smak. Hasselnötter kan uteslutas.

4 laxfiléer
Ca 2 msk flytande honung (om du har fast honung så kan du bara värma den lite)
Saft av 2 citroner
salt och peppar

(1 dl hasselnötter, hackade)

10-12 stora ekologiska vinterpotatisar
1-2 dl mjölk
1 klick smör
salt, vitpeppar och en knivsudd strösocker

Gör så här: Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor och lägg i en ugnsform. Salta och peppra och ringla honung över. Pressa citronerna och häll generöst med citron över laxen och strö över hackade nötter om du önskar. Tillaga i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisarna med mosstöt tills det är helt fritt från potatisbitar. Om du tycker det är tungt går det också bra att använda elvisp. Klicka i smöret och tillsätt mjölken lite i sänder och rör om, eller vispa. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker.

Servera laxen med potatismoset och en god sallad eller kokta grönsaker.

Efterrätt

Maizenapudding

Klassisk efterrätt, len och mild. Sorgligt bortglömd idag, men alldeles underbar! Tillaga den kvällen innan middagen, eller några timmar innan så att den får stelna ordentligt.

6 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Knappt 1 dl strösocker
3/4 dl maizena
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 äggulor
Gör så här: Häll mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner maizenan och låt alltsammans koka upp. Låt sjuda på svag värme i några minuter, tills blandningen blivit rejält tjock – rör hela tiden. Dra kastrullen från värmen och vispa i äggulorna.

Fördela i portionsformar, eller i en stor skål, och strö lite socker på ytan så att den inte får skinn. Låt kallna i kyl och servera med bär, frukt eller sylt.

GLAD VALBORG!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus