Midsommarmaten: Den klassiska jordgubbstårtan

En läcker jordgubbstårta hör midsommaren till! Den här dignar av de läckra bären och lämnar ingen tårtälskare oberörd…

Midsommartårta

Bottnar:
150 g smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med en matsked florsocker, mellan bottnarna. Vispa så 3 dl grädde och bre över tårtan. Garnera med massor av hela vackra jordgubbar. Klart!

Midsommarmaten: En läcker paj

Baka en god paj till midsommarbuffén! Den här är vegetarisk och passar de flesta – men det är klart du kan tillsätta lite rökt skinka om du vill!

Midsommarpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader. Eller gör degen för hand – då blandar du alla ingredienser i en bunke och nyper ihop degen med fingrarna.

Fyllning:
4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
150-200 g riven ost av valfri sort, t ex hälften grevé och hälften parmesan
salt och peppar samt paprikapulver
3-4 dl djupfrysta grönsaker, t ex ärter, majs och paprika eller s k sommargrönsaker

Gör så här: Tina grönsakerna och låt dem rinna av.

Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

Midsommarmaten: Det goda brödet

Focaccia är fantastiskt gott, och särskilt med oliver i. Men det är förstås en smaksak. Baka ditt eget och servera till midsommarbuffén – eller till vilken fest som helst för den delen.

Frasiga baguetter

Finns det något som går upp mot en riktigt frasig och fin baguette till festen? Med lite knep och knåp kan man få dem lika frasiga hemma i köket. Ställ in en bunke med vatten i ugnen – eller spruta vatten med blomspruta in i ugnen innan gräddning – så blir ytan knaprig och fin precis som på bageriet!

Till 4 goda baguetter behöver du:

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja (helst neutral)
13 dl vetemjöl

Gör så här:Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt, och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den känns smidig och släpper från bunken – om du tycker det är bökigt att göra det i bunken går det också alldeles utmärkt att knåda degen på bakbord tills den blir riktigt blank och fin!

Jäs degen under duk ca 1 timme, tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Vält ut den på mjölat bakbord, men knåda den inte utan dela den i 4 delar som du liksom ”drar ut” till baguetter. Lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt och pudra över lite mjöl. Jäs dem sen i ungefär en halvtimme – själv brukar jag låta sista jäsningen ske utan bakduk men det går förstås bra vilket som.

Forma till baguetter och lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt. Låt jäsa i ungefär 30 minuter – med eller utan bakduk.

Under tiden värmer du ugnen till 275 grader.  Spruta kallt vatten i ugnen och på bröden (eller pensla dem) och sätt in plåten i mitten av ugnen. Dra ner värmen till 225 och grädda baguetterna i mitten av ugnen ca en kvart. Låt svalna på galler utan duk och servera rykande färska. Läckert och gott!

Focaccia

Lättbakat festbröd! Oliverna utesluter du bara, om du inte gillar dem. Till en plåt behövs:

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl olivolja
5 dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl
20 svarta eller gröna oliver, urkärnade och i halvor
några rosmarinkvistar
ytterligare 1/5 dl olivolja (att ringla över) 
ev 1 tsk flingsalt

Gör så här: Lös jästen i vattnet. Blanda i salt,socker  olja och mjöl. Arbeta samman till en smidig, men ganska lös, deg, och jäs övertäckt i en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2–3 centimeter tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna och tryck ner olivhalvorna i degen. Strö över rosmarin och ringla över olivoljan. Toppa ev med flingsalt och låt sedan jäsa ytterligare 15-20 minuter utan bakduk.
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, 25-30 minuter. Skär i rutor. Brödet går bra att frysa.

Midsommarmaten: Matjes med romsås

Matjessill med romsås

Matjes är kanske midsommarsillen framför all annan sill. Här serveras den i en underbar romsås. Till 4 personer behöver du:

2 burkar matjes
1/2 dl rom, helst röd
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
rikligt med gräslök
ev svartpeppar

Gör så här: Häll av lagen från sillen och låt rinna av. Blanda ingredienserna till romsåsen i en skål eller burk (spara lite gräslök till garnering). Lägg i matjesfileerna i såsen och rör varsamt om. Låt stå minst en timme före servering. Klipp över resten av gräslöken till serveringen.

Midsommarmaten: Goda röror

Midsommar är verkligen en alldeles magisk helg, och oavsett om man man firar den i skärgården, i torpet eller på balkongen hemma i stan så är det lätt att njuta av livet och den ljusa sommarnatten.

Helst önskar man förstås att det ska bli vackert väder, men jag minns en midsommarafton när regnet öste ner hela dagen – det var mysigt det också. Vi satt i det lantliga köket i väninnans sommartorp utanför Österby Bruk och avnjöt sill, färskpotatis och jordgubbar och hade hur kul som helst.

Vi trotsade till och med regnet och dansade kring den egenhändigt resta majstången, och det gick alldeles utmärkt trots regnjackor och gummistövlar…

I år blir det ju inga större midsommarfiranden, men magiskt är det ändå. Och maten behöver man ju inte göra avkall på. Här är några goda röror som passar perfekt!

Nubbesallad 

Den här nubbesalladen brukar ha en rykande åtgång, så gör gärna dubbel sats…

1 burk matjessill
1 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
2 msk kaviar (vanlig rökt av Kalles-typ)
5 kokta kalla färskpotatisar
ev en bit hackad purjo
Dill till garnering

Gör så här: Skär sill och potatis i små bitar/tärningar och strimla purjolöken. Blanda creme fraiche, majonnäs och kaviar. Rör sedan ner potatisen och sillen (och purjon). Smaka av med lite svartpeppar och garnera med dill. Servera till midsommarbuffén eller på knäckebröd som entrérätt.

Äppelsalsa

Den här gröna salsan är frisk och god, och passar till det mesta. Till en rejäl sats behövs:

2 krukor koriander
ca 20 physalis (kapkrusbär)
2 äpplen
saften av 1 lime

Gör så här: Mixa koriander och physalis i en mixer eller matberedare till du får en hyfsat slät röra. Häll i limesaft. Kärna ur äpplena och dela det i mindre bitar. Lägg i matberedaren och kör tillsammans med de övriga ingredienserna tills äpplet blivit finfördelat. Häll upp i en skål och servera.

Acili ezme

Acili ezme är en stark röra, lagad på tomater och paprikapuré. Populär till de flesta maträtter, och även att doppa gott bröd i. Prova dig fram med chilin till önskad hetta!

3 skalade och hackade tomater
½ rödlök, hackad
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk chiliflakes
en näve finhackad persilja
2 msk paprikapuré (ajvar relish)
1 msk tomatpuré
4 msk olivolja
salt

Gör så här: Mixa tomater, lök, vitlök och persilja och häll i ett durkslag och låt rinna av. Blanda röran med puréer och olja och smaka av med salt och chiliflakes. Låt stå och dra minst en timme före servering.

Midsommarmaten: Krämig matjes

Snart är det midsommar, och det är lika mysigt varenda år. I år blir det en lite annorlunda midsommar, utan det traditionella firandet med dans kring majstången och stor fest i goda vänners lag, så vi kommer att duka upp midsommarlunch på balkongen istället. Det går bra det också, särskilt med lite vacker midsommarmusik, signerad Hugo Alfven.

Den här veckan blir det alltså fokus på den goda midsommarmaten. Sill, goda röror, ett gott festbröd och mycket, mycket mer… Först ut en härligt krämig matjes!

Krämig matjes

1 paket hönökaka eller polarbröd  (4 st halvmånar)
500 gram matjes
5 hårdkokta ägg
3 dl crème fraiche
100 g naturell färskost
10 cm finhackad purjolök + 10 cm i vackra ringar
svartpeppar
ett knippe gräslök

Gör så här: Lägg matjessillen i ett durkslag och låt rinna av. Koka äggen och låt dem kallna, hacka dem sedan. Vispa crème fraichen pösig (görs helst med elvisp) och rör ner färskosten. Blanda ner den finhackade purjon- spara purjoringarna till garnering!

Skär den avrunna matjessillen i mindre bitar och rör ner den i creme fraiche-röran. Smaka av med svartpeppar.

Lägg två halvmånar av brödet, som en rundel, på ett serveringsfat. Bred över hälften av sillröran och lägg ägghacket i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av bröd och bred ut resten av sillröran. Dekorera tårtan med rödlök och klippt gräslök. Servera genast.

 

Fira Sverige med läcker Nonstoptårta

Idag firar vi Sveriges nationaldag. Och folk kan prata hur mycket de vill om att vi svenskar inte kan firar som norrmännen – vad spelar det för roll hur man firar? Huvudsaken är väl att man gör det?

Själv tänker jag fira med kaffe och tårta tillsammans med grannarna (på lagom avstånd förstås).

Nonstoptårta

Det här en underbar tårta med chokladbottnar, chokladfyllning och garnerad med både frukt och godis – perfekt för både nationaldagen och alla andra festliga tillfällen!

Bottnar:
1 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
2  ägg
50 g smält smör

Smörj och bröa en rund form, gärna med avtagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda ca 20-30 minuter i 175 grader.

Till fyllning passar det med vanlig chokladpudding gjord på pulver – Ekströms brukar jag ta, den som inte går att stjälpa upp. Den blir som en chokladmousse och är, enligt min uppfattning, godare än de moussemixer som finns att köpa. Men föredrar man mousse funkar det förstås lika bra!

Jag brukar använda chokladpudding mellan båda bottnarna, men det blir också jättegott att använda två fyllningar, t ex en med chokladpudding och en med vaniljkräm – eller varför inte blanda ett par deciliter hårdvispad grädde med krossade nonstopkarameller? Fantasin är det enda som sätter gränser!

Till garnering behöver du 3 dl hårt vispad grädde, nonstop och frukt eller bär. Bred eller spritsa grädde över tårtan, och garnera sen vackert med nonstop och frukt.

Läcker laxtårta till pingst

Nu stundar pingsten – hänryckningens tid, enligt vår skald Esaias Tegnér – och vad kan då passa bättre än att njuta av en riktigt festlig laxtårta?

Laxtårta

Botten:
300 g kavring
100 g smält smör

Fyllning:
1 burk Creme Fraiche
2 burkar Kesella/kvarg
2 schalottenlökar eller 1 rödlök
1-2 burkar stenbitsrom eller annan rom
6-8 gelatinblad

Till garnering:
kallrökt lax
citron
persilja eller dill

Gör så här: Mixa kavring och smält smör och tryck ut i en form. Springform med löstagbar botten är enklast, eftersom den lätt kan fastna i botten. Om du vill servera den från ett annat fat, så lägg bakplåtspapper i botten!

Blanda Creme Fraiche med kesella/kvarg. Finhacka löken och blanda ner lök och rom. Lös upp gelatinbladen enligt anvisning på förpackningen och droppa/vänd ner i röran. Bred ut över bottnen och ställ kallt. Garnera vid servering och njut med en god sallad och kanske vitt vin.

Trevlig pingst!

 

Vårlig festmeny till Kristi Himmelfärd

Imorgon är det Kristi Himmelsfärd. Och eftersom man aldrig ska missa att ordna en liten fest en ”röd” dag – i synnerhet en vår som är så annorlunda som denna – så föreslår jag en vårlig meny med en underbar fisksoppa och hemgjord lingonparfait som dessert.

Fisksoppa

Receptet blir lagom för 4-6 rejält hungriga, eller för färre om du också vill frysa in några lunchlådor att ta fram vid ett senare tillfälle!

400 g vit fisk, t ex torsk (tinad i kyl över natten om den varit fryst)
250 g schalottenlök
3 morötter
3 palsternackor
1 näve frysta ärter
1 näve vitt ris
100-200 g skalade räkor
vatten + generöst med fond (skaldjur, hummer eller fiskfond)
visp- eller matlagningsgrädde
smör

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Skala och skiva schalottenlöken i tunna, tunna skivor. Smält en rejäl smörklick i en stor soppkastrull och låt löken bli ordentligt mjuk på svag värme. Det får gärna ta ett tag så att smöret och löken ”gifter sig” med varandra – och häll även på en rejäl skvätt grädde för ännu godare smak och arom.

Under tiden löken smälter samman med grädde och smör skalar och ansar du morötter och palsternackor och skär i tunna slantar. Tillsätt dessa i löken och fyll på med hett vatten. Stänk i generöst med fond och rör om. Låt puttra ett tag – gärna en halvtimme eller mer så rotsakerna blir riktigt mjuka. Späd med mer vatten, fond och gärna också mer grädde och tillsätt sedan riset.

Skiva fisken i tunna bitar och lägg i soppan. Låt puttra ca en kvart och rör sedan ner ärterna och räkorna. Låt alltsammans få ett uppkok, smaka av med salt och peppar och servera soppan med ett gott bröd och gärna ett glas vitt vin – eller varför inte mousserande rosévin? Passar perfekt till!

Lingonparfait

Sötsyrlig glass med klassiska svenska smaker – och en skvätt gin ger extra lyxig touch och särskilt fin konsistens åt denna himmelskt goda parfait. Frys in den i portionsformar – och frys in några extra i exempelvis gamla väldiskade creme fraiche-askar; suveränt att ta fram någon gång när sötsuget sätter in och man vill ha något riktigt gott mitt i vardagen!

5 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2-2½ dl rårörda lingon
1-2 msk gin

Gör så här: Vispa ägg och florsocker pösigt. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. Rör varsamt ner lingonen och smaka av med en liten skvätt gin. Frys några timmar eller över natten och ta fram ca 3o-40 minuter före servering. Ät och njuuuut!!!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus