Fredagsmys med lättfixad lyxpizza…

Äntligen fredag! Ja så känns det verkligen, och det är klart man vill passa på och ha det lite extra mysigt så här på fredagen. Varför inte fixa till en riktigt lyxig pizza med enkla och billiga ingredienser?

Fräsch lyxpizza med grönkål och citron

Det här är en lättgjord, supergod pizza, gjord på libabröd, toppad med citron och riven ost. Det blir inte enklare – knappast godare heller! Till 2 pizzor behövs:

2 libabröd (det går också bra med stora tortillabröd)
1-2 dl creme fraiche
2 dl fryst (tinad) grönkål
1 citron
150-200 g riven ost
(gärna lite salt och svartpeppar)

Gör så här: Fördela creme fraiche på de båda bröden. Salta och peppra lite. Strö över grönkål. Skiva citronen tunt och lägg skivorna i ett vackert mönster på pizzorna. Toppa med riven ost och lite mer svartpeppar.

Grädda högt upp i ugnen på ca 225 grader i ca 10 minuter tills de fått vacker färg och osten bubblar – håll noga koll för de blir snabbt brända! Ät och njut med ett glas vitt vin eller rosévin eller en kall öl eller, för den delen, isvatten.

Bjud en härlig tårta på Alla Hjärtans Dag

I morgon är det Alla Hjärtans Dag och numera brukar nog de flesta uppmärksamma den dagen. Varför inte bjuda en härlig tårta?

Pannkakstårta

En riktigt god pannkakstårta slår det mesta. Lätt att göra är den också. Satsen ger ca 10 pannkakor, vilket blir alldeles lagom för en härlig tårta. 

Gör en vanlig pannkakssmet genom att röra ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens). Just till pannkakstårta blir det också gott med 1-2 tsk vaniljsocker i smeten. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar.

Grädda sedan i pannkakslagg eller en mindre stekpanna med låga kanter och låt pannkakorna kallna.

Fyllning

3 dl vispgrädde
1 förpackning (250 g) kvarg/kesella vanilj
4 dl körsbärssylt
Lite körsbärssylt och florsocker till garnering

Gör så här: Vispa grädden till ett fast skum. Lägg ihop pannkakorna med omväxlande kvarg, sylt och grädde emellan. Avsluta med grädde på och garnera med lite extra körsbärssylt och florsocker.

God fortsättning!

Nu säger vi välkommen till 2021, och man får väl ändå hoppas att det blir ett bättre och mer ”normalt” år än 2020. Men jag hoppas att ni trots allt hade en riktigt fin julhelg och att det nya året har börjat bra.

I morgon är det trettondagsafton, så vi får fortfarande njuta av ännu lite julhelg. Själv ska jag fira med en härlig smörgåstårta.

Randiga smörgåstårtan

Det här är en vegetarisk smörgåstårta med inte mindre än fyra läckra fyllningar. Den är så fräsch och god att den blivit en favorit hemma hos oss, och den brukar bli precis lika populär hos köttätare. Du behöver:

10 landgångsbröd

Fyllning 1 – med rödbetor
350 g inlagda rödbetor
100 g fetaost, smulad
några droppar citronsaft
1 tsk honung
salt och peppar

Fyllning 2 – med morötter
2 morötter
1 dm purjo
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Fyllning 3 – med pepparrot
2 dl creme fraiche
1 tub pepparrotsvisp
1 tsk curry
det rivna skalet av en citron

Fyllning 4 – med ärter
5 dl gröna ärter
½ dl crème fraiche
salt och peppar

Garnering
3 dl färskost av philadelphiatyp
1 dl creme fraiche
salt och peppar 
rivet skal av en citron

Valfritt frukt och grönt, till exempel paprikaringar, gurkskivor, oliver, klyftade rödbetor, citron eller annan citrus, tomater, sallad, babyspenatblad, groddar, ärtskott, morotsstavar… 

Gör så här: Börja med fyllningarna.  Ge ärterna ett uppkok, häll av vattnet, mixa med stavmixer tillsammans med crème fraiche till en kräm. Salta och peppra.

Rör ihop alla ingredienserna till pepparrotsfyllningen.

Finhacka rödbetorna och blanda med fetaost, droppa i citronsaft och honung och smaka av med salt och peppar.

Riv morötterna fint och strimla purjon tunt. Blanda med creme fraiche och salta och peppra.

Lägg landgångsbröden två och två och bred fyllning 1 över brödet. Täck med ytterligare två skivor och fortsätt med fyllning 2, 3 och 4 och avsluta med bröd.

Blanda färskost och creme fraiche och smaksätt med curry, salt och peppar samt citron. Bred över hela tårtan, även kanterna, och garnera sedan med valfria frukter och grönsaker.

 

Nyårsmiddag med madeiradoftande fläskfilé

Nu är det dags att fira in det nya året. I år blandar vi menyn friskt, från olika kök. Vi börjar italienskt, fortsätter med en klassisk engelsk rätt och avslutar med en klassisk svensk saftsoppa.

Bruschetta

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika.

Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på 4 skivor lantbröd som du rostat i en nypa smör i stekpannan.

 

Madeirafläsk

En klassisk rätt som jag är mycket förtjust i. Den är så festlig, men går samtidigt snabbt att tillaga. Det går också att byta ut Madeira mot liknande starkvin, t ex portvin eller sherry. Till 6 portioner behöver du:

1 kg fläskfilé
2 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
olja och/eller smör
1 hackad gul lök
400 g champinjoner i skivor 
Drygt 1 dl koncentrerad äppeljuice
1 1/2 dl vispgrädde
Drygt 1 dl Madeira
1 msk osötad senap

Gör så här: Skär fläskfilén i tjocka skivor och doppa dem i mjöl som du blandat med vitpeppar och salt. Värm upp olja och/eller smör i en rymlig panna av modellen traktörpanna och lägg ner löken. Bryn den på låg värme så den får lite färg. Blanda då ner champinjonerna och fräs ytterligare några minuter. Ta upp dem ur pannan.

Smält lite mer smör och lägg i fläskfiléskivorna. Fräs den på medelstark värme i ca 10 minuter. Rör ner lök och champinjoner och låt alltsammans puttra i 10-15 minuter. Tillsätt äppeljuice, grädde, madeira och tomatpuré och rör om tills det tjocknar. Servera med klyftpotatis eller ris.

Tips! Byt ut senap mot tomatpuré. Du kan också, om du får tag på riktigt små och nätta champinjoner, steka dem hela.

Saftsoppa

3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft, t ex hallonsaft eller blandsaft

Gör så här: Koka upp saft och 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ut potatismjölet med resten av vattnet i ett glas. När soppan kokat upp tillsätter du potatismjölsredningen genom att droppa den i saften under vispning. Den tjocknar ganska snabbt och ska nästan få ett uppkok – men bara nästan. Då drar du de från värmen, häller upp den i en skål eller tillbringare och låter den svalna. Servera ljummen med färsk frukt och små skorpor eller biskvier.

Tilltugg under kvällen

Oststänger

2 dl vetemjöl + 1 dl till garnering
100 g smör
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här: Lägg mjöl, smör och 2 dl riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Eller kör alltsammans i matberedaren. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.

Dela degen i 3-4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6-8 cm långa stänger. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Tips: Vill du att det ska gå riktigt snabbt kan du använda frysta smördegsplattor, kavla ut dem till dubbel storlek och skära avlånga remsor. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost av en god sort (gärna en smakrik sort som cheddar eller västerbotten) och grädda tills stängerna blir frasiga och får gyllenbrun färg. Grädda som ovan.

Salta mandlar

Mandlar och nötter är perfekta tilltugg både naturella och salta. Och det är verkligen lätt att själva göra sina salta mandlar eller nötter – prova!

Lägg innehållet i en påse mandlar (ca 200 g) i kallt vatten över natten. Skölj sedan mandlarna, lägg dem i en skål och tillsätt 1/2 – 1 msk havssalt. Rör om och lägg på en plåt och ställ in i ugnen på låg värme – ca 100-125° tills de är torra. Skaka om plåten då och då. Ta ut och låt svalna och servera!

Tips: Gör likadant med andra typer av nötter.

Gott nytt år!

 

Smörgåstårtans dag den 13 november

I morgon är det Smörgåstårtans dag och det ska förstås firas!

Kalastårta för alla plånböcker

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 1 burk avrunnen tonfisk som blandats med 1/2 dl majonnäs och kryddats med salt och peppar

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs – eller lika delar av majonnäs och creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i tre lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Det kan man med fördel göra också till en stor mottagning med många gäster. Hellre bjuda fler på en billigare – men lika god – smörgåstårta än snåla på gästerna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Tips: Prova gärna att baka eget landgångsbröd, det blir både billigare och godare än det man köper i affären! Den här satsen ger 2 formbröd, men kan dubblas vid behov.

50 g jäst smulas sönder i en bunke. Smält 50 g smör i en kastrull, och häll i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll i resten. Tillsätt 2 tsk salt och ev 1 msk socker (gärna råsocker). Tillsätt 1,2 – 1,5 l vetemjöl eller en blandning av 2 tredjedelar vetemjöl och 1 tredjedel rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. Smörj under tiden 2 bakformar på ca 2 liter – runda eller avlånga beroende på vilken fason du vill ha på smörgåstårtan. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den väl, dela i två delar och lägg i formarna. Jäs medan ugnen värms till 200 grader och sätt sedan in bröden och grädda ganska långt ner i ugnen i omkring 25-30 minuter. Vält ur dem ur formarna och låt svalna under bakduk. Varje formbröd blir till 4-6 landgångsbröd beroende på hur tjockt du skivar det

Bonfire toffee – engelsk kola

Vad kan passa bättre till halloween än engelsk bonfire toffee – eller treacle, som det också kallas? Det här är ett verkligt traditionellt godis, lika lätt att laga som vår svenska knäck och minst lika god.

Bonfire Toffee

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och skär den sedan i rutor på sådär 2×2 cm. Låt sedan kolan stelna i kylen. När den är klar är det lätt att bryta i bitar efter de utskurna rutorna.

Halloweengodis: Funfetti

Hemlagat godis är nästan ett måste på Halloween, tycker jag. Det får gärna vara amerikanskt också…

Funfetti

Klassiskt amerikanskt godis som smälter i munnen

50 g smör
1 stor påse marshmallows
4 dl rice krispies
2 dl karamellströssel eller liknande

(olja eller bakplåtspapper till formen)

Gör så här: Smält smöret i en stor gryta. Häll i marshmallows och värm på svag värme under omrörning till dessa smält och blivit till en fluffig kräm. Häll i rice krispies och strössel och rör om och häll alltsammans i en oljad form/långpanna ca 30×20 cm. Platta ut till en kaka och låt kallna i kyl och skär eller bryt sedan i lagom stora bitar eller ”bars”.

Kryddiga piroger till Halloweenbuffén

Jag är väldigt förtjust i piroger, särskilt som ”plockmat” eller när man vill ha det lite avspänt och enkelt. De här passar jättebra till halloweenbuffén!

Färspiroger med ingefära och salladslök

Jag brukar använda fläskfärs i de här pirogerna, för det passar så bra med ingefärskryddningen just till fläskkött. Det går givetvis lika bra att använda nöt- eller lammfärs, eller varför inte kycklingfärs? Receptet ger 10 piroger men du kan med fördel dubbla, piroger är ju toppen att frysa in. 

10 djupfrysta kvadratiska smördegsplattor
250 g fläskfärs
Ca 5 cm färskriven ingefära
4-5 salladslökar skurna i strimlor
1 paket bacon, finklippt eller hackat
salt och peppar

Gör så här: Bryn fläskfärsen tillsammans med bacon på medelstark värme i lite olja. När färsen börjar få lite färg kan du tillsätta salladslöken och låta den bryna med en stund. Dra ner värmen på sparlåga och tillsätt ingefära, salt och peppar, och låt puttra 5-10 minuter. Dra av från plattan.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela sedan färsröran på dem. Vik ihop så du får trekantiga piroger och tryck ihop vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera varma, ljumma eller kalla med en sallad.

Godaste pumpasoppan gör du med kokosmjölk

Det är klart man måste laga pumpasoppa till Halloween! Det är ju nu pumporna är som allra godast, och dessutom säljs de till bra pris. Använder du klassisk halloweenpumpa, så passar du förstås på att karva ut en lykta av skalet!

Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära

500 g pumpa, t ex butternut, hokkaido eller halloweenpumpa
1 äpple
1 gul lök
2 msk smör
6 dl kokande vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
1 msk råsocker eller honung
1 msk pressad citronsaft (lime går också bra)

Garnering: creme fraiche och kryddgrönt

Gör så här: Skala och skär pumpan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken.

Fräs pumpa, äpple och lök i smöret i en soppgryta. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.

Mixa soppan med mixerstav (har du ingen mixerstav kan du mosa med mosstöten istället). Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, råsocker och citronsaft. Låt soppan få ett uppkok och servera med en klick creme fraiche och lite kryddgrönt i varje tallrik.

Kycklingben till Halloweenbuffén

En gång, när jag hade glädjen att befinna mig i USA under Halloween, bjöds jag på en stor fest hemma hos väninnans kollega. Bland det som bjöds var dessa fantastiskt goda kycklingben.

Halloween Chicken drumsticks

Räkna med ett kycklingben per person som en del av en buffé. 3-4 om du serverar kycklingen som ensamrätt. Receptet kan så klart dubblas om man vill.

1 kg kycklingben (om du använder djupfrysta så måste de tinas först)
1 påse lättsaltade chips, gärna av lantchipstyp
1 burk pesto, grön eller röd

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Häll upp chipsen i en bunke och krossa dem grovt, antingen med mortelstöt eller bara genom att använda knytnäven. Dra av skinnet från kycklingbenen. Pensla kycklingbenen med pesto och rulla dem i chipskrosset. Lägg dem i en smord ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter, tills de är helt genomstekta och har fått fin färg. Om de blir för mörka kan du lägga lite folie över mot slutet.

Servera som en del av buffé eller med sallad, pommes och eventuellt extra pesto.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus