Hälsning från Rom…

Befinner mig just nu i Rom där jag njuter av livet i största allmänhet och av den underbara maten i synnerhet. Ja och så vädret förstås – mestadels strålande sol och 23 grader varmt… Är här på en kombinerad jobb- och semesterresa vilket är det ultimata sättet att resa, tycker jag. Rom är ju en så fantastisk stad, vilken historia! Och så mycket som är bevarat för eftervärlden, dessutom. Igår besökte vi Ostia, romarnas gamla hamnstad – bara 20 minuter med pendeltåg från San Paolo-stationen. Och mitt i staden ligger ju Forum Romanum och Colosseo och Spanska trappan och Fontana di Trevi och… Ja, man skulle behöva bo här ett år för att hinna med allt. Så jag sållar lite mellan sevärdheterna och tänker att Rom är ju inte så långt bort i alla fall, det går alltid att återvända…

Och så maten… Den kräver ett antal inlägg, den. Så när jag kommer hem ska jag dela med mig av mina bästa matminnen! På återseende!

kaninDSC_7555pizzavitDSC_7425DSC_7504

Hemma från sagolandet…

Nu har jag kommit hem från Lappland. Vilken resa och vilken upplevelse! Att komma till Lappland i mars är som att komma direkt in i en sagovärld. Eller vad säger ni…?

IMG_6423

Den här veckan är det St Patricks Day – Irlands nationaldag och en dag väl värd att fira! Bjud på en härlig irländsk middag! Fortsättning följer…

Vintervackra Nattavaara

nattavaara byJust nu befinner jag mig längre från Skåne än jag gör i normala fall. Jag är nämligen i Nattavaara, i Norrbottens län. Här är det gnistrande vit vinter, med massor av snö och snötyngda granar. Mil efter mil, från Gällivare till Nattavaara, är jag omgiven av ett vintrigt sagolandskap och jag överdriver inte om jag säger att jag är lyrisk…

Internetuppkopplingen är det dock si och så med häruppe, så det blir förmodligen ett sparsamt bloggande från mig denna vecka. Men det är ju aldrig med ett klassiskt norrländskt recept – inte ens i en skånsk matblogg. Så håll till godo med en norrländsk specialitet…

Helstekt röding

Röding är en underbart god fisk, och allra helst när den helsteks i ugn. Enkelt men oh så läckert! Till 4 personer behöver du:

1 kg röding, hela men urtagna
1 kruka dill
salt, peppar

Till servering:

citron
kokt potatis
smör

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Torka av fisken och snitta skinnet på rödingarna och lägg dem i en ugnsform. Salta och peppra runt om och inuti och fyll sedan fisken med dill.

Stek fiskarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, ta sedan ut formen och täck med folie. Grädda ytterligare ca 5 minuter.

Servera fisken med citron, kokt potatis och en klick smör.

Ett kort uppehåll…

Hej alla bloggläsare!

Denna vecka gör Matbloggen ett kortare uppehåll. En liten resa går av stapeln, och förhoppningsvis ny inspiration inför den underbara adventstiden som snart är här!

På återseende nästa vecka!

Skräckfilmstips inför Halloween

Skräckfilm hör Halloween till! Här är mina tio bästa skräckfilmstips!

Halloween (1978)

Behöver ingen närmare presentation – skräckfilmen där den maskerade Mike Myers skrämmer slag på Jamie Lee Curtis är en stilbildande klassiker som håller än idag!

The Woman in Black (2012)

Klassisk gengångarskräck i detta brittiska mästerverk med en vuxen och synnerligen begåvad Daniel Radcliffe i huvudrollen.

Descent (2005)

descentKlaustrofobisk skräck när ett gäng tjejer ger sig ut för att utforska ett dittills okänt grottsystem mitt i den amerikanska vildmarken. De upptäcker snart att de inte är ensamma…

The Conjuring (2013)

Fruktansvärt skrämmande när en familj flyttar in i ett stort hus på landet och hemsöks av en synnerligen illvillig häxa. En av de bästa skräckfilmerna på senare år!

Annabelle (2014)

Uppföljare och prequel till The Conjuring – och faktiskt lika läskig. Jag menar, vem blir inte vettskrämd av en sån här docka?

Paranormal Activity (2007)

Lågbudgetskräck som skrämde slag på en halv värld och som fått ett antal uppföljare. Läskigare kan det knappast bli.

The Ring (2002)

the ringDen har några år på nacken men är fortfarande svårslagen. Personligen gillar jag den amerikanska versionen, med Naomi Watts bättre än det japanska originalet.

Exorcisten (1973)

exorcistEn klassiker, och fortfarande den absolut bästa ”djävulsskräckisen” med en lysande Max von Sydow i titelrollen.

The Others (2001)

the othersKlassisk och sofistikerad skräck i denna högklassiga rulle med Nicole Kidman i huvudrollen.

Devil (2010)

devilEn grupp människor fastnar i en hiss. En av dem är självaste djävulen – men vem? Olidlig spänning och starka effekter.

Nu är det tid för höstmarknad!

Nu är det tid för höstmarknad eller ”höstmarken” som vi sa i värmländska Karlskoga där jag växte upp. Oavsett om man handlar eller bara strosar omkring och shoppar med ögonen så är det en viss stämning över marknaden. Dofterna, sorlet, folkmyllret… Jag älskar det och försöker alltid hinna ta mig till åtminstone ett par marknader under hösten.

I Skåne har det varit många marknader under sommaren, men även oktober har en hel del att bjuda på. Klicka in på Skånska marknader, så hittar du all information du behöver för att kunna besöka någon av de mysiga höstmarknaderna!

Själv tar jag en liten vända till Karlskoga idag, så vi ses om en vecka!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svampplockartider

Augusti är en härlig månad. Kvällarna är sammetslent mörka, luften härligt mild, luften frisk och klar… Nu ser jag fram emot sensommar och höst, det är ju en så härlig tid som ligger framför oss, inte minst när det gäller maten. Och just nu lockar förstås svampskogen med sina soppar, kantareller och riskor. Men om du ska ge dig ut i skogen och leta efter dessa läckerbitar, tänk på att iaktta försiktighet. Jag är inte den första som varnar för giftsvamp, men faktum är att det varje år insjuknar människor av svampförgiftning för att de har förväxlat ätliga svampar med giftiga.

Om du vill vara riktigt säker på att du får med dig rätt svampar i korgen kan du antingen välja sådana svampar som du redan är fullkomligt säker på. Jag plockar kantareller, Karl Johan, fårticka och taggsvamp – det är mina ”paradsvampar”, de där jag känner igen och vet var jag har, så att säga.

Du kan också gå en kurs i svampplockning. Det är riktigt spännande och lärorikt – dessutom nyttigt. På Svampkonsulent.se hittar du allt du behöver veta för att hitta en svampkonsulent nära dig. Skånes mykologiska förening heter Puggehatten och den hittar du här. Och puggehatt, det är förstås det skånska ordet för just svamp.

Trevlig svampjakt!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Somriga soppor…

Så här års vill man gärna äta lite lättare. Allt som oftast blir det fil till både frukost, lunch och middag – det är så läskande och gott när det är hett ute! Men varför inte prova ett par kalla soppor till lunch en varm sommardag? Det är verkligt gott och mycket matigt! Under veckan kommer jag att lägga ut mina favoriter. På återseende!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Sommar, sommar, sommar…

Idag blåser det snålt här i huvudstaden. Inte vidare somrigt alls, vill jag påstå, men trots det är det ju faktiskt sommar nu. Och till helgen är det dags för en av årets absolut finaste helger, nämligen midsommar.

Midsommar är verkligen en magisk helg. Det är ljust, vackert och särpräglat – en hednisk helg som förblivit hednisk och som minner oss om tider och traditioner långt bakåt i tiden, innan Sverige ens blev kristnat.

Mycket av charmen kring midsommar beror naturligtvis på ljuset. Inte ens här i södra Sverige blir det riktigt mörkt på midsommarnatten. Ljuset känns evigt, och fyller mig med både glädje och vemod på samma gång.

Midsommar är också en mathelg. Sill, färskpotatis, jordgubbar, kanske en nubbe… Jag undrar faktiskt om vi inte rentav är mer traditionsbundna kring maten på midsommar än maten på jul.

Mycket midsommar blir det på Matbloggen denna vecka, alltså. Och du, om nu de svenska jordgubbarna tar slut – vilket tycks vara veckans stora nyhet – så varför inte använda rabarber till midsommarens desserter och bakverk? För inte alltför längesen, då vi fortfarande hade småbruk i Sverige och innan odlarna hade möjlighet att driva fram sina jordgubbar redan tidigt i juni, var det främst juli som var jordgubbsmånaden. Under min barndom, då jag tillbringade somrarna på landet utanför Kristinehamn hos min morfar, såg jag aldrig en jordgubbe innan första veckan på juli. Det var först då morfars underbart goda gubbar hade mognat. Och jag förknippar fortfarande midsommar med rabarber.

Jag förknippar också midsommar med svensk folkmusik och folkdans. Som tur är verkar även många andra göra det så det finns alla möjligheter att få uppleva detta under midsommarafton. Förra året var jag på Granbergsdals hytta i Värmlands bergslag, och det var alldeles underbart för att uttrycka det milt.

Har du några midsommarminnen du vill dela med dig av? Skicka en kommentar! Och varför inte tipsa om din bästa midsommarmat?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus