Sånt där som är bra att ha på lut i skafferiet…

Jag gillar att laga mat från grunden och jag köper gärna lokalproducerat närhelst jag har möjlighet. Men det är klart att man också måste kunna fixa till en middag lite snabbt ibland. Därför försöker jag att alltid ha sådant som pasta, ris och konserver och även olika smaksättningar och såser på lut i skafferiet. Har man en burk tonfisk, krossade tomater och ett paket spaghetti, och kanske en burk oliver eller kapris, går det snabbt och lätt att laga till en god tonfiskpasta när hungern sätter in.

Det är förstås bara ett exempel. Men här är i alla fall några av mina favoriter att ta till när tiden inte räcker till för långkok eller andra tidskrävande måltider:

Konserverade tomater

Jag har alltid konserverade tomater hemma, krossade såväl som hela och passerade. Jag passar på att köpa när det är extrapris för man vet aldrig när de kan komma till pass.

Tonfisk

Perfekt att ta till när plånboken är tunn eller när man bara vill att det ska gå snabbt, antingen i en sallad eller i en pastasås.

Sardiner och makrill

Gott som pålägg på macka eller till kokt ägg. Sardiner är också gott på varma smörgåsar – bara att bre smör på formbröd och lägga över sardiner. Lite kryddgrönt och pressad citron över gör det hela till en festlig vickning. Bara att gratinera mitt i ugnen på 200-225 grader i några minuter tills brödet blir lite knaprigt och pålägget varmt.

Majskorn

Majskorn passar till allt. Som tillbehör till kött och fisk, som inslag i en sallad eller i en pastasås.

Bönor och kikärter

Bönor och kikärter är oslagbart att ha i skafferiet. De kan sköljas och ätas som tillbehör till vilken middag som helst, eller ingå i en tacogratäng. Kikärter använder jag gärna som stomme i currygrytor, det är jättegott tycker jag.

Pasta och ris

Jag har alltid pasta och ris hemma. Jag försöker att ha både lång och kort pasta och ett par sorters ris. Jag vill inte heller gärna vara utan couscous, det är gott till det mesta tycker jag.

Torkad frukt

Russin, aprikoser, katrinplommon… Gott som det är eller i matlagning och matbröd.

Mjöl och torrjäst

Jag använder helst färsk jäst men det är aldrig fel att ha några påsar torrjäst i skafferiet. Rätt som det är blir man sugen på att baka något gott och om man då inte har jäst hemma känns det ju lite surt.

Kryddor och smaksättare

Kryddor kan man aldrig ha för mycket av. Jag ser gärna till att även ha vitlökspulver och lökpulver, ifall jag skulle ha slut på färsk lök och vitlök. Jag har också chilisås hemma, både den snälla varianten (typ Heinz) och lite tuffare chilisås. HP-sås får inte heller fattas i mitt skafferi, det är galet gott till korv, ägg och liknande.

Det finns förstås mycket, mycket mer som passar perfekt att ha i skafferiet – vilka är dina bästa stapelvaror?

Vinterutflykt med texmex i korgen

Sommarpicknick i all ära – men visst är det härligt att vara ute i skog och mark även så här års! Varför inte packa en utflyktskorg? Quesadillas är perfekt utflyktsmat sommar som vinter!

Quesadillas från grunden

Quesadillas är lättlagat, smakrikt och har närmast oändliga variationsmöjligheter. De är perfekta som tilltugg, utflyktsmat eller en enkel lunch – eller varför inte som en del av en härlig långfrukost?

Grunden är tortillabröd som du antingen kan köpa i butiken eller bakar själv. Om du vill baka egna går det snabbast om du gör en deg på bakpulver.

Blanda 7½ dl vetemjöl med 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och vatten lite i sänder och blanda tills du får en fast och fin deg – ca 1 msk olja och 2 dl vatten. Dela degen i 12 jämnstora bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka på ca 20 cm i diameter. Lägg dem ovanpå varandra med lite mjöl emellan och täck med bakduk eller plastfolie. Grädda bröden ett i taget i torr stekpanna på medelstark värme – ca 1 minut på varje sida tills de får fin färg.

Till 24 quesadillas behövs:

8 tortillabröd
1-2 finhackade jalapeños eller 1 burk inlagd chili av något slag (eller valfri salsa)
2-3 dl riven ost (gärna cheddar!)
1 paket chorizosalami eller liknande kryddig påläggskorv (ca 80-100 g)

Gör så här: Fördela hälften av den rivna osten på hälften av bröden. Fördela salami och jalapeño över och täck med resten av osten. Grädda på ganska svag värme i torr stekpanna tills 1-2 minuter på varje sida tills osten har smält och quesadillan har fått fin färg. Klipp varje bröd i 6 trekanter och packa i matlådor. Ta med valfria tillbehör, såsom klyftade tomater, isbergssallad, avrunna majskorn, gurka eller något annat som du gillar.

Vill du kan du göra som i Mexico, servera quesadillan till frukost. Då serverar du dem hela på tallrik, med avocadoskivor, salsa och creme fraiche till. Jättegott!

Tips! Ost och jalapeño (eller liknande het tillsats som exempelvis salsasås) är ett måste när man gör quesadillas – resten kan du variera lite som du vill, eller efter vad du har hemma. Det är till exempel jättegott att fylla dem med ”svenska smaker” som rökt skinka och gräslök. Andra goda fyllningar är kall stekt eller grillad kyckling och avocado, köttfärsröra (till exempel om du får kvar efter tacokvällen) eller räkor med tomat och lite pressad lime… Det finns egentligen inga begränsningar.

Tulpanens dag 15 januari

Idag firar vi Tulpanens dag! Jag älskar tulpaner och tycker absolut dessa vackra, vårliga snittblommor är värda en egen dag. Ett tips: Kolla efter gårdagens buketter, de brukar vara rejält nedsatta och håller ändå länge i vasen där hemma!

Trevlig fredag!

Semester

Nu tar Matbloggen semester ett par veckor. Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig sommar – på återseende i augusti!

Finns det ägg hemma – då finns det mat!

Finns det ägg hemma så finns det mat. Det sa alltid min mamma, och samma sak säger jag.  Jag är inte ensam om det, för äggförsäljningen är bland det som ökat mest under coronakrisen.

Ägg är ett helt fantastiskt livsmedel. Jag älskar ägg i alla former; kokt, stekt, förlorat, scrambled… Här hittar du recept på pannkakor, våfflor och andra äggrätter.

I Sverige är vi nästintill helt självförsörjande på ägg. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. Det är bra, då finns det ingen anledning alls att köpa importerade ägg från burhöns, ofta fulla med salmonella dessutom.

Själv köper jag alltid ekologiska ägg från höns som får går fritt både ute och inne, jag är otroligt noga med det. Jag minns fortfarande hönsgården på landet hos morfar så jag vet helt enkelt hur höns ska ha det. Hur ALLA djur ska ha det, för den delen. Och personligen tror jag att livsmedelsindustrin måste förändras i grunden om vi ska ha en chans att klara alla framtidens utmaningar. Utan något som helst vetenskapligt belägg för påståendet så hävdar jag att småskalighet kommer att bli framtidens melodi. Det är helt enkelt sundare.

Coronavirus och lite om det där med att hamstra

Idag hade jag tänkt skriva ett inlägg om Saint Patrick’s Day och om allt gott man kan äta och dricka en sådan festlig dag. Men det känns inte helt okej just nu, med coronaviruset som härjar och alla människor som insjuknar, så istället blir det ett litet inlägg om det där med att hamstra mat.

Sist jag var och handlade så gapade butikshyllorna i stort sett tomma. Det mesta var slut. Det var en märklig känsla, som om vi skulle befinna oss inför jordens undergång, men riktigt så är det ju inte ändå. Det finns inte någon anledning att tro att det ska bli matbrist – ändå handlar folk på sig toapapper, konserver och torrvaror som om de skulle sitta i karantän ett halvår. Inte ens i Italien, som ju har större problem än vi och som dessutom är nedstängt, är människor lika hysteriska. Mina vänner i Rom är visserligen hemma och förströr sig med böcker, Netflix och brädspel, men de går och handlar som vanligt och någon brist på förnödenheter råder inte.

Det finns säkert någon förklaring till att just svenskar är så måna om att bunkra. Men vore det inte läge att tänka till lite? Och vad händer när krisen blåser över och man sitter där med de där enorma förråden? Visst, toapapperet kommer så klart till användning. Men när man har ätit tio tonfiskburkar på tio dagar och har femtio kvar – vad gör man då? Ska de slänga allt sen, när det visar sig att matbutikerna fylls på?

Många frågor blir det i tider som dessa, men inte mycket till svar. Men jag skulle verkligen önska att folk följde råden från myndigheterna med lite sans och vett och inte gick till sådana överdrifter. Hysteri är inte särskilt fruktbart – det gäller att lita på förnuftet istället och försöka ta det lite lugnt.

Jag hoppas att du, kära bloggläsare, har hälsan och mår bra och att du slipper bli smittad. Jag hoppas också att du förmår ta det lugnt och inte  bli alltför uppskrämd och rädd.

Hej mitt vinterland!

Idag möttes jag av en ljuvlig syn när jag steg upp. Utanför fönstret bredde ett vinterland ut sig…

Bloggsemester!

Hej alla bloggläsare!

Nu tar Matbloggen semester ett tag. Vi ses igen i början av augusti. 

Tunisisk läckerhet i utflyktskorgen

Sugen på mer utflyktsmat? Prova att laga dessa underbart goda tunisiska ”piroger”. De smakar fantastiskt!

Brique a l’oeuf

Det här är ett slags friterade degknyten med äggfyllning – ofta också med tonfisk – som brukar serveras som förrätt i Tunisien. Oftast används warkadeg, som är ett slags tunnare variant av filodeg, men filodeg går alldeles utmärkt! Dessutom är de här knytena underbart goda även kalla eller ljumma.

1 klick smör
3-4 finhackade salladslökar
1 msk finhackad persilja
salt och peppar
4 filodegsplattor
4 små ägg
1 lätt vispad äggvita
olja till fritering
citronklyftor och persilja till servering

Gör så här: Smält smöret i en stor stekpanna och fräs salladslöken på låg värme tills den är mjuk. Rör i persilja, salt och peppar och låt svalna.

Lägg ut degplattorna och lägg en fjärdedel av fyllningen på ena halvan av varje platta. Knäck ett ägg över fyllningen, vik över degen och tryck ihop kanterna. Pensla äggvita över kanten för att täppa till skarven. Vit över kanterna två gånger så att fyllningen inte läcker ut.

Häll olja i en stor stekpanna eller vid gryta så att det blir ett 3-4 cm lager på botten. Hetta upp så oljan blir ordentligt het utan att ryka och lägg i knytena försiktigt. Fritera tills  undersidan är gyllenbrun och vänd sedan försiktigt knytena. Låt dem rinna av på hushållspapper och packa ner i korgen. Ta gärna med några citronklyftor till serveringen också!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus