Finns det ägg hemma – då finns det mat!

Finns det ägg hemma så finns det mat. Det sa alltid min mamma, och samma sak säger jag.  Jag är inte ensam om det, för äggförsäljningen är bland det som ökat mest under coronakrisen.

Ägg är ett helt fantastiskt livsmedel. Jag älskar ägg i alla former; kokt, stekt, förlorat, scrambled… Här hittar du recept på pannkakor, våfflor och andra äggrätter.

I Sverige är vi nästintill helt självförsörjande på ägg. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. Det är bra, då finns det ingen anledning alls att köpa importerade ägg från burhöns, ofta fulla med salmonella dessutom.

Själv köper jag alltid ekologiska ägg från höns som får går fritt både ute och inne, jag är otroligt noga med det. Jag minns fortfarande hönsgården på landet hos morfar så jag vet helt enkelt hur höns ska ha det. Hur ALLA djur ska ha det, för den delen. Och personligen tror jag att livsmedelsindustrin måste förändras i grunden om vi ska ha en chans att klara alla framtidens utmaningar. Utan något som helst vetenskapligt belägg för påståendet så hävdar jag att småskalighet kommer att bli framtidens melodi. Det är helt enkelt sundare.

Coronavirus och lite om det där med att hamstra

Idag hade jag tänkt skriva ett inlägg om Saint Patrick’s Day och om allt gott man kan äta och dricka en sådan festlig dag. Men det känns inte helt okej just nu, med coronaviruset som härjar och alla människor som insjuknar, så istället blir det ett litet inlägg om det där med att hamstra mat.

Sist jag var och handlade så gapade butikshyllorna i stort sett tomma. Det mesta var slut. Det var en märklig känsla, som om vi skulle befinna oss inför jordens undergång, men riktigt så är det ju inte ändå. Det finns inte någon anledning att tro att det ska bli matbrist – ändå handlar folk på sig toapapper, konserver och torrvaror som om de skulle sitta i karantän ett halvår. Inte ens i Italien, som ju har större problem än vi och som dessutom är nedstängt, är människor lika hysteriska. Mina vänner i Rom är visserligen hemma och förströr sig med böcker, Netflix och brädspel, men de går och handlar som vanligt och någon brist på förnödenheter råder inte.

Det finns säkert någon förklaring till att just svenskar är så måna om att bunkra. Men vore det inte läge att tänka till lite? Och vad händer när krisen blåser över och man sitter där med de där enorma förråden? Visst, toapapperet kommer så klart till användning. Men när man har ätit tio tonfiskburkar på tio dagar och har femtio kvar – vad gör man då? Ska de slänga allt sen, när det visar sig att matbutikerna fylls på?

Många frågor blir det i tider som dessa, men inte mycket till svar. Men jag skulle verkligen önska att folk följde råden från myndigheterna med lite sans och vett och inte gick till sådana överdrifter. Hysteri är inte särskilt fruktbart – det gäller att lita på förnuftet istället och försöka ta det lite lugnt.

Jag hoppas att du, kära bloggläsare, har hälsan och mår bra och att du slipper bli smittad. Jag hoppas också att du förmår ta det lugnt och inte  bli alltför uppskrämd och rädd.

Hej mitt vinterland!

Idag möttes jag av en ljuvlig syn när jag steg upp. Utanför fönstret bredde ett vinterland ut sig…

Bloggsemester!

Hej alla bloggläsare!

Nu tar Matbloggen semester ett tag. Vi ses igen i början av augusti. 

Tunisisk läckerhet i utflyktskorgen

Sugen på mer utflyktsmat? Prova att laga dessa underbart goda tunisiska ”piroger”. De smakar fantastiskt!

Brique a l’oeuf

Det här är ett slags friterade degknyten med äggfyllning – ofta också med tonfisk – som brukar serveras som förrätt i Tunisien. Oftast används warkadeg, som är ett slags tunnare variant av filodeg, men filodeg går alldeles utmärkt! Dessutom är de här knytena underbart goda även kalla eller ljumma.

1 klick smör
3-4 finhackade salladslökar
1 msk finhackad persilja
salt och peppar
4 filodegsplattor
4 små ägg
1 lätt vispad äggvita
olja till fritering
citronklyftor och persilja till servering

Gör så här: Smält smöret i en stor stekpanna och fräs salladslöken på låg värme tills den är mjuk. Rör i persilja, salt och peppar och låt svalna.

Lägg ut degplattorna och lägg en fjärdedel av fyllningen på ena halvan av varje platta. Knäck ett ägg över fyllningen, vik över degen och tryck ihop kanterna. Pensla äggvita över kanten för att täppa till skarven. Vit över kanterna två gånger så att fyllningen inte läcker ut.

Häll olja i en stor stekpanna eller vid gryta så att det blir ett 3-4 cm lager på botten. Hetta upp så oljan blir ordentligt het utan att ryka och lägg i knytena försiktigt. Fritera tills  undersidan är gyllenbrun och vänd sedan försiktigt knytena. Låt dem rinna av på hushållspapper och packa ner i korgen. Ta gärna med några citronklyftor till serveringen också!

Vårliga våffeldag…

Hej alla bloggläsare! Jag hoppas att ni haft en riktigt trivsam och aptitlig våffeldag! Själv ligger jag just nu däckad i vårens första allergiattack, och kämpar med allergitabletter, nässpray och inhalator för att hålla mig ifrån sjukhusets akutavdelning. Än så länge ser det ut att fungera, så håll ett par tummar för mig så ses vi snart – på andra sidan pollenallergin…


Räkmackans dag den 14 oktober

Idag firar vi Räkmackans dag! Denna temadag instiftades av Arlanda flygplats 2010, eftersom att Arlanda (tillsammans med Landvetter) säljer tusentals räkmackor varje vecka. För egen del undviker jag dock räkmackorna på Arlanda. Det är i och för sig inget fel på dem, men de är så hutlöst dyra att det bara är trist att lägga ut pengar på dem oavsett om man har råd eller ej.

Ändå vill jag förstås uppmärksamma den här temadagen och servera räkmacka. Sååå gott och väldigt enkelt att göra!

Klassisk räkmacka

1 kg räkor (frysta med skal)

4 ägg

smör

4 bröd, t ex formbröd, tekakor, rågbröd
grönsallad
4 msk majonnäs

1 citron

dill


Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, en citronskiva och en dillkvist. 

 

VM-final – med kroatiskt och franskt

Nu är fotbolls-VM snart över för denna gång och finalen, som spelas på söndag, står mellan Frankrike och Kroatien. Det innebär förstås kroatiskt och franskt även i köket, om ni frågar mig!

Pot a Feu

En fransk klassiker! Den tar ett antal timmar i anspråk men där varje moment är enkelt och går snabbt. Det går alldeles utmärkt att variera den genom att ersätta en del av nötköttet med fläsk eller kyckling, och varför inte några rökta korvar? 

600 g högrev
600 g oxsvans
2 gula lökar
1 purjo
2 morötter
2 tsk torkade örtkryddor, såsom oregano eller timjan
2 lagerblad
8 potatisar
2 palsternackor
200 g haricots verts eller vaxbönor
10 hela kryddnejlikor
4 msk färska örter, t ex gräslök, körvel, basilika

Gör så här: Lägg högrev och oxsvans i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och häll av vattnet och häll på nytt vatten, som når ett par, tre centimeter över köttet. Koka upp på nytt och skumma.

Skala och ansa morötter och lök. Skär löken i klyftor, morötterna i 3-4 cm långa bitar, och häll ner i grytan tillsammans med salt och kryddor. Sjud i 2 timmar och tillsätt vatten under koktiden, så att det alltid når över köttet.Sjud 1 1/2 -2 timmar eller tills köttet lossar från benen. Tillsätt vatten under koktiden så att det når ca 3 cm över köttet.

Skala potatisen och skär den i bitar.  Ta upp lök och morötter och lägg i en bunke. Lägg ner potatis och bönor och koka dem mjuka. Ansa under tiden purjolöken och skär den i stora bitar och tillsätt i grytan mot slutet av potatisens koktid.
Ta upp köttet och skär i små bitar. Lägg tillbaka i grytan, tillsammans med morötter och lök och färska örter, och låt allt bli genomvarmt. Servera gärna med ett gott vitt bröd.

Burek med ost och spenat

Burek finns i hela den matregion som Kroatien tillhör. Så gott! 

12-16 stora blad filodeg (knappt 1/2 förpackning à 500 g)
400 g färskost av Philadelphiatyp
100 g vitost av cypriotisk typ (ej Halloumi eller annan ”grillost”)
200 g bladspenat

4 ägg
salt
peppar
lite matolja

mjölk till pensling

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Tina filodegen (eller köp kyld filodeg om det finns i matvarubutiken).

Fräs bladspenaten i lite olja. Låt rinna av.

Vispa ihop färskost och ägg och smula i vitost. Rör ner spenaten. Salta och peppra.

Smörj en långpanna (20×30 cm) med olja. Täck med dubbla filodegsark och låt deg hänga ut lite över kanten så att du sen kan vika den över fyllningen. Pensla filodegsbladen med mjölk och lägg på ytterligare ett lager. Häll sedan över ost-och spenatfyllningen och täck med filodegsblad i två-tre lager. Pensla med mjölk mellan varje och även ovanpå. Sporra gärna rutor.

Grädda i ca 30-40 minuter tills bureken höjt sig och fått vacker färg. Servera med en härlig sallad på olika fräscha blad, t ex röd mangold.

Glad midsommar!

Äntligen är midsommarafton här! Jag tar några dagars ledighet, men när vi ses härnäst blir det idel goda maträtter med anknytning till fotbolls-VM…

En riktigt fin midsommarhelg önskar jag er alla! 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus